REPowerEU: Az EU válasza a globális energiaválságra

Az Európai Bizottság 2022. május 18-án előterjesztette a REPowerEU részletes intézkedési tervét, amely az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függetlenedésre, a zöld energiára való áttérésre, valamint egy valódi Energiaunió megvalósítására irányuló célok elérésének elősegítése érdekében született.

Ezen célok érdekében a REPowerEU tervezetet a Bizottság az európai zöld megállapodás, az európai klímarendelet, valamint az „Irány az 55%” elnevezésű intézkedéscsomaggal összhangban dolgozta ki.

A REPowerEU intézkedései három fő területhez kapcsolódnak:

  1. energiatakarékosság
  2. energiaellátás diverzifikálása
  3. a megújuló energiaforrások elterjedésének felgyorsítása

 

A tervezet által tartalmazott energiatakarékosság körébe tartozó intézkedések elsősorban a korábbi energiahatékonysági célkitűzések felgyorsítására vonatkoznak, valamint ösztönzik a tagállamokat, hogy folytassanak kommunikációs kampányokat és vezessenek be. kedvezőbb adóügyi intézkedéseket.

Az energiaellátás diverzifikálása során a gáz, az LNG és a hidrogén, tagállamok általi közös beszerzésének lehetősége fogalmazódott meg. Ennek érdekében a Bizottság egy közös beszerzési mechanizmus kidolgozását is mérlegeli majd.

A tervezetben a megújuló energiaforrások elterjedésének felgyorsítása körében kiemelt szerepet kap a napenergia. A tervezet többek között kezdeményezi a kötelező napelem telepítését az új köz-, és kereskedelmi épületekre vonatkozóan 2025-től kezdődően, a lakóépületek tekintetében pedig 2029-től írná elő ezt a kötelezettséget.

A REPowerEU számos további területet is érint, így például a megújuló hidrogén tagállami termelésének ösztönzését, a fosszilistüzelőanyag-fogyasztás iparban való csökkentését, az energiamegtakarítás és -hatékonyság fokozását a közlekedési ágazatban, valamint nagyszabású támogatásokat a zöld beruházások ösztönzésére.

A zöld energiára való áttérés aktualitását az orosz-ukrán konfliktus következtében felmerült energiaválság is megerősítette, így az Európai Bizottság minden tagállam és uniós polgár közreműködésére számít a REPowerEU tervben megfogalmazott célok sikeres eléréséhez.


Írta

Olvass tovább