Az Intrum kezeli tovább a SVEA követeléseit

Az Intrum veszi át a Magyarországról kivonuló SVEA követeléskezelő meglévő kintlévőségeit, mintegy 250 ezer kezelt tartozást. A követelések összértéke mintegy 19 milliárd forint, a portfólióeladást a KPMG Tanácsadó Kft. koordinálta.

A SVEA Finance Zrt, svéd tulajdonú követeléskezelő társaság július 17-én értékesítette mintegy 250 000 darab, közel 19 milliárd forint névértékű lakossági fedezetlen követelését a szintén svéd tulajdonban álló, tőzsdén jegyzett Intrum csoport magyar leányvállalata számára. Az ügylet lezárása után a SVEA teljesen befejezi magyarországi tevékenységét. Az eladott követeléseket ezután teljes egészében az Intrum kezeli tovább.

Az Intrum Európa és Magyarország piacvezető követeléskezelési szolgáltatója. A nemzetközi vállalat Magyarország mellett még 24 európai országban van jelen, több mint 10 000 alkalmazottjuk évente mintegy 80 000 céget szolgál ki. Az Intrum magyar leányvállalata egyike a legnagyobb magyar cégeknek: a vállalat több mint 400 embernek ad munkát, árbevétele a legfrissebb adatok szerint meghaladja a 33 milliárd forintot.

„A mostani portfólióvásárlás is azt jelzi, hogy sikerrel vettük az elmúlt időszak akadályait, és piacvezető pozíciónkat megerősítve lépünk tovább” – fogalmazott Deszpot Károly, az Intrum Magyarország értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója. „A SVEA kintlévőségeire sok versenytársunk pályázott, rendkívül éles verseny alakult ki. Komoly siker tehát, hogy végül mi vihetjük el a portfóliót.”

Deszpot Károly szerint a tranzakció hozzájárul a magyar a követeléskezelési piac konszolidációjához: korábban aktív cégek összetett piaci hatások miatt visszavonulnak a piacról és értékesítik a portfolióikat, miközben a hiteltörlesztési moratórium lejárta után várhatóan megnövekedik a nem teljesítő hitelek aránya. Ez arra ösztönözheti a bankszektort, hogy kitisztítsák portfóliójukat, emiatt az Intrum további portfólióvásárlásokat is tervez a jövőben.

A rendkívül nagy volumenű tranzakció lebonyolítása érdekében a két cég külsős tanácsadók segítségét is igénybe vette: a KPMG Tanácsadó Kft. kizárólagos pénzügyi tanácsadóként, az Allen & Overy Ügyvédi Iroda pedig mint jogi képviselő nyújtottak segítséget.


Írta

Olvass tovább