A befektetők szemében felértékeli a céltársaságot az ESG-érettség

A megkérdezett befektetők nyolcvankét százaléka nyilatkozott úgy, hogy az ESG témaköröket jelenleg is vizsgálják a tranzakciós folyamatok során, 67 százalékuk pedig felárat is fizetne egy olyan céltársaságért, amely érett és összehangolt ESG stratégiával rendelkezik.

Egy – Európában, Közel-Keleten és Afrikában tevékenykedő több mint 150 befektető körében végzett –friss KPMG felmérés szerint a befektetők aktívan integrálják befektetési döntéseikbe a Környezeti, Társadalmi és Vállalatirányítási (ESG) szempontokat. Mi több, a felmérés eredményei szerint közel megduplázódik azon befektetők aránya, akik a jövőben ESG átvilágítást terveznek végezni a tranzakciós folyamat részeként, míg azok aránya, akik nem fognak ESG átvilágítást készíttetni, mindössze öt százalékra csökken.

A KPMG által elvégzett, a napokban közzétett KPMG 2022 EMA ESG Due Diligence Study című tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a befektetők nagy része (67%-a) hajlandó felárat fizetni az olyan céltársaságokért, amelyek magas szintű ESG érettséget mutatnak azon területeken, melyek a befektetők ESG stratégiáiba illeszkednek. A befektetők közel ötöde nyilatkozott úgy, hogy öt százalékos, vagy ennél magasabb prémiumot lenne hajlandó fizetni.

“A fenntarthatóság egy meghatározó megatrenddé alakult, amely világszerte hatással van a vállalkozások működésére, ez alól pedig a tranzakciós piac sem kivétel. A KPMG irodák tapasztalatai alapján a befektetők minden régióban és minden ágazatban aktívan beépítik az ESG szempontokat befektetési döntéseikbe” – állapította meg Szabó István, a KPMG CEE régió fenntarthatósági vezetője. “Arra kell számítanunk, hogy az ESG átvilágítás egyre általánosabbá válik a tranzakciók keretében is.”

A KPMG tanulmány eredményei alapján azonban az is megállapítható, hogy az ESG átvilágítás tartalma kapcsán nincs egyetértés, a céltársaságok pedig nem mindig képesek megfelelő minőségű adatokat vagy dokumentációt szolgáltatni. Ennek következtében, a szakemberek gyakran ütköznek nehézségekbe a megállapításaik, illetve az azokhoz kapcsolódó pénzügyi hatások és értékteremtési lehetőségek számszerűsítése során.

“A befektetők számos kihívással szembesülnek az ESG átvilágítás tranzakciós folyamatba való beépítése során” – mondta Clive Adendorff, az EMA ESG Hub COO partnere. “Az ügyfelek tudni akarják, »hogy mi számít jónak« a versenytársaikhoz és a piaci elvárásokhoz viszonyítva. Ezen felül meg akarnak győződni arról, hogy a kockázatok mellett teljes rálátással rendelkeznek a potenciális lehetőségekről is.”

A KPMG 2022 EMA ESG Due Diligence Study a felmérések és a befektetőkkel végzett személyes interjúk eredményeit kielemezve von le következtetéseket arról, hogy a tranzakciós döntéshozók milyen tevékenységet folytatnak az ESG területén. A szerzők arra jutottak, hogy a gyakorlott, ESG átvilágítást végző szakértők összehangolják az átvilágítás során elvégzett eljárásokat az átfogó vállalati ESG stratégiával, illetve az ESG átvilágítás megállapításait összekapcsolják a tranzakció zárása utáni intézkedésekkel.

A kockázatok elkerülése fontos – de a kockázatok elkerülése mellett a gyakorlott ESG átvilágítással foglalkozó szakemberek inkább az ESG-vel kapcsolatos, a tranzakció zárása utáni értékteremtési lehetőségekre helyezik a hangsúlyt” – mondta Szabó István, KPMG CEE régió fenntarthatósági vezetője. “A potenciális lehetőségek korai felismerésében monetáris értéket látnak, így befektetnek azon folyamatokba, melyek a lehetőségek feltárására irányulnak.”

A világ egyik vezető tranzakciós tanácsadójaként és fenntarthatósági tanácsadást nyújtó szolgáltatójaként, a KPMG tanácsadói hozzá tudnak járulni a tranzakciók és az ESG szempontok összekapcsolásához, és élen járnak e gyorsan fejlődő területen zajló fejlesztésekben. Számos, vezető stratégiai és pénzügyi befektetővel dolgoznak együtt annak érdekében, hogy azonosítsák és kidolgozzák az ESG-vel kapcsolatos tranzakciós stratégiákat és folyamatokat, amelyek megfelelnek a befektetők ESG-vel kapcsolatos egyedi igényeinek és céljainak.

“A felmérés eredményei alapján az ESG átvilágításoknak két fajtáját különíthetjük el: a dedikált (kifejezetten az ESG témaköröket célzó) ESG átvilágításokat, valamint a fragmentált ESG átvilágításokat, melyek során az ESG hatókörébe tartozó témaköröket relevancia szerint a pénzügyi, adózási, jogi, üzleti és műszaki átvilágítások keretein belül külön-külön vizsgálják” – mondta Pájer Ákos, a KPMG Magyarország Tranzakciós Tanácsadási csoportjának igazgatója. “Míg a stratégiai befektetők mindkét módszert alkalmazzák, addig a pénzügyi befektetők a dedikált ESG átvilágítást preferálják döntő többségben.”

A felmérésről

Összesen 151 teljes körű válasz érkezett az EMA régió különböző országaiból, különböző tulajdonosi háttérrel és eltérő befektetési céllal rendelkező szereplőktől. A válaszadók 93 százaléka számolt be arról, hogy évente legalább egy tranzakciót hajtott végre, melyeknek értéke a 10 millió eurónál kisebbtől az 1 milliárd eurót meghaladó nagyságrendig mozgott. Amennyiben többet szeretne megtudni az általunk készített felmérésről – vagy az eredmények további részleteit szeretné megismerni –, tekintse meg a KPMG interaktív online összefoglalóját itt.

 

További ESG átvilágítással kapcsolatos szolgáltatásainkért látogass el weboldalunkra


Írta

Olvass tovább