Az áfabevallás és kapcsolódó jelentések elkészítését segítő innoVAT és innoVAT Light megoldásaink

2020. július 1-től a számlakibocsátóknak valamennyi belföldi értékesítési számlájukat jelenteniük kell a NAV Online Számla rendszerében. Jelenleg ez a kötelezettség még csak a 100.000 forint feletti áfa értéket tartalmazó számlákra vonatkozik.

A számlakiállítókra vonatkozó kötelezettséggel párhuzamosan a számlabefogadói oldalon jelentősen megnövekszik a befogadott számlákkal kapcsolatos tételes jelentési kötelezettség terhe. A 100.000 forintos limit eltörlése sok esetben akár 100-szorosára növeli az áfa bevallásokban tételesen jelentendő számlák számát, a kkv szektorban pedig – ahol jellemzőbbek a 100.000 forint áfa tartalmat el nem érő ügyletek – még általánosabb lehet az adminisztrációs teher növekedése. Ennek megfelelően azoknál a vállalkozásoknál, ahol még manuálisan rögzítik a befogadott számlák adatait, az adatbevitel időtartama sokszorosa lehet a jelenleginek, valamint a kézi kitöltésből fakadó elütés, elgépelés kockázata is jelentősen megnő.

A változás következtében tehát minden vállalatnak szüksége lesz valamilyen automatizált megoldásra az adatszolgáltatások elkészítése érdekében.

A KPMG által kínált megoldások egyszerre segítenek a jelentési kötelezettségek teljesítésében és teszik lehetővé a NAV által elérhetővé tett adatok teljes körű kiaknázását. A NAV Online számla rendszerében található adatok alapján a KPMG alkalmazásai ellenőrzik a belföldi ügyletekhez kapcsolódó tételek adattartalmát, az üzleti partnerek adószámát, valamint teljes körűen elkészítik az áfa- és a kapcsolódó bevallásokat.

A KPMG megoldásainak előnyei:

  • Nincs szükség a vállalatirányítási rendszer módosítására és/vagy beépülő modul telepítésére
  • A vállalatirányítási rendszerből kinyert analitikák közvetlenül importálhatók a programba, nincs szükség a rendelkezésre álló adatok módosítására, előkészítésére
  • Akár több forrásállomány, több cég kezelése is támogatott
  • Felhasználóbarát excel környezet, egyszerű kezelés
  • A feldolgozási és kalkulációs lépések egyszerűen nyomon követhetők a bevalláskészítési folyamatban, manuális módosítások a bevalláskészítés bármelyik fázisában elvégezhetők
  • Beépített ellenőrzések a bevallási adatok és a NAV Online Számla rendszere adatai alapján
  • Árfolyaminformációk automatizált lekérdezése
  • Áfa bevallás, összesítő jelentés, intrastat jelentések teljes körű, benyújtásra kész elkészítése
  • A nyílt forráskódnak köszönhetően a feldolgozási és kalkulációs metódus könnyedén módosítható/felülvizsgálható bármely Visual Basic for Applications (VBA) programnyelvben jártas fejlesztő számára

A KPMG áfa bevallások elkészítését segítő programjának egyes funkciói webes felületen is elérhetőek azok számára, akik nem szeretnének jelenlegi folyamataikon változtatni. A KPMG felületén a vállalkozásoknak lehetőségük van táblázatos formában megadni a szükséges adatokat, amelyek alapján a program elvégzi a tömeges NAV lekérdezéseket, ellenőrzéseket, illetve elkészíti az ÁNYK programba közvetlenül beolvasható jelentéseket.

Próbálja ki demo felületünket az alábbi adatok megadásával:

  • Weboldal: kpmg-idt.com
  • Felhasználó név: demo
  • Jelszó: Demo1234!

Amennyiben további kérdései vannak és szívesen egyeztetne a részletekről kollégáinkkal, adja meg adatait itt és kollégáink hamarosan megkeresik!


Írta

Olvass tovább