„JPEG-en a védjegyem” – Gondolatok az új védjegyszabályozáshoz

Nagy nap 2018. augusztus 6-a a hazai iparjogvédelem naptárában. Az Igazságügy Minisztérium nyilvánosságra hozta ugyanis a védjegytörvény módosítását tartalmazó előterjesztését, amely a 2015-ös Európai Uniós védjegyirányelv alapján alapjaiban változtatja majd meg a hazai védjegyjog rendszerét a védjegyoltalomban részesítés feltételeinek átalakításával.

Az oltalomban részesítésnek jelenleg ugyanis egyik elengedhetetlen feltétele, hogy a kérelmezett megjelölés grafikailag ábrázolható legyen. Ez a követelmény, bár elősegíti, hogy az egyes védjegyek egyértelműen és pontosan meghatározhatóak legyenek, a technológiai fejlődéssel az utóbbi időben már inkább korlátozta és hátráltatta a védjegyjogosultakat, minthogy védte volna őket vagy a piacot.

Az EU-s jogalkotó pedig, észlelvén a fentieket, úgy módosította a harmonizált védjegyjogi szabályozást, hogy megszüntette a grafikai ábrázolhatóság – eddig meghatározó – előkövetelményét. És hogy ez mit jelent pontosan? Emlékeznek még a Nokia híres dallamára? A jelenleg hatályos szabályozás alapján az csak ebben a formában részesülhet védjegyoltalomban:

Az ábrán a Nokia csengőhangja látható, forrás: https://www.sztnh.gov.hu/kiadv/ipsz/201306-pdf/02.pdf

Az előterjesztés elfogadásával azonban egy ilyen esetben elegendő lesz egy egyszerű MP3 vagy WAW fájl benyújtása a hatóságnak. Ezzel pedig elszabadulhat a leendő védjegyjogosultak fantáziája. Mostantól lehetőség lesz ugyanis video- és audio fájlok, pozíció megjelölések vagy hologramok védelmére is: a lényeg, hogy az oltalom tárgya egyértelműen, pontosan és érthetően meghatározható legyen.

Az előterjesztés tehát alapjaiban változtatja majd meg a hazai védjegyjogi rendszert az EU-s irányelv alapján és tágítja ki a védjegyoltalomban részesíthető megjelölések körét. Érdemes tehát figyelni, hogy a jelenleg társadalmi egyeztetési fázisban lévő jogszabálytervezetet mikor fogadja el az Országgyűlés. Onnantól ugyanis lehet készíteni az MP3-at, MP4-et, JPEG-et, PNG-t, GIF-et és irány a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala!


Írta

Olvass tovább