Parlament előtt az új pénzforgalmi irányelvet átültető törvénycsomag

A belső piaci pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló módosított EU-s irányelvet (röviden: PSD2) a tagállamok 2018. január 13-ig kötelesek jogrendjükbe átültetni. Ebből a célból nyújtotta be a nemzetgazdasági miniszter 2017. szeptember 26-án a hazai törvényjavaslatot, amely ezen a linken elérhető.

De mi is az a PSD2?

A PSD2 célja, hogy mind az ügyfelek, mind a pénzforgalmi szolgáltatók kiaknázhassák a digitális technológia aktuális vívmányaiból származó előnyöket az EU-n belül.  Mindeközben tovább fejleszti a biztonságos elektronikus fizetési szolgáltatások eddigi szabályait, hatékonyabb védelmet biztosít az ügyfelek részére és növeli a versenyt a pénzforgalmi szolgáltatások piacán.

A verseny és a magas szintű védelem pártján

A bankokat azért állítja kihívás elé, mert új, nem banki szereplők (fintech cégek) illetve innovatív termékek, szolgáltatások jelenhetnek meg a pénzügyi piacon, melyekre a régi irányelv nem terjedt ki. A PSD2 viszont már egységes, átlátható működési feltételeket ír elő a meglévő és ezen új piaci szereplők számára. A lényeg, hogy minél szélesebb ügyfélkör használhassa a legmodernebb, leggyorsabb fizetési módokat.

Így a bankoknak a jövőben alkalmazásprogramozási felületen keresztül hozzáférhetővé kell tenniük az ügyfeleik pénzforgalmi adatait külsős cégek számára. Ugyanakkor a PSD2 szigorú biztonsági követelményei fogják védeni az ügyfelek pénzügyi adatait megelőzve az esetleges csalásokat.

Fintech cég, mint pénzügyi szolgáltató

A PSD2 két új, kiegészítő szolgáltató típust nevesít, amely szerepet nem csak bank tölthet be:

  • a fizetés-kezdeményezési szolgáltató (pl. Google, Amazon) az ügyfél kérésére átutalást indíthat az ügyfél fizetési számláján, amelyet egy bank vezet. Így online vásárlások egyszerű átutalással elintézhetővé válnak.
  • a számlainformációs szolgáltatók pedig online szolgáltatás keretében összesítik az ügyfél részére annak különböző pénzforgalmi szolgáltatóknál vezetett fizetési számláinak adatait. Ez lehetővé teszi, hogy az ügyfél bármikor áttekinthesse pénzügyi helyzetét.

A PSD2 egy az innovációt, a versenyt, adatbiztonságot támogató szabályozás, amely megfelel korunk kihívásainak, azonban a gyakorlat fogja megmutatni, mennyire bátran fogják az ügyfelek a pénzügyi adataikat nem banki vállalkozásokra bízni pusztán a gyorsaság kedvéért.


Írta

Olvass tovább