Egy lelkes borsodi önkéntes csodacsapat, egy valódi hidakat építő adománytaxi és egy barátságos gyermekkórház a Városliget szélén – vajon mi a közös bennük?

Mindhárman elhivatottak, hosszú távon gondolkodnak, és hisznek benne, a segítség bárhonnan érkezhet. Most bemutatjuk azt a három győztes szervezetet, akikkel idén kezdünk együttműködni a Felelős Társadalomért Programunkban.

Hosszú múltra tekintünk vissza, hiszen a KPMG immár 13. alkalommal hirdette meg a Felelős Társadalomért Program pályázatot, amelynek során közhasznú szervezetek pályázhatnak pro bono szolgáltatásra, valamint pénz- és laptop adományra. Talán a fenti címből kiderül, a három idei győztes szervezet munkája nem is lehetne eltérőbb, mégis közös bennük az elhivatottság és a tenni akarás.  Szívből gratulálunk a nyerteseknek, akik az Adománytaxi Alapítvány, a Bethesda Kórház Alapítvány és az InDaHouse Hungary Egyesület. Hármuk  bemutatásával azt szeretnénk szemléltetni, hogy a Felelős Társadalomért Program révén a KPMG és a civil szervezetek együttműködése hogyan járul hozzá egy hosszú távon fenntartható és szolidárisabb társadalom formálásához, amelynek mindenki lehet résztvevője és alakítója is.

Az Adománytaxi 2015-ben indult egy hirtelen ötlettől vezérelve: a fővárosban felhalmozódó adományokat hátrányos helyzetű településeken élőkhöz szerették volna eljuttani, minél hatékonyabban. Azóta 80 településre juttattak el adományokat, és több mint 2000 budapesti háztartásból szállítottak el közvetlenül felajánlásokat. Horn Tamás, az Adománytaxi alapítója és vezetője így írja le, mi motiválja őket a mindennapokban:

„Fantasztikus érzés egy olyan szervezetben dolgozni, ahol a munkánknak kézzel fogható eredménye van, a társadalmi hasznosságról nem is beszélve. Külön ki kell emelni a támogatott településeinken élő és dolgozó helyi partnereinket, akik sokszor nagyon nehéz körülmények között kénytelenek dolgozni, és akik nélkül az adományok nem juthatnának el a legjobb helyükre.”

A Bethesda Kórház Alapítvány a Bethesda Gyermekkórház gyógyítási körülményeit fejleszti és támogatja, és részt vesz az intézmény családokat és gyerekeket érintő egészségfejlesztő kampányaiban és prevenciós tevékenységeiben is. A kötelező gyógyításon túl számos módszert támogatnak, mint a minilovas terápia vagy a súlyos epilepsziás gyermekek táboroztatása. Bencze János, az alapítvány ügyvezetője és Bese Nóra kommunikációs igazgató meséltek arról, hogy mi inspirálja őket a szerteágazó munkájuk során:

„Nap mint nap azért dolgozni, hogy egy gyermekkórház otthonos, családias hely legyen, ahol jó gyógyulni, a legnagyobb hivatás! Ehhez támogatókat szerezni kihívás, de mi tudjuk, hogy a legjobb helyre kerül minden egyes felajánlás. Missziónk, hogy a nehéz helyzetben lévő egészségügyben üde szigetet teremtsünk a gyermekek gyógyításához.”

Az InDaHouse Hungary Egyesület dolgozói és több mint 200 önkéntese döntően Budapesten él. Innen utaznak rendszeresen a fővárostól mintegy 200 km-re fekvő  borsodi Encs kistérségben élő hátrányos helyzetű gyerekekhez, hogy oktatási és fejlesztő foglalkozásokat tartsanak nekik. A 2014-es indulás óta egy gyerekfoglalkozásból kiterjedt program, a 20 gyerekből 200, és egy településből négy lett. Szabó Péter a szervezet vállalati kapcsolatokért felelős munkatársa így foglalta össze, miért dolgoznak nap mint nap:

„Szeretnénk, ha a hozzánk járó gyerekek önmegvalósító, felelős, a saját sorsukat irányító felnőttekké válnának, akik egyenlő és szolidáris tagjai a társadalomnak. Ehhez kora gyermekkortól középiskolás korukig kísérjük a gyerekeket, személyre szabott figyelemmel. De a programba nem csupán  a gyerekeket vonjuk be, hanem a szüleiket és szűkebb környezetüket is.”

Mitől lesz valóban hosszú távú az együttműködés?

A Felelős Társadalomért Program alakítóiként tudjuk, hogy a pénzügyi támogatásra szüksége van a civil szektornak, de meggyőződésünk, hogy magas szintű szakmai tanácsadással valódi,  hosszan tartó segítséget tudunk nyújtani a szervezeteknek.

„Nemcsak az anyagi támogatás jelent sokat: hisszük, hogy az együttműködés során sokat tanulhatunk szervezetfejlesztésről, vezetésről és kommunikációról, és közben reméljük, hogy mi is egy olyan világba engedjük be a segítőinket, amely rengeteg csodát rejteget.” Bese Nóra és Bencze János, Bethesda Kórház Alapítvány

„A KPMG pályázat azon kevés lehetőség közé tartozik, ahol működésre is lehet pénzt igényelni, ami nagy segítség egy civil szervezet számára. Örülnénk, ha az együttműködésben valamilyen aktív szál is kialakulhatna, szívesen szerveznénk akár csapatépítő utat is a cég számára.” Horn Tamás, Adománytaxi Alapítvány

„Az utóbbi években jelentős növekedésen mentünk keresztül. A gyerekek és az önkéntesek létszáma is átlépte a kétszázat. A sikeres további működéshez át kell tekinteni a régi működési, döntési, tervezési folyamatokat, és változtatni, ahol azok nem életképesek. Bízom abban, hogy a KPMG segítségével elérjük a kitűzött hosszú távú céljainkat, hogy  10-20-30 év múlva is a lehető legtöbb gyereknek tudjuk minőségi oktatást biztosítani. ” Szabó Péter, InDaHouse Hungary Egyesület

Fenntartható környezet és társadalom

Mindhárom nyertes szervezet a társadalmi fenntarthatóság területéhez kötődik, de környezeti hatásukat is mérlegelik. Többféle pro bono tanácsadással is segítjük a jövőben a munkájukat, így a pro bono informatikai tanácsadásban részesülő Adománytaxi az adománykörutak megszervezésénél fontosnak tartja, hogy egy adott útvonal minél kevesebb károsanyag kibocsátást jelentsen.

 

„Egy elfogadóbb, nyitottabb és megértésen alapuló társadalomért dolgozunk. Ezt mi a személyes találkozások, valódi interakciók kezdeményezésével segítjük elő vidéki adományútjainkon.” Horn Tamás, Adománytaxi Alapítvány

 

A Bethesda Kórház Alapítvány támogatja, hogy a gyermekkórház úttörővé váljon fenntartható egészségügyi intézményként. Az alapítvány által elnyert pro bono fenntarthatósági tanácsadás szolgáltatás ezt a munkát fogja segíteni.

„Tevékenységünk jelentős része a testi-lelki jóllét helyi szintű és társadalmi megvalósulásához kötődik. Számos kampányunk, projektünk foglalkozik például égési sérülést szenvedett, epilepsziás, diabéteszes, elhízott vagy kerekesszékes gyerekek esélyegyenlőségének javításával.” Bese Nóra és Bencze János, Bethesda Kórház Alapítvány

Az InDaHouse Egyesület szintén az oktatásban látja a társadalmi fenntarthatóság egyik kulcsát. A számukra biztosított pro bono vezetési tanácsadás ennek az egyedülálló oktatási programnak a hatékonyságához járul hozzá.

„A jelenlegi hátrányos helyzetű környezetből az oktatás adhat kiutat a gyerekeknek. Ha a lehetőségeikhez képest a legmagasabb szintig tanulnak, szereznek szakmát, diplomát, akkor ezzel a saját és családjuk élete válik fenntarthatóbbá, hiszen ha stabil, jól kereső állást találnak a munkaerőpiacon, akkor megszűnik a bizonytalanság, hogy hétről-hétre éljenek.” Szabó Péter, InDaHouse Hungary Egyesület

Amiért érdemes

Bár a civil szektorban végzett munka sokszor nehéz körülmények között zajlik, sok emlékezetes pillanat ad okot örömre.

„Az egyik InDaHouse-ba járó gyerekkel jártuk a házakat, hogy összeírjuk, kinek lenne kedve benne lenni az InDaHouse focicsapatban. Ahogy mentünk az utcán, a csapatkapitány egyszer megállt, és mélyen a szemembe nézett, volt egy  nagy kérése: el tudom-e intézni, hogy a kupa előtt lejátsszák a magyar himnuszt, mert ő is szeretne úgy állni, mint a magyar válogatott. Először hárítottam, hogy minek lenne himnusz, csak helyi csapatok lesznek, meg akkor kellene valami hangosítás is. Majd pár másodperc után esett le, hogy “Atyaúristen!” ez a srác most mutatott egy hatalmas példát arra, hogyan kellene együtt élnünk ebben az országban! Lett hangosítás, lett himnusz, örök emlék.” Szabó Péter, InDaHouse Hungary Egyesület

„Amikor sürgősen új kisbuszra volt szükségünk, több mint négyszázan adományoztak. A legkisebb felajánlás ötszáz forintos volt, de volt olyan cég, aki az elmaradt karácsonyi vacsora árát, kétmillió forintot ajánlott fel. Már majdnem megvolt az összeg, hogy megvehessük az új kisbuszt, amikor egy márka több autókereskedő képviselete összefogott. Nemcsak új autónk lett, de  tíz évig nincs gondunk  a szerviz- és fenntartási költségekre, sőt, még az üzemanyagra sem.” Bese Nóra és Bencze János, Bethesda Kórház Alapítvány

„Kétszer is megszerveztük  az Abrakadabra Zabaron nevű projektet, amikor a kis nógrádi Zabar község összes gyermeke ajándékot kapott a Mikulástól. Ezek a pillanatok felejthetetlenek.  A legmeghatóbb programunk talán az Á-Lom:  már több, mint 600 rászoruló gyermek kapott saját ágyat, így életében először nem kell osztoznia, és igazi ágyban alhat.” Horn Tamás, Adománytaxi Alapítvány

Az együttműködési folyamat hamarosan kezdetét veszi, és mindeközben a KPMG CR csapata továbbra is arra törekszik, hogy a pro bono támogatáson túl a munkatársaknak kapcsolódási lehetőséget kínáljon egy-egy kezdeményezésen keresztül.


Írta

Olvass tovább