Merre tartanak a fenntarthatósági beszámolási sztenderdek – Elérhető-e a teljes interoperabilitás?

Azzal párhuzamosan, hogy az Európai Unió hivatalos lapjában való kihirdetéssel 2023. végén rendeletbe ültetve is megjelentek az első, szektor-agnosztikus uniós fenntarthatósági beszámolási sztenderdek (ESRS1-ek) és a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati beszámolásról szóló irányelv (CSRD2) hatálya alá eső EU-s vállalkozások számára élesben is megkezdődött az ESRS-ek alkalmazása, az EU-n kívüli és globális vállalatok körében egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy milyen opciók állnak rendelkezésükre, hogy a CSRD-ban előírt közzétételi kötelezettségeket teljesítsék úgy, hogy az ESRS-ektől eltérő – általuk már korábban használt vagy bevezetés alatt álló – sztenderdek mentén tesznek jelentést. A piacon elérhető számos fenntarthatósági sztenderd közül melyik egyenértékű az uniós sztenderdekkel? Eleget tehet-e az International Sustainability Standards Board (ISSB) által kidolgozott fenntarthatósági sztenderdek szerint jelentő vállalkozás az uniós követelményeknek? Mi a helyzet a GRI3 sztenderdekkel?

Habár az előző kérdésekre az EFRAG4-nak sincs jelenleg egyértelmű válasza, számos kezdeményezés indult a világ vezető sztenderdalkotóival, annak érdekében, hogy a különböző sztenderdrendszerek között megteremtsék az interoperabilitást. A Global Reporting Initiative által kidolgozott sztenderdcsomag (GRI sztenderdek) világszerte széles népszerűségnek örvend: a Fortune 500 2021-es listáján szereplő 250 legnagyobb bevétellel rendelkező vállalat 78 százaléka a GRI sztenderdek szerint készítette el a fenntarthatósági beszámolóját 2022-ben. Az EFRAG és a GRI a közelmúltban közzétett már egy közleményt, amely szerint az ESRS-eknek megfelelő beszámoló eleget tesz a GRI „with reference to” alkalmazási szintnek is, azonban ez fordítva egyelőre nem igaz.

Nemzetközi színtéren az ISSB fenntarthatósági sztenderdek használatának térnyerése várható, főképp az IFRS®-eket használó vállalatok körében. Az IFRS S1, S2 sztenderd és az ESRS-ek között azonban több alapvető koncepcionális különbség is van, ami miatt jelen formájukban ezen sztenderdek nem feleltethetők meg egy az egyben egymásnak. Ugyanakkor a GRI is dolgozik a sztenderdjei megújításán, ennek keretében az éghajlatváltozás és energia témákban közzétett javaslataira a közelmúltban zárult le az észrevételezési szakasz. Jogosan fogalmazódik meg, hogy különleges pozíciójából adódóan a GRI-nak a jelenlegi környezetben a módosítások helyett célravezetőbb volna inkább az ISSB-vel és az EFRAG-gal közösen arra fókuszálnia, hogy minél inkább közelítsenek egymáshoz a ISSBTM sztenderdek és az ESRS-ek.

Az óra ketyeg, a világ szeme pedig továbbra is az Európai Unión, hogy milyen lépéseket tesz és melyik sztenderd lesz az, amit az EFRAG által kidolgozott ESRS-ekkel egyenértékűként fogad el az ESRS-ek használatára nem kötelezett vállalkozások fenntarthatósági információinak közzétételére.

 

Hivatkozások:

1 European Sustainability Reporting Standards

2 Corporate Sustainability Reporting Directive – (EU) 2022/2464

3 Global Reporting Initiative

4 European Financial Reporting Advisory Group

 

Források:


Írta

Olvass tovább