A naperőművek értékesítési és finanszírozási kihívásai

A naperőművek tranzakciós piacán erős pezsgés látható, amit fékezhet az állam által nemrég az bejelentett, az MVM számára a külföldi tulajdonszerzés esetére létesített elővételi jog.  Az elővételi jog gyakorlásának részletei még nem ismertek, a piaci szereplők a következő hónapokban feltehetőleg többször is konzultálnak erről a döntéshozókkal – derült ki a KPMG erről szóló üzleti reggelijén.  

A naperőművek tranzakciós piaca felfutás előtt áll, mivel eladói és vevői oldalon is sok a szereplő a hazai pályán – mondta Simonyi Tamás a KPMG szenior igazgatója a társaság mai, Naperőművek Értékesítésének és Finanszírozásának Kihívásai című üzleti beszélgetésén, ahol több mint 100 magyar és külföldi piaci szereplő képviseltette magát.   

Eladásban vagy vételben érdekelt piaci szereplő egyre nagyobb számban van jelen, mivel Magyarországon az elmúlt években 2 gigawattnyi 5 és 100 megawatt közötti kapacitású erőmű épült fel és további 1 gigawattnyi van jól előkészített, akár már ebben a stációban értékesíthető (ready to built) fázisban. Emellett várhatóan egyre nagyobb számban fognak megjelenni a piacon a tároló kapacitással is rendelkező, tehát sokkal rugalmasabb villamosenergia termelők is.  

Az érdeklődés a vevői oldalon is erős. A magyar és külföldi szakmai befektetők folyamatosan monitorozzák a befektetési lehetőségeket, és a villamosenergia árak elmúlt években tapasztalt volatilis ármozgása miatt számos magyar nagyvállalat ismerte fel, hogy napenergiával komoly lépéseket tehet a költségek és az ebből fakadó pénzügyi kockázatok csökkentéséért 

A sikeres tranzakció esélyét növeli, ha az eladói oldal idejében megteszi a szükséges lépéseket a tranzakció előtt. Ez alapvetően egy átlátható és transzparens üzleti, technológiai és jogi dokumentáció elkészítését jelenti, aminek birtokában az érdeklődők könnyebben és gyorsabban hozhatják meg befektetési döntéseiket, így növelhető a verseny az eladó sorba kerülő vállalkozás iránt.  

A tranzakciókat lelassíthatja, a felkészülést pedig különösen indokolttá teszi, hogy 2024 januárjától a magyar állam elővételi jogot létesített a Magyar Villamosművel Zrt számára, ha a potenciális vevő külföldi illetőségű. Az elővásárlási jog gyakorlásának részletei még nem ismertek, a piaci szereplők a következő hónapokban feltehetőleg több körben konzultálnak erről a döntéshozókkal. Az elővásárlási jog létesítéséről és működéséről dr. Alföldy-Boruss Márk, az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkára tájékoztatta a konferencia résztvevőit. 

Ugyanakkor a tranzakciók létrejöttét megkönnyíti, hogy a finanszírozó bankoknak alapvetően jók a tapasztalatai naperőmű projektek hitelezésével – derült ki a konferencia panelbeszélgetésén, ahol olyan banki szereplők vettek részt, akik több százmillió eurós naperőműves hitelportfóliót építettek fel az utóbbi években a magyar piacon. A bankok természetesen törekednek a hitelkockázatok csökkentésére, maguk is igénylik az alapos átvilágítást, és általában elvárják, hogy a tranzakcióban érintett kapacitás 70-80 százalékára legyen érvényes villamosenergia-vásárlási szerződése (PPA) az erőműnek, ennél kisebb lekötött kapacitás esetén szigorúbb hitellimiteket kell megállapítaniuk.   

Az üzleti reggelin a KPMG spanyol és román szakértői bemutatták saját piacuk legfontosabb jellegzetességeit, amelyre a panelbeszélgetés régióban aktív szereplői, így Jakab Tamás az Enery M&A vezetője és Derek Qiu a CMC Europe képviseletében tudott értékes tapasztalatokat megosztani. 


Írta

Olvass tovább