Kötelező lesz az élelmiszerboltokban tájékoztatást nyújtani, ha csökken a termék kiszerelése

A 1/2024. (I. 9.) Korm. rendelet értelmében az élelmiszerboltokban március 1-jétől tájékoztatni kell a vásárlókat arról, ha egy termék kiszerelése a 2023. július 1-jét megelőzően gyártott kiszereléshez képest csökkent. A kormányrendelet a zsugorinflációnak nevezett jelenségre reagál, amelyről akkor beszélhetünk, ha egy termék kiszerelése kis mértékben csökken – például 100 gramm helyett 90 gramm lesz –, és az ára változatlan marad, vagy esetleg emelkedik.

A kötelezettség minden olyan kiskereskedelmi forgalomba kerülő, előrecsomagolt termékre kiterjed, amelyet a kereskedő egy vagy több méretkategóriában egységes megjelenésű kiszerelésben forgalmaz. A tájékoztatási kötelezettség pedig azokat a kereskedőket fogja érinteni, akik élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem tevékenységet folytatnak főtevékenységként, és a kereskedelmi tevékenységből származó, konszolidált nettó árbevételük meghaladja az 1 milliárd forintot.

Amennyiben egy adott termék esetén új, kisebb kiszerelési egység kerül fogalomba hozatalra ahhoz a kiszerelési egységhez képest, amelyet a gyártó 2020. január 1-je és 2023. július 1-je között gyártott, a kereskedő köteles lesz erre vonatkozó tájékoztatást feltüntetni a forgalmazás megkezdésétől számított két hónapig. A tájékoztatás tartalmát és formáját a kereskedelemért felelős miniszter határozza meg. A tájékoztatást nem kell feltüntetni akkor, ha a kisebb kiszerelési egység gyártó általi bevezetésére a korábbi kiszerelési egységek 6 hónapon belül történő kivezetése nélkül kerül sor, és a korábbi kiszerelési egységeket a kereskedő továbbra is forgalmazza.

A kereskedő kötelezettségeinek teljesítése érdekében a termék gyártója, vagy első magyarországi forgalomba hozója, valamint a nagykereskedő köteles lesz a kereskedő számára tájékoztatást nyújtani a termék kiszerelésének csökkenéséről, illetve a korábbi kiszerelési egységek kivezetéséről. Emellett ezzel megegyező tájékoztatást köteles nyújtani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) részére is, amely a honlapján az érintett termékekről nyilvános adatbázist hoz létre. A tájékoztatással kapcsolatos kötelezettségek megsértése esetén termékenként 1.000.000 forint közigazgatási bírság szabható ki.


Írta

Olvass tovább