Fenntarthatóság és kisállat-eledelek – új uniós szabályok az organikus termelés feltüntetésére

Az Európai Unió új szabályokat fogalmazott meg a kedvtelésből tartott állatoknak szánt állateledel ökológiai, vagy más néven organikus eredetének megjelölésével kapcsolatban, reagálva az ökológiai termelésből származó termékek iránti növekvő keresletre, valamint az állateledel-ágazatnak az Európai Zöld Megállapodás (EU Green Deal) céljainak elérésében játszott szerepére. A 2023/2419/EU rendelet október 27-én jelent meg az unió Hivatalos Lapjában, és az abban foglalt kötelezettségek többsége már alkalmazandóvá is vált.  

A rendelet részletszabályokat állapít meg az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek jelöléséről szóló 2018/848/EU rendelettel kapcsolatban, és speciális követelményeket vezet be arra nézve, hogy a kisállat-eledelek esetében mikor alkalmazhatók ökológiai termelésre utaló kifejezések – például az „ökológiai”, „bio” vagy „öko”. Szigorú követelmények vonatkoznak az ilyen kifejezések kereskedelmi megnevezésben való használatára, valamint az EU ökológiai termeléssel kapcsolatos logójának feltüntetésére, de valamivel enyhébbek a követelmények, ha a kifejezések csak az összetevők felsorolásában jelennek meg.

Kereskedelmi megnevezés és az EU ökológiai termelésre vonatkozó logó

Az ökológiai termelésre utaló kifejezések csak akkor használhatók a kereskedelmi megnevezésben, és az EU ökológiai termeléssel kapcsolatos logója csak akkor alkalmazható, ha a következő feltételek teljesülnek:

  • A termék mezőgazdasági eredetű összetevőinek legalább 95 tömegszázaléka ökológiai, és
  • Az eledel megfelel a 2018/848/EU rendeletben meghatározott részletes előállítási szabályoknak és feldolgozási technológiáknak, például a gyártás követi a helyes gyártási gyakorlat alapelvét, és időben vagy térben elkülönül az ökológiai és nem ökológiai termékek készítése.
Összetevők felsorolása

A fenti szabályozás mellett a rendelet azt is meghatározza, hogy az ökológiai termelésre utaló kifejezések milyen esetben alkalmazhatók az összetevők felsorolásában (de kizárólag ott):

  • A termék mezőgazdasági eredetű összetevőinek kevesebb mint 95 tömegszázaléka ökológiai, és az említett összetevők megfelelnek a 2018/848/EU rendeletben meghatározott termelési szabályoknak, és
  • Az eledel feldolgozása során kizárólag engedélyezett takarmány-adalékanyagokat és technológiai segédanyagokat használnak fel, és az eledel megfelel a 2018/848/EU rendeletben meghatározott részletes előállítási szabályoknak és feldolgozási technológiáknak.
Speciális szabályok a vadászatból vagy halászatból származó összetevőkre

Ha az eledel vadászatból vagy halászatból származó összetevőket tartalmaz, további követelményeknek kell megfelelni. Az ökológiai termelésre utaló kifejezések csak akkor alkalmazhatók, mind a kereskedelmi megnevezésben, mind az összetevők felsorolásában, ha az alábbi feltételek teljesülnek:

  • A fő összetevő vadászati vagy halászati termék,
  • Az kifejezések a kereskedelmi megnevezésben egyértelműen a fő összetevőtől eltérő ökológiai összetevőhöz kapcsolódnak,
  • Minden egyéb mezőgazdasági eredetű összetevő ökológiai, és
  • Az eledel feldolgozása során kizárólag engedélyezett takarmány-adalékanyagokat és technológiai segédanyagokat használnak fel, és az eledel megfelel a 2018/848/EU rendeletben meghatározott részletes előállítási szabályoknak és feldolgozási technológiáknak.

Minden esetben meg kell jelölni az összetevők felsorolásában, hogy mely összetevők ökológiaiak, és fő szabály szerint jelölni kell az ökológiai összetevőknek a mezőgazdasági eredetű összetevők teljes mennyiségéhez viszonyított teljes százalékát is. A formázás kapcsán a rendelet előírja továbbá, hogy minden információt felsorolásában szereplő egyéb jelzésekkel megegyező színben, méretben és betűtípussal kell megjeleníteni, ideértve az „ökológiai”, „bio” vagy „öko” szavakat is.

Ezek az előírások fontos lépést jelentenek a greenwashing elleni küzdelemben azzal, hogy a kisállat-eledelek esetében tovább pontosítják az ökológiai termelésből származó termékek minőségi követelményeit. A jogszabályi követelmények szigorodásával a vállalatok számára egyre fontosabbá válik, hogy odafigyeljenek arra, hogyan kommunikálják a fenntarthatósággal kapcsolatos teljesítményüket. Az Ön igényeire szabott jogi tanácsadásért fenntarthatósági és környezetvédelmi szabályozással foglalkozó szakértői csapatunk készséggel áll rendelkezésére.


Írta

Olvass tovább