EU egészére kiterjedő felmérés: az EBA konzultációt indít az egyszeri Fit-for-55 éghajlati kockázati forgatókönyv elemzéséről

Az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) konzultációt indított a sablontervezetekről és a sablonokra vonatkozó iránymutatásról az egyszeri Fit-for-55 éghajlatkockázati forgatókönyv-elemzés előkészítéseként. Az uniós szintű felmérés célja az európai pénzügyi szektor ellenálló képességének felmérése, betekintést nyújtva a pénzügyi szektor stresszhelyzetben való működőképességébe. A tervezettel kapcsolatos észrevételek benyújtására 2023. október 11-ig van lehetőség.

Az Európai Unió arra törekszik, hogy 2050-re klímasemlegessé váljon, amelyet a szabályozói háttér klímatervvel való összehangolásával támogat, így elkötelezve a tagállamokat a kitűzött célok mellett. A European Green Deal (európai zöld megállapodás) keretében mind a 27 tagállam vállalta, hogy 2030-ig legalább 55%-kal csökkenti kibocsátását az 1990-es szinthez képest. A fenntartható gazdasági működésre való átmenetre Green Transitionként (zöld átállás) szoktak hivatkozni.

A zöld gazdasági átállás eddig soha nem látott mértékű beruházást igényel, amelyet várhatóan nem lehet teljes egészében állami kiadásokból finanszírozni. A magánszektor részvétele ezért elengedhetetlen, az Európai Bizottság becslése szerint ugyanis az EU-nak további 350 milliárd euró éves befektetésre lesz szüksége ebben az évtizedben ahhoz, hogy egyedül az energiarendszerekben elérje a kitűzött kibocsátáscsökkentési célokat. Ezért került kidolgozásra egy olyan fenntartható finanszírozási keretrendszer (Sustainable Finance Framework) amelynek célja, hogy a magántőkét fenntartható gazdasági tevékenységekbe irányítsa, lehetővé téve a fenntartható beruházások növekedését. A keretrendszer pillérei a következők:

  • Egységes osztályozási rendszer – EU Taxonómia: A környezetvédelmi célkitűzésekhez fenntartható módon hozzájáruló gazdasági tevékenységek közös osztályozási rendszere, amely tudományos alapú kritériumok alapján került kidolgozásra.
  • Közzétételek: Átfogó közzétételi rendszer a pénzügyi és nem pénzügyi intézmények számára, amely lehetővé teszi számukra, hogy a befektetők rendelkezésére bocsássák a fenntartható befektetési döntések meghozatalához szükséges információkat (SFRD, CSRD, ESRS).
  • Átállást segítő eszközök: A vállalatok, a piaci szereplők és a pénzügyi közvetítők számára a fenntartható befektetési megoldások kidolgozásához szükséges eszközök széles skálája, a greenwashing megelőzését szem előtt tartva.

Az Európai Bizottság megbízta az EBA-t annak felmérésével, hogy az európai bankok kellően rugalmasak-e a Green Transition finanszírozásához, akár stresszhelyzet esetén is. Az egyszeri Fit-for-55 éghajlatkockázati forgatókönyv-elemzés más európai felügyeleti hatóságokkal együtt, az Európai Központi Bank és az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB) támogatásával fog zajlani. A felmérésben 70 bank vesz részt; ugyanazok a bankok, amelyek a 2023-as uniós szintű stressztesztben is részt vettek. Emellett az illetékes hatóságok saját joghatóságukban más bankokat is felkérhetnek a részvételre.

A konzultációt azért indították el, hogy összegyűjtsék az érdekelt felek visszajelzéseit a sablonokról és a sablonokra vonatkozó iránymutatásról. A sablonok célja, hogy éghajlattal kapcsolatos pénzügyi kockázatokat, piaci és ingatlanpiaci kockázatokat gyűjtsenek össze, amelyek 2022. decemberével bezárólag gyűjtött aggregált és partnerszintű adatokból állnak. A partnerszintű adatok gyűjtése lehetővé teszi a nagyméretű éghajlati kitettségek koncentrációs kockázatának értékelését, valamint a kockázaterősítő mechanizmusok megértését és a második körös hatások értékelését. Az összesített adatok várhatóan szélesebb körben elérhetőek lesznek majd és átfogó képet adnak a bankszektor éghajlattal kapcsolatos kockázatairól.

Jelenleg is zajlik az EBA sablonokkal és a sablonokra vonatkozó iránymutatásokkal kapcsolatos konzultációja. A konzultáció 2023. október 11-én zárul, 2023. szeptember 28-án pedig nyilvános meghallgatást szerveznek a témában. A workshop formájában megrendezett nyilvános meghallgatásra a regisztrációs határidő 2023. szeptember 26.

Az értékelés eredményei a politikai döntéshozók számára eszközt nyújtanak majd annak jobb megértéséhez, hogy az éghajlattal kapcsolatos sokkok hogyan befolyásolhatják a pénzügyi rendszert. Az eredmények információt szolgáltathatnak az európai felügyeleti hatóságok és az Európai Központi Bank (ECB) későbbi felügyeleti- vagy monitoringprogramjai számára, mivel a gyakorlat azonosítja a pénzügyi rendszer olyan sebezhető pontjait, mint például a koncentrációs vagy rendszer kockázatok. Adott esetben a felügyeleti hatóságok visszajelzést adhatnak a gyakorlat során azonosított kérdésekkel kapcsolatban a felügyelt szervezetek számára, lehetővé téve ezzel az EU számára a hiányosságok azonosítását és azok kijavításával az éghajlatváltozással kapcsolatos célok elérését.


Írta

Olvass tovább