14. KPMG Felelős Társadalomért Program: a kulisszák mögött

A 2022-ben 14. alkalommal meghirdetett Felelős Társadalomért Program nyertesei a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, az InDaHouse Hungary Egyesület és a Rosa Parks Alapítvány. A három szervezet közös célja, hogy a minőségi, inkluzív oktatás származástól, anyagi és társadalmi helyzettől függetlenül elérhetőbbé váljon a jövő generációja számára.

Ezúton is gratulálunk a nyertes pályázatokhoz! Az adományozó leveleket Rakó Ágnes, a KPMG ESG szolgáltatásokért és vállalati sokszínűségért felelős partnere adta át a nyertes szervezeteknek.

Fotó: A KPMG Felelős Társadalomért Program díjazottjai és KPMG megvalósításban résztvevő munkatársai

első sorban balról jobbra: Rosa Parks Alapítvány, InDaHouse Hungary Egyesület, Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, középen Rakó Ágnes, a KPMG ESG szolgáltatásokért felelős partnere

Most bepillantunk a kulisszák mögé és részletesebben bemutatjuk mind a pályázati programot, mind a nyertes szervezetek munkáját.

Esélyteremtés. Egyenlőség. Világnézet.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a gyerekek jogaira. Többek között magas színvonalú tanácsadás biztosításával, mesterséges intelligenciát használó chatbot működtetésével járul hozzá a gyermekeket érintő jogsértések számának csökkentéséhez.

„Az alapítványban azért dolgozunk, hogy jobb legyen Magyarországon gyereknek lenni. Mi vagyunk az egyetlen gyerekjogi szervezet, akiknek a tevékenysége ennyire szerteágazó, hiszen foglalkozunk a gyerekjogok védelmével, a bántalmazás megelőzésével, és Kiskorú Kollégáinkkal a valódi gyerekrészvétel megvalósításával és annak képviseletével”

Az InDaHouse Hungary Egyesület borsodi falvakban és szegregátumokban élő, hátrányos helyzetű gyerekeknek születéstől felnőttkorig nyújt hosszú távon, egymásra épülő, tervezett oktatási és fejlesztő szolgáltatásokat.

„A programunk különlegessége, hogy a koragyermekkori program, az iskola előkészítő program, a tanoda és a középiskolás foglalkozások egymásra épülnek, és így 0 éves kortól a középiskolás korig a teljes gyerekkort végig kísérik.”

 

A Rosa Parks Alapítvány célja hátrányos helyzetű roma gyerekek és családjaik támogatása, komplex, egymásra épülő képességfejlesztő programokon keresztül.

„Célunk, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek támogatást kapjanak ahhoz, hogy elérjék a céljaikat és boldogulni tudjanak az életben. Ennek érdekében a gyerekeket hozzásegítjük a lehető legjobb, integrált oktatáshoz, hogy elvégezzenek egy olyan iskolát, ahonnan lehetőségük van továbbtanulni, illetve hozzásegítjük őket olyan iskolán kívüli programokhoz, fejlesztésekhez, amelyekhez szociális hátterük miatt nem jutnának hozzá.”

Miért egyedülálló a Felelős Társadalomért Program és miért vagyunk büszkék a részt vevő kollégákra?

A KPMG Felelős Társadalomért Program célja az egészség és jóllét, az oktatás, a sokszínűség vagy a környezeti fenntarthatóság területén működő közhasznú szervezetek fenntartható, hatékony és átlátható működésének támogatása. A non-profit szférában működő szervezetek számára különösen fontos a hosszú távú működési stratégia megléte, hogy megfelelő választ tudjanak adni a társadalmi problémák és az éghajlatváltozás kihívásaira. A Felelős Társadalomért Program igazodva a KPMG ESG alapú gondolkodásához és az Our Impact Plan célkitűzéseihez immáron 15 éve pro bono tanácsadást, pénz-és laptopadományt ajánl fel közhasznú szervezetek számára, hogy támogassa stabil, értékteremtő és hosszútávú működésüket.

 

Már a pályázatok kezdeti értékelése során önkéntes munkatársakat vonunk be, akik igy aktívan részt vehetnek a kiválasztási folyamatban. A pro bono tanácsadásban részt vevő kollégák szaktudásukkal és tapasztalatukkal segítik a szervezeteket a változatos társadalmi és gazdasági kihívások megoldásához vezető úton. Kollégáink elköteleződése és lelkes, proaktív hozzáállása által, a programban résztvevő szervezetek olyan tudásra tesznek szert, amelyre más módon nem lenne lehetőségük. A szervezetenként 1 millió forint értékű anyagi támogatás szabadon használható fel, akár a pénzügyi fenntarthatóságukhoz elengedhetetlen működési költségek fedezésére vagy a tevekénységükhöz szükséges eszközök beszerzésére.

„Amikor előszőr hallottam a programról, nagyon megörültem, hogy a KPMG az üzleti célok mellett fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást, és ebben a kollégák is részt vehetnek. Bármilyen társadalmi csoport elsődleges célja, hogy boldog és kielégítő életet élhessen, a programban támogatott szervezetek ennek megvalósításában elengedhetetlen munkát végeznek.

Eredetileg csak a pályázat értékelésben vettem részt, hogy lehetőségem legyen jobban megismerni támogatott hazai szervezeteket. Idén már egy pro bono projektben is részt tudok venni, mivel az egyik nyertes pályázat pont olyan irányú segítséget igényelt, amivel munkám során is foglalkozom. Különösen szimpatikus, hogy program során nem csak anyagi támogatást is nyújtunk, hiszen a KPMG-n belüli hatalmas szaktudást vétek lenne nem kamatoztatni. A szakmai tanácsadás során törekszünk arra, hogy maradandó pozitív hatása legyen a munkánknak, ami hatványozottan fontos egy olyan szervezetnél, ahol az erőforrások limitáltak.

A program során lehetőségem volt olyan embereket megismerni és támogatni, akik szervezetük méretéből adódóan nem szoktak KPMG ügyfelek lenni, mégis szakmailag izgalmas problémákkal állnak szemben. A jövőben is szeretnék hasonló projekteken részt venni, hogy minél több szervezet kapja meg a szükséges és megérdemelt támogatást.” – Gárdos Tamás, KPMG szenior tanácsadó

Milyen civil szervezeteket érintő aktuális kihívások megoldásához nyújt segítséget a KPMG?

A civil szervezetekre általánosságban jellemző folyamatos változás, a tevékenységek átalakulása és ezáltal a költségek növekedése napról napra újabb kihívások elé állítja a szervezeteket.

„A InDaHouse az utóbbi években jelentős növekedésen ment keresztül, ami minden területet érintett. A gyereklétszám, az önkéntesek és munkatársak létszáma és a költségvetés nagysága is meredeken emelkedett, ami új működést, tudást, folyamatokat igényel. Ebben a változó szervezetben nagyon fontosak azok a tapasztalatok, amik segíteni tudnak egy-egy részterület kérdéseinek, problémáinak megoldásában. Az előző évben a KPMG segítségével a döntési jogkörök, felelősségek tekintetében léptünk előre, és idén a megnövekedett munkatársi létszám miatt személyi jövedelemadózási és TB ügyekben lesz nagyon hasznos a KPMG-ben felhalmozott tudás.” – Szabó Péter, InDaHouse Hungary Egyesület

„Hosszú távú célunk, hogy minél professzionálisabbá alakítsuk a már meglévő szolgáltatásainkat, és bővítsük az érintettek körét. Szeretnék évről évre növekedni, és minél több gyermeket elérni. Ahhoz, hogy minél hatékonyabb támogatást tudjunk nyújtani a célcsoportunknak, több szinten is fejlesztenünk kell a szakmai munkát. Ennek egyik eleme a munkánk adminisztratív része, mely során érzékeny adatokkal is dolgozunk, és nem csak számunkra kell átláthatónak lennie a szakmai adminisztrációnknak, hanem az önkénteseink számára is. Ezért is örültünk nagyon, amikor a KPMG pályázata során volt lehetőségünk informatikai pro bono szolgáltatást igényelni.” – Dóra Dalma, Rosa Parks Alapítvány

„Szakmai csapatunk már bizonyított és most a KPMG pénzügyi szakértői segítik a szervezetünket abban, hogy megfelelően tervezzünk, és felmérjük a források és a működés hatékonyságát. A vállalati szintű elköteleződéseknek mindig nagyon örülünk, hiszen példát mutatnak a piac többi szereplője számára, hogy a gyerekjogok és a gyerekek partnerként való elismerése egy elengedhetetlen lépés a XXI. században.” – Rohrböck Kinga, Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány

Személyes történetek

A nyertes szervezetek programjai, célkitűzései és számokban mérhető eredményei mellett mindig ott vannak azok a felejthetetlen történetek, amelyek motivációt nyújtanak a mindennapokban és segítenek mindenki számára közelebb hozni a szervezet tevékenységének fontosságát.

Rohrböck Kinga, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány egy, a szakmai sikerükhöz kapcsolódó történetet osztotta meg velünk:

„Jogsegély szolgáltatásunk több mint 5000 gyerek életére gyakorolt hatást az elmúlt években, és a legtöbbször a válással kapcsolatos kérdésekben fordultak hozzánk. Tavaly volt az első olyan projektünk, ahol kifejezetten a gyerekek véleményének megismerésére koncentráltunk a témában. Gyerekkonzultációkat tartottunk és támogattunk további 2 országban. Ezek során a gyerekek elmondták, hogy szerintük a bíróság nem a gyerek legfőbb érdekét figyeli, hanem a kisebbik rosszat. Arra is felhívták a figyelmet, hogy mit tehetnek a felnőttek, hogy könnyebb legyen gyerekként, ha a szülők válnak. Így az Európa Tanács most a gyerekek véleménye alapján dolgoz ki ajánlásokat a tagállamoknak.”

Szabó Péter, az InDaHouse Hungary Egyesület legfrissebb programeleme, az Egészség Program keretében szervezett egyik budapesti orvosi vizsgálatokkal egybekötött út során tapasztalt élményét osztotta meg velünk:

„A budapesti séta alatt az egyik 11 éves fiú jelezte, hogy neki két kérdése lenne. Az egyik az volt, hogy Budapesten minden ház ilyen hatalmas-e? A hatalmas ház alatt a normál belvárosi 4-5 emeletes épületeket kell érteni. A másik kérdése pedig az volt, hogy szeretné megtudni, hogy mi az a hotel? Ekkor a sors szolgáltatott egy felejthetetlen pillanatot. A sarkon állt egy 5*-os szálloda, ahova bementünk és diszkréten jeleztük a recepción a látogatásunk valódi célját. A személyzet nagyon kedves volt és teljes támogatást adtak, hogy bejárhassuk a hotel épületét, és elmagyarázhassuk, hogy hogyan is működik egy szálloda. Kifelé a nagy forgóajtóban a kisfiú egy óriásit sóhajtva mondta: Most már tudom, hogy mi az a hotel! Ez a történet nagyon jól bemutatja, hogy az InDaHouse alap oktatási tevékenységén felül mennyire fontos az, hogy az önkénteseink, a táboraink, és más programjaink segítségével kinyitjuk a világot a gyerekek előtt, hogy minél több megválaszolatlan kérdésre kapjanak választ.”

Dóra Dalma, A Rosa Parks Alapítvány szakmai vezetője egy általános iskolai ballagás élményét írta le nekünk a Láthatatlan Tanoda hosszú távú, sikeres működéséhez kapcsolódóan:

„Az egyik konkrét meghatározó sikerélményünk nem az ovis korosztályhoz, hanem a nyolcadikosokhoz kötődik. Tavaly volt az első olyan évünk, amikor általános iskolai ballagásra voltunk hivatalosak, mivel a Tanoda indulásakor csatlakozott ovisok elvégezték a nyolcadik osztályt. Önmagában nagyon megható volt részt venni az ünnepségeken, és szintén nagy eredménynek tartjuk, hogy már 9 éve velünk vannak ezek a fiatalok, de az még nagyobb öröm volt számunkra, hogy az egyik tanodás diákunk kapta az iskola “Kis virág” díját a ballagáson, mivel ő volt az, aki az elmúlt években a legtöbbet fejlődött az évfolyamán. Nagyon büszkék voltunk rá, és azóta is intenzíven követjük és támogatjuk a középiskolai pályafutása során.”

Még egyszer gratulálunk az idei három nyertes szervezetnek, akik elengedhetetlen munkát végeznek a jövő generációjáért! Emellett ezúton is szeretnénk köszönetet mondani minden kollégának, aki részt vett a kiválasztási folyamatban és részt vesz a jelenleg is folyamatban lévő pro bono tanácsadási munkákban!

2023 őszén ismét meghirdetjük a pályázatot, amelynek részleteiről a weboldalon és a social media csatornákon teszünk majd közzé információkat.


Írta

Olvass tovább