„Kötelező Akciók 2.0″: Újítások a kötelező akciók rendszerében

Június 29-én kihirdetésre került a 162/2023. (V. 5.) Korm. rendelet, amely szerint július 31-től megszűnik az élelmiszerár-stop, és jelentős változások következnek az alapvető élelmiszerekre vonatkozó kötelező akciók szabályaiban.

Az élelemiszerár-stop kivezetésével kapcsolatos intézkedésekről szóló kormányrendelet módosítja a háborús élelmiszerár-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről szóló 162/2023. (V.5.) Korm. rendeletet is, amelynek a szabályait egy korábbi cikkünkben elemeztük. A legfontosabb változások 2023. augusztus 1-jétől lépnek hatályba, és a következők szerint alakul át a rendszer:

  1. 15%-ra nő a kötelező akció mértéke a 20 érintett termékkategóriában

Az 1. mellékletben felsorolt, jelenleg is érintett 20 termékkategória kapcsán a kormányrendelet hatálya alá tartozó kereskedők továbbra is kötelesek lesznek egy választott termékre kedvezményt biztosítani a megelőző 30 napban a kereskedő által alkalmazott legalacsonyabb bruttó kiskereskedelmi árhoz viszonyítva, a kedvezmény mértéke azonban 10%-ról 15%-ra nő. Az érintett termékkategóriák változatlanok maradnak, ide fog tartozni egyebek mellett a liszt, a cukor, a friss zöldség és gyümölcs, valamint a tea és a kávé is.

  1. Új termékfajták: további 15%-os akció, és az ár a beszerzési árat nem haladhatja meg

Kiegészül a kormányrendelet egy 2. melléklettel, amely kedvezményes árú konkrét termékfajtákat jelöl meg: itt szerepel egyebek mellett a kristálycukor (fehér cukor), a búzafinomliszt BL 55, a finomított napraforgó étolaj és az étkezési burgonya is. E termékfajták kapcsán:

  • A kereskedő által alkalmazandó bruttó kiskereskedelmi ár a beszerzési árnál nem lehet magasabb 2023. augusztus 1. és 2023. szeptember 30. között, valamint
  • A kereskedő köteles ebben az időszakban a termékkategóriákra vonatkozó 1. pont szerinti kötelező akció alkalmazásán felül, az akciós időszakban (azaz a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig vagy a kereskedő választása szerinti egybefüggő 168 óra időtartamban), annak végétől ismétlődő jelleggel további két termékfajtát választani, és a beszerzési árhoz képest legalább 15%-kal alacsonyabb bruttó kiskereskedelmi árat alkalmazni.
  1. Szigorodó előírások az áruhiány elkerülése érdekében

Az új termékfajták vonatkozásában a kereskedő fő szabály szerint köteles lesz arra, hogy a terméket forgalmazza, annak vonatkozásában naponta legalább az általa a 2022. évben értékesített átlagos napi mennyiséget árusítsa, és a készletét szükség szerint e mennyiség kétszeresének mértékéig olyan mennyiségben biztosítsa és kihelyezze, hogy az a vásárlók kiszolgálására áruhiány elkerülésével folyamatosan elegendő legyen.

  1. További változások június 30-ától

Bár a kötelező akciók rendszerének átfogó átalakulása csak 2023. augusztus 1-jétől kezdődik, a kormányrendelet kihirdetett bizonyos további szabályokat is, amelyek már június 30-ától alkalmazandók. Ennek értelmében a kereskedő az árcsökkentéssel érintett termék kapcsán az árcsökkentés pontos százalékos mértékét is köteles lesz feltüntetni, ugyanakkor a hatósági ellenőrzés kapcsán könnyítést fogalmaz meg a szabály: a hatóság különös méltánylást érdemlő körülmény esetén bírságkiszabás helyett figyelmeztetést alkalmazhat.


Írta

Olvass tovább