Kötelező akciók az alapvető élelmiszerekre

Június elsején megkezdődött a „kötelező akciók” időszaka: az infláció csökkentése érdekében bevezetésre kerülő kötelező akciókról szóló 162/2023. (V. 5.) Korm. rendelet által kötelezett kereskedők szeptember 30-áig kötelesek lesznek arra, hogy meghatározott termékkategóriákat kedvezményesen árusítsák. Ez a kötelezettség azokat a kereskedőket érinti, akik főtevékenységként a 4711 TEÁOR szám szerinti „Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelmem” tevékenységet folytatnak, és nettó árbevételük 2021-ben az 1 milliárd forintot meghaladta.

A kötelezett kereskedőknek június 1-től szeptember 30-áig akciós időszakokat kell meghirdetniük, ami csütörtök 0 órától, szerda 24 óráig; vagy pedig a kereskedő által választott egybefüggő 168 óráig tart. Ebben az időszakban árcsökkentést kell alkalmazniuk a kormányrendeletben meghatározott 20 termékkategóriánként legalább egy választott termékre úgy, hogy a csökkentett ár legalább 10%-kal alacsonyabb legyen, mint a megelőző 30 napban a kereskedő által alkalmazott legalacsonyabb bruttó kiskereskedelmi ár. Ilyen termékkategória például: a baromfihús; a kenyér; a száraztészta, rizs, egyéb cereáliák; a liszt, cukor, tartósított lisztesáru; friss zöldség és gyümölcs, valamint a kávé, tea.

A kereskedő köteles az akciós termék forgalmazására, és az 2022. alapján vett átlagos napi mennyiség árusítására; valamint az akció tényének és mértékének feltüntetésére. Egy termékkategóriából akkor nem kötelező az akcióba terméket bevonni, ha a kereskedő – a rendelet kihirdetésekor – nem forgalmazott legalább 5 különböző, az adott termékkategóriába tartozó terméket.

Ha a kereskedő a kötelezettség ellenére nem jelöl ki terméket egy adott termékkategóriából az akcióra, úgy komoly szankciókra számíthat, ugyanis a fogyasztóvédelmi hatóság termékkategóriánként 3 000 000,- forint bírságot szab ki ebben az esetben. Az akciós termékeket érintő hiány esetén pedig a kiszabható bírság a hiány mértékétől függően, 500 000,- forinttól 2 000 000,- forintig terjedhet.


Írta

Olvass tovább