A francia adatvédelmi hatóság közzétette MI cselekvési tervét a GDPR-nak megfelelő MI-rendszerek fejlesztésére: Hogyan érinti ez a tagállamokat és a vállalatokat?

Május 16-án, a CNIL (francia adatvédelmi hatóság) közzétette MI cselekvési tervét, amelynek célja iránymutatások és egyértelmű szabályok megállapítása annak érdekében, hogy az MI rendszerek, különösen a generatív mesterséges intelligencia (pl. ChatGPT, Dall-E-) ne jelentsenek veszélyt az adatvédelemre, miközben óriási tempóban fejlődnek.

A cselekvési terv az alábbi 4 cél eléréséhez ad iránymutatást:

  1. A mesterséges intelligencia rendszerek működésének és az emberekre gyakorolt ​​hatásainak megértése, mint például a tisztességes és átlátható adatfeldolgozás, valamint a világhálón nyilvánosan elérhető adatok védelme. Az MI által generált kimenettel kapcsolatban jogi kérdések merülnek fel, mivel ez által hatalmas adatbázisok jönnek létre.
  2. Lehetővé tenni és irányítani olyan MI rendszerek fejlesztését, amelyek a személyes adatok védelmét betartják. Ehhez elérhetővé válik hamarosan egy adatok megosztásáról és újra-felhasználásáról szóló útmutató, amelyhez 2023 nyarától több kiadvány is társul majd, hogy konkrét ajánlásokat tegyenek.
  1. MI rendszereket fejlesztő innovatív piaci szereplők támogatása Franciaországban és Európában elsősorban ún. „sandbox”-ok indításával. Az idei “sandbox” a mesterséges intelligencia közszférában való használatáról szól majd, így személyre szabott tanácsokat ad a résztvevőknek, és hatékony segítséget nyújt a GDPR-nak való megfeleléshez az AI területén tevékenykedő innovatív cégeknek.

A fentiek értelemben a francia adatvédelmi hatóság nyitott a párbeszédre különböző európai vállalatokkal, amelyek MI rendszereket fejlesztenek, vagy fontolgatják a fejlesztést.

  1. Az MI rendszerek auditálása és ellenőrzése, valamint az emberek védelme, amelynek értelmében a fokozott megfigyelésre, és a csalás elleni küzdelem eszközeként használt MI rendszereket előzetes és utólagos auditnak kell alávetni, mivel azok magánszférához fűződő jogokat és szabadságokat érintenek.

Összefoglalva, a CNIL egyértelmű szabályokat kíván lefektetni a magánszférát védő MI rendszerek kifejlesztésére, hogy az európai polgárok számára a legmagasabb szintű adatvédelmet biztosítsa, másrészt lehetővé teszi az európai mesterséges intelligencia-kódex tervezet alkalmazásának előkészítését, amellett, hogy a cégeket további tanácsokkal támogatja.

További részletek ide kattintva olvashatók: https://www.cnil.fr/en/artificial-intelligence-action-plan-cnil


Írta

Olvass tovább