Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette az online óriásplatformok és a népszerű keresőmotorok első csoportját: Melyik techóriásokat érinti, és mi következik ezután?

Az online óriásplatformok és a nagyon népszerű keresőmotorok első csoportjának nyilvántartásba vételéről döntött a Bizottság 2023. április 25-én.

Az online óriásplatformok – amelyek aktív felhasználóinak száma havonta legalább 45 millió fő – a következők:

Alibaba AliExpress, Amazon Store, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipédia, YouTube és Zalando.

Két nagyon népszerű online keresőmotort vettek nyilvántartásba: ezek a Bing és a Google Search.

A fenti cégeket azon felhasználói adatok alapján vették nyilvántartásba, amelyeket 2023. február 17-ig kellett közzétenniük.

A következő 4 hónapban a fent említett vállalatoknak a megfelelés érdekében át kell alakítaniuk a rendszereiket, az erőforrásaikat és a folyamataikat, független megfelelési rendszert kell létrehozniuk, valamint el kell végezniük és jelenteniük kell a Bizottságnak az első éves kockázatértékelésüket, amely alapvetően a gyenge pontjaik azonosításából és a nem kívánt következmények elkerülése érdekében tett intézkedésekből áll.

Ezen kívül az online óriásplatformokra és a nagyon népszerű keresőmotorokra a következő kötelezettségek vonatkoznak:

  1. Az egyes rendszerszintű kockázatokra szabott kockázatcsökkentő intézkedések végrehajtása;
  2. Megfelelő válságkezelési mechanizmussal rendelkezzenek, és független ellenőrzéssel értékeljék, hogy megfelelnek-e a Digitális Szolgáltatásokról szóló Rendeletben (DSA)-ban meghatározott kötelezettségeknek;
  3. Ajánlórendszerükben legalább egy olyan opciót kínálnak, amely nem profilalkotáson alapul;
  4. További online hirdetések átláthatósága;
  5. A DSA betartásának ellenőrzéséhez és értékeléséhez szükséges adatokhoz való hozzáférés biztosítása a Digitális Szolgáltatási Koordinátor, vagy a Bizottság számára;
  6. Ún. megfelelőségi funkció létrehozása;
  7. Átláthatósági jelentéstételi kötelezettség;
  8. Felügyeleti díj fizetése.

Ennek következményeként a Bizottság egy lépéssel közelebb viszi a felhasználókat az ígért előnyök eléréséhez, mint például a felhasználók adataik feletti kontrolljának megszerzése, a dezinformáció csökkentése, valamint az átláthatóság és az elszámoltathatóság.

Ha további információkat szeretne olvasni a témáról, kérem, kattintson ide.


Írta

Olvass tovább