Hatályba lépett a digitális szolgáltatásokról szóló EU-s rendelet

Tegnap hatályba lépett a digitális szolgáltatásokról szóló EU-s rendelet (DSA), amely komoly kötelezettségeket ró a digitális közvetítő szolgáltatásokat az EU-ban nyújtó valamennyi vállalatra. Habár a DSA legtöbb rendelkezése majd csak 2024. február 17-től válik alkalmazandóvá, a felkészülést már most érdemes elkezdenie minden, a rendelet hatálya alá tartozó vállalatnak, így többek között a tartalomszolgáltatóknak, online platformoknak, online piactereknek is. Különösen igaz ez arra tekintettel is, hogy a GDPR-hoz hasonlóan a rendelet szintén magas összegű bírság kiszabását teszi lehetővé az új keretrendszernek való meg nem felelés esetére. Így egyéb szankciók mellett többek között a teljes globális árbevétel 6%-ig terjedő bírság is kiszabható a DSA-nak való meg nem felelés esetén.

A magyar jogalkotó is megkezdte a felkészülést, a parlament előtt áll jelenleg ugyanis a törvényjavaslat, amely a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot jelöli ki Digitális Szolgáltatási Koordinátornak a rendeletben foglalt felügyeleti és jogérvényesítési feladatok ellátására.

A vállalkozásoknak többek között felül kell vizsgálniuk ÁSZF-üket, éves átláthatósági jelentést kell közzé tenniük, a jogellenes tartalmak kezelése érdekében ún. bejelentés-cselekvési mechanizmust és panaszkezelési rendszert kell kialakítaniuk, valamint profilalkotási gyakorlatukat is újra kell gondolniuk.

A DSA-ra való felkészítésben és a megfelelési rendszer kialakításában a KPMG Legal szakértői a KPMG globális módszertanán alapuló szakmai támogatást nyújtják valamennyi piaci szereplő számára.

A részletekkel kapcsolatban hamarosan jelentkezünk!


Írta

Olvass tovább