A folyamatos fejlődés iránti motiváció kulcsszerepe az üzleti sikerekben, avagy fejlődési szemléletmód a KPMG-nél

Mi a KPMG-nél hiszünk abban, hogy ebben a folyamatosan változó világban szükség van a folyamatos fejlődésre, motiváltak és nyitottak vagyunk a tanulásra, így a szervezeti kultúránk fontos részét képezi az úgynevezett fejlődési szemléletmód.

A szemléletmód nem más, mint egy rendkívül erős hiedelemkészlet, amely meghatározza azt, ahogyan a velünk történő eseményeket, a hozzánk beérkező információkat értékeljük, értelmezzük, és ezáltal kihatással van a viselkedésünkre is az élet minden területén, így a munkában is.

Az amerikai Stanford Egyetem pszichológia professzora, Carol Dweck alkotta meg az úgynevezett growth mindset vagy fejlődési szemléletmód elméletet, amelyben megkülönbözteti a rögzült és fejlődési szemléletmódot.

Az előbbi működésmód esetén kevésbé hiszünk abban, hogy képesek vagyunk a fejlődésre, így a már meglevő adottságainkat szeretnénk bizonygatni, és félünk az olyan feladatoktól, amelyekben nem tudjuk, hogyan teljesítünk, emiatt elzárkózunk a kihívásoktól és egyben a tanulás lehetőségétől is. A fejlődést célzó visszajelzések megbénítóan hathatnak, s ezáltal annak a lehetőségét veszítjük el, hogy jobbak lehessünk és kiteljesítsük a bennünk rejlő lehetőségeket.

Ezzel szemben az utóbbi, vagyis a fejlődési szemléletmód esetén sokkal inkább hiszünk abban, hogy eltökéltség és szorgalom által fejlődni tudunk. Akikre többségében ez jellemző, keresik a kihívásokat, és mások sikerében nem fenyegetettséget látnak, hanem követendő példát. Sokkal kitartóbbak a nehézségek esetén, mint rögzült szemléletmódú kollégáik, és elfogadják, hogy az esetleges kudarcok is a tanulási folyamat részét képezik. Hibázás esetén, vagy akár egy fejlesztési célú visszajelzésből új célokat jelölnek ki, és kitartóan dolgoznak azok eléréséért. Ezáltal ők általában sikeresebbek abban, amit csinálnak és a magánéletükben is kiegyensúlyozottabbak, hiszen a probléma helyett mindig a megoldásra fókuszálnak.

Fontos megjegyezni, hogy nem lehet valaki fekete-fehéren fejlődési vagy rögzült szemléletű. A körülményektől függően folyamatos mozgásban vagyunk a kettő között, és ha feltesszük magunknak a megfelelő kérdéseket, valamint elhisszük, hogy képesek vagyunk tanulni, fejlődni, könnyedén válthatunk rögzült szemléletmódról fejlődési szemléletmódra.

A KPMG-nél az egyik legfőbb értékünk a kiválóság, amelyhez a folyamatos fejlődésen keresztül vezet az út.

Mi mindannyian a KPMG-nél hiszünk a tisztesség, kiválóság, bátorság, együttműködés és a folyamatos növekedés értékeiben – és bebizonyosodott, hogy ezek erős kapaszkodót nyújtanak még olyan válságidőszakban is, mint a koronavírus járvány.

A fejlődési szemléletmód (growth mindset) nagyon hasonló értékekre épül, a változások és a kihívást jelentő helyzetek szempontjából pedig kulcsfontosságú a sikeres helytállásunk és személyes jóllétünk kapcsán – a munka és a magánélet frontján egyaránt. Rávilágít, hogyan tanulhatunk egy-egy új kihívásból vagy akár korábbi kudarcainkból, könnyíti a változásokhoz való alkalmazkodásunkat és folyamatosan többé válhatunk, ha kellő erőfeszítéssel és gyakorlással dolgozunk a céljainkért és azért, hogy kiteljesíthessük a bennünk rejlő képességeket és ambíciókat.

A kihívások elfogadása, konstruktív visszajelzések, a kitűzött célokért megtett erőfeszítések  – mind a személyes növekedéséhez járulnak hozzá, egyéni erősségeinket építik. A felelősségvállalás az eredményért, az esetleges hibákért, a tanulás, a tudás megosztása, saját korlátaink feszegetése javunkra válik – ahogyan a közösséget is építi.

Fejlődési szemléletmóddal magasabb minőségben tudjuk kiszolgálni ügyfeleink és belső társterületeink igényeit egyaránt, elősegíti az innovációt, a gyors és hatékony problémamegoldást ebben a dinamikusan változó üzleti környezetben.

A KPMG-nél számtalan lehetőséget biztosítunk kollégáink fejlesztésére.

Ilyen például a coaching folyamatban való részvétel, a cég által támogatott különböző képzések elvégzésetudásmegosztó alkalmaink, inspirációs és szakmai eseményeink látogatása. Ezen felül hiszünk abban, hogy a szakmai és személyes fejlődés táptalaja egy kiegyensúlyozott, vitális életmód, amelyet vállalati jóllét programunkka segítünk elő. Ezek mindegyike elérhető munkatársaink számára, már egészen pályakezdő szinttől.

A fejlődési szemléletmódot nemcsak elméletben ismerjük, de a mindennapjainkban is törekszünk eszerint viselkedni.

A gyakorlatban a fejlődési szemléletmód abban nyilvánul meg, hogy nem félünk belevágni a kihívást jelentő feladatokba, ezekre sokkal inkább fejlődési lehetőségként tekintünk. Képesek vagyunk tanulni a hibákból és a konstruktív visszajelzésekből, ezek alapján pedig újabb célokat tűzünk ki magunk elé és elkötelezettek vagyunk azok elérésében. Gyorsan és könnyedén alkalmazkodunk a változásokhoz, reziliensek vagyunk, valamint felelősséget vállalunk az általunk elért eredményekért és az esetleges hibákért egyaránt. Megosztjuk a tudásunkat másokkal, segítjük egymást a fejlődésben, törekszünk a közös sikerekre. Ez mind megfelelően demonstrálja azt, mit is jelent számunkra ez a szemléletmód.

Támogatjuk kollégáinkat a fejlődési szemléletmód elsajátításában és erősítésében is.

Annak érdekében, hogy támogassuk kollégáinkat e szemléletmód elsajátításában, gyakorlásában vagy akár csak erősítésében, számtalan programot biztosítunk. Munkatársaink részt vehetnek gyakorlatias oktatásokon, különböző neves szakemberrel történő exkluzív beszélgetéseken, valamint játékos tanulásra is invitáljuk őket nyereményjáték kihívások formájában. Mindezek mellett törekszünk a belső folyamatainkban is megjeleníteni ezt a gondolkodásmódot, így például a teljesítménymenedzsmentnek, kiválasztásnak vagy a csapatfejlesztéseknek is egy sarkalatos pontja.

Ha szeretnél még többet megtudni rólunk, látogass el karrieroldalunkra vagy kövesd a KPMG LinkedIn, Facebook, Instagram, YouTube csatornáját!


Írta

Olvass tovább