A CBI keretrendszere szerint Magyarországon elsőként a KPMG tanúsíthatja a zöld kötvényeket

Ma már valódi ügy és az egyik legfontosabb cél a klímakatasztrófa elkerülése. A mérhető folyamatok és keretrendszerek kulcsfontosságúak, és abban segítenek, hogy valódi változás jöjjön létre. A KPMG aktív résztvevője szeretne lenni a klímaváltozás megfékezésének, többek között ezért döntött úgy, hogy jóváhagyott hitelesítővé válik a zöld, társadalmilag fontos és fenntartható kötvények piacán, amely világszerte robbanásszerűen növekszik.

A KPMG örömmel jelenti be, hogy megszerezte a „Jóváhagyott hitelesítő” státuszt a Climate Bonds Initiative, a Climate Bonds Standards and Certification Scheme keretében, így a KPMG magyarországi vállalata immáron harmadik fél hitelesítőjeként jogosult arra, hogy tanúsítsa, a kibocsátók és a kötvényeik megfelelnek a Climate Bonds Standard követelményeinek.

A zöld kötvény-kibocsátások valódi zöld tartalmának a meghatározására és visszamérésére két globális rendszer szolgál, ezek egyike a Climate Bonds Initiative által gondosan kidolgozott, a legszigorúbb követelményeknek is megfelelő, már a keretrendszerének meghatározásában is szabályozott Climate Bonds Standard.

A Climate Bonds szabványt és tanúsítási rendszert a kötvénykibocsátók, kormányok és befektetők, valamint a pénzügyi piacok használják világszerte azzal a céllal, hogy előnyben részesítsék azokat a befektetéseket, amelyek valóban hozzájárulnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. A rendszer szakemberek által összeállított szigorú és tudományos alapon meghatározott kritériumokat alkalmaz a kötvények, kölcsönök és egyéb adósságinstrumentumok címkézésére és annak biztosítására, hogy azok megfeleljenek és összhangban legyenek a párizsi klímaegyezmény céljaival és vállalásaival. A tanúsítvány megszerzése nem kötelező, ugyanakkor nagyban hozzájárul a tanúsított kötvény piaci elismeréséhez, hiszen átláthatóságot garantál az elérni kívánt céloknál és a forrásfelhasználásnál egyaránt.  

A nagy részben a Green Bond Principles-re épülő, de konkrét fenntarthatósági követelményeknek eleget tevő CBI különböző kategóriái közül a magyarországi KPMG az alábbi területeken rendelkezik tanúsítvánnyal: ingatlanok, napenergia, vízügyi infrastruktúra, mezőgazdaság és hulladékgazdálkodás.

„A befektetők nagyra értékelik azokat a szervezeteket, amelyek átláthatóan, ambiciózus kritériumokra épülő szabványok használatával tanúsítják működésüket. Szakértő csapatunkban megvan az a magas fokú tudás, amellyel hozzájárulhatunk a hazai vállalatok, szervezetek ESG vállalásainak a megvalósításához, a bizalom megteremtéséhez és ahhoz, hogy az elfogadott szabványok alkalmazásával visszaszorítsuk a zöldremosást, és valódi változást hozzunk létre.”

nyilatkozta Rakó Ágnes, a magyarországi KPMG ESG témákért felelős partnere.


Írta

Olvass tovább