Vállalkozz fenntarthatóan!

Praktikus segítséget kapnak a hazai kis- és középvállalkozások: elkészült a Fenntarthatósági Kézikönyv, amely  jól használható, praktikus segítséget nyújt a vállalatoknak a működésük „zöldítéséhez”, a fenntarthatóbb üzleti modellek kialakításához. A kézikönyv hamarosan ingyenesen elérhető lesz, és mentorálási programok valamint e-learning tananyagok egészítik ki. A szakmai útmutatóul szolgáló könyvet a KPMG a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködésben készítette el, Dr. Szili Katalinnak, az Országgyűlés Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapítójának és tiszteletbeli elnökének közreműködésével.

A hazai gazdaság gerincét a mikro-, kis- és középvállalkozások jelentik. A Magyarországon működő vállalatok 99,8 százaléka kkv, ők foglalkoztatják a munkaerő mintegy kétharmadát, termelik meg a bruttó hozzáadott érték közel felét, és felelősek a beruházások mintegy harmadáért. Ezeknek a vállalatoknak a jövője a hazai gazdaság fejlődésének, növekedésének egyik kulcsa.

Makroszinten Magyarország jól látható lépések sorozatával halad a fenntarthatóság irányába. A KPMG 2021 őszén jelentette meg az egyes országok dekarbonizációs stratégiáit értékelő jelentését (”Net Zero Readiness Index”), amelyben hazánk globális 13. helyezése komoly erőfeszítések eredményeként jöhetett létre. Ráadásul azon öt ország egyike vagyunk, amelyek maximális pontszámot értek el a jogalkotás szintű intézkedések területén azáltal, hogy a 2050-es klímasemlegesség jogszabályban deklarált cél. Ennek a célnak az eléréséhez komoly szemléletbeli átalakulásra van szükség a gazdaság egészében, így természetesen a  kkv szektorban is.

Egy 2020-as, az EU összes országára kiterjedő felmérés a kkv-k kihívásait vette sorra, amelyekkel a növekedés, a fenntarthatóbb üzleti modellekre való átállás során szembesülnek. Ezek szerint a visegrádi országokban átlagosan ötből mindössze egy vállalkozás értékeli valamilyen módon a tevékenysége társadalmi hatását, ugyanez az arány a magyar kkv-k körében jóval szerényebb: húszból egy. Az anyagok újrahasznosítása a magyar kkv-k 21 százalékának körében elterjedt, míg a visegrádi országok átlaga 55 százalék. A felmérés szerint tíz magyar kkv közül egy dolgozik aktívan fenntartható termék vagy szolgáltatás kifejlesztésén. A másik három visegrádi országban átlagosan a vállalkozások 24 százaléka törekszik erre. Pozitív viszont, hogy a magyar kkv-k körülbelül 21 százaléka tervezi fenntarthatósági cselekvési terv bevezetését, ami magasabb a régiós országok arányánál. A Fenntarthatósági Kézikönyv és a kísérő programok a hazai kkv-k felkészültségén, tudatosságában hivatott segíteni.

Az e-könyvvel és hozzá kapcsolódó e-learning tananyaggal egy nagyon rugalmas és korlátlanul hozzáférhető lehetőség áll a vállalatok rendelkezésére a tudás saját tempóban történő elsajátításához. A kézikönyv egy vállalkozásfejlesztési és szemléletformálási célú, önállóan feldolgozható oktatóanyag. Elkészítésével a KPMG célja az volt, hogy a kis és közepes vállalkozások számára releváns, befogadható módon foglalja össze azt a szerteágazó ismeretanyagot, amivel ma egy kkv-nak érdemes tisztában lennie a fenntarthatóság kapcsán.

A Kézikönyv kilenc tartalmi egységből áll. Megismerhetőek belőle a fenntarthatósághoz kapcsolódó alapfogalmak, a kkv-k számára releváns energiahatékonysági intézkedések, a fenntarthatósághoz kapcsolódó minősítések, tanúsítványok, illetve az ide kapcsolódó jogszabályi kontextus. A kkv-k megismerkedhetnek azzal is, hogy saját működésük során hogyan tehetnek a víz, a levegő tisztaságáért, és hogyan csökkenthetik a működésük során keletkező hulladék mennyiségét. Esettanulmányok, színes infografikák és speciális fogalomtár is segítenek az ismeretek befogadásában.

A kiadvány rávilágít arra, hogy a fenntarthatóság egy olyan témakör, amellyel a kkv-knak megéri foglalkozni.


Írta

Olvass tovább