A KPMG lett Európa legsikeresebb Big4 tranzakciós tanácsadója

A Mergermarket legfrissebb adatai szerint a KPMG 2021-ben Európában 415 tranzakcióban vett részt az eladó vagy a vevő oldalán tanácsadóként. Ezzel összességében több mint 61 milliárd  dollár értékű tranzakcióban vállalt szerepet, így cégérték alapon a legnagyobb tanácsadó volt a Big4 cégek közül az öreg kontinensen. 

A globális tranzakciós piac értéke, azaz a vállalatok felvásárlása és egyesülése 2021-ben a történelemben először átlépte az 5000 milliárd dolláros álomhatárt, és 2022-ben tovább nőhet – derül ki a Thomson Reuters értékeléséből. A régi rekord sokáig állt fenn, 2007-ben állította fel a világgazdaság még a 2008-as gazdasági válságot megelőzően. Meglepetés ennek ellenére nem történt, a piaci szakértők a világ pénzbősége miatt már 2019-ben is rekord évet prognosztizáltak, de közbejött a járvány.

A vállalatfelvásárlási piac egyik meghatározó tényezője mindig is a pénzkínálat bősége, vagy éppen szűkössége volt, ennek tükrében pedig a 2010 óta a jegybankok által a piacra öntött pénzmennyiségnek előbb-utóbb meg kellett jelennie a piacon. Pénzbőség esetén az alacsony kamatok nagymértékben javítják a vevői oldalon megjelenő cégek megtérülési számításait, ez hajtotta az egekbe a várakozásokat már a Covid járványt megelőző évben is. Csakhogy a járvány és a lezárások hatására több tervezett tranzakciót is visszamondtak a felek, vagy leálltak azok végrehajtásával, emiatt nem tudtak érvényesülni a várható trendek.

A nyitásnak, valamint a 2021-ben még mindig nyitva levő pénzcsapoknak köszönhetően a felvásárlási szándékok újra felerősödtek, és célpontokban sem volt hiány. A járvány számos szektort megrengetett, másutt ágazatokon belül is jelentős regionális eltéréseket idézett elő a cégek teljesítményében, így a legtöbb szektorban akadtak, akik megerősödtek, mások gyengültek a válság hatására. Ez mindig kedvező terep az éppen megerősödő rivális cégek számára, hogy felvásárolják versenytársaikat, és megerősítsék pozícióikat olyan piacokon, ahol korábban gyengébben szerepeltek, és pénzügyi befektetők is régóta ugrásra készen állnak. Mindezek a hatások együttesen vezettek oda, hogy 2021-ben a Refinitiv adatai szerint a globális felvásárlási piac összértéke 5800 milliárd dollárra ugrott, ami 1300 milliárddal, azaz több mint 27 százalékkal haladta meg a 2007-es 4550 milliárd dollárt, és 68 százalékkal a 2020-ban regisztrált eredményt.

Bár 2022-ben erőteljes kamatemelési hullámra számítanak a piacok, a Reuters által megkérdezett befektetési bankárok szerint a felvásárlási láz idén is kitart. Ezt támasztja alá a 2021-es KPMG CEO Outlook kutatásunk is, amelyben 1300 globális cég vezetőit kérdezzük meg évről évre a várakozásaikról. A legutóbbi adatfelvételben a vezérigazgatók 87 százaléka nyilatkozott úgy, hogy cége a következő három év során felvásárlásokat tervez.

Mindez nem hagyja érintetlenül a közép-kelet-európai régiót sem. A CMS ügyvédi iroda és az EMIS tranzakciós oldal közös jelentése szerint a térségben (Törökországgal kiegészítve) tavaly több mint 2000 felvásárlási tranzakciót hajtottak végre a vállalatok, ami 18 százalékos növekedés 2020-hoz képest. A tranzakcióban érintett társaságok értéke azonban ennél is sokkal nagyobb ütemben, 55 százalékkal 94 milliárd euró fölé emelkedett, ami 2013 óta a legmagasabb érték a térségben.

A régió tranzakciós piacán korábban a bankok egymás közötti felvásárlásai vitték a prímet, ez a helyzet azonban hamarosan megváltozhat. A térségbe a rendszerváltás után megérkező nemzetközi bankok közül több nagy név kivonult, helyüket átvették osztrák és olasz bankok, egy belga nagybank és nem utolsósorban helyi pénzintézetek. Ez a cserélődési folyamat azonban mára lényegében lezárult, de mostanra felpörögtek a térség termelő és szolgáltató vállalatai közötti határokon átívelő tranzakciók, amelyek jelentős piac- és kapacitásszerzésről szólnak. Ez a folyamat 2022-ben is kitart, mert a finanszírozás bár drágul, a forrásokhoz való hozzáférés továbbra is egyszerű, a gazdasági kilátások pedig biztatóak.

Úgy látjuk, mi sem jellemzőbb a magyarországi tranzakciós piacra, mint hogy a tanácsadó cégek javarésze teljes kapacitással dolgozik folyó tranzakciókon. A KPMG az elmúlt évben például történetének egyik legjobb évét zárta, rekordszámú tranzakcióval, és az idei évünk is biztatóan alakul. Minden jel arra mutat, hogy a tranzakciós piac felfutásában már nemcsak a külföldi cégek magyarországi beruházásai, illetve a határon belüli felvásárlások játszanak majd fontos szerepet, hanem a megerősödött magyar vállalatok külföldi terjeszkedése is. Erre egyébként már 2022 első hónapjában is volt jó példa.


Írta

Olvass tovább