Bővülő finanszírozási lehetőségek

A Növekedési Kötvényprogram (NKP) és a Növekedési Hitelprogram (NHP) is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, kedvező költségszinten tudja támogatni a kicsitől a nagyobb vállalatokig a cégek finanszírozási igényeit. A programok kapcsán az elmúlt időszakban több módosítás, bővítés volt. Nemrég az NKP programban voltak változások, míg a héten mindkét programot érintően új lehetőségként jelent meg az MFB Növekedési Garanciaprogramja.

Növekedési Kötvényprogram

Míg az NHP a kis- és középvállalkozások pénzügyeit igyekszik támogatni, az NKP leginkább a nagyobb cégnek kíván segíteni a banki hitelezésen kívüli finanszírozási csatornák kiépítésével. Eredetileg 2019 márciusában indította útjára a programot a Magyar Nemzeti Bank, melynek keretében a jegybank hazai székhelyű, nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítésű kötvényeket vásárol. A programhoz a jegybank az EKB kötvényprogramját vette alapul, elsődleges célja eredetileg a vállalati kötvénypiac likviditásának növelése volt. A jelentkezésnek több feltétele van például a jegybank kikötése, hogy a vállalatok mérlegfőösszege haladja meg az egymilliárd forintot, illetve szükség van kettő könyvvizsgálattal lezárt beszámolóra is.

Hitelminősítést bármely ESMA által felügyelt hitelminősítő végezhet, a folyamat adatszükségletében hasonló, mint egy banki hitelt megelőzően, azonban a lefutása, szabályai attól érdemben eltérnek. Az eddigi 60 NKP-s kötvény kibocsátás közül 57-nél a Scope Ratings, 2-nél az Euler Hermes és 1-nél a Moody’s végezte a hitelminősítést.

A koronavírus hatásainak mérséklése céljából az NKP eredetileg meghatározott 450 milliárd forintos keretösszegét több lépésben már 1150 milliárd forintra emelte meg az MNB. Nemrég a program egyes paraméterei változtak, például:

  • A jegybank a programban vásárolható értékpapírok futamidejét már 30 évre emeli, bár az eddig elérhető 20 éves futamidőt sem használta ki eddig a piac, a jellemző futamidő a 10 év, vagy ennél valamivel rövidebb;
  • A kötvény célja kapcsán az új beruházások, elköteleződések nagyobb hangsúlyt kapnak.

Új MFB-s garanciaprogramok

A héten hozott új Kormányhatározat alapján az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. a Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében Növekedési Garanciaprogramot hirdet meg.

Az NKP-s kötvények esetében az MFB a kötvény teljes névértéknek 80%-a erejéig vállal garanciát, amelynek 90%-ig a Magyar Állam készfizető kezességet vállal. Azaz, végeredményében egy 100 egység névértékű kötvény esetében 72 egység erejéig a Magyar Állam kezessége, további 8 egység erejéig pedig az MFB garanciája erősíti a kötvény fizetőképességét. Az Állami készfizető kezességvállalásért az MFB által (a Magyar Állam részére) fizetendő díj mértéke állami garanciával érintett kötelezettségre vetített 0,4%/év.

Az új program keretében legfeljebb 20 éves futamidejű, maximum 50 milliárdos névértéknyi kötvényekhez biztosít az MFB garanciát, és összesen 500 milliárdos keret erejéig nyújthat garanciát az MFB.

Az NHP-s hitelek esetében az MFB a hitel tőkeösszegének 80%-ig nyújt garanciát és ennek 90%-ig a Magyar Állam szintén készfizető kezességet vállal. A rendelkezések szerint a legfeljebb 20 éves futamidejű hitelekhez, maximum 20 milliárdos hitelösszegig vállal garanciát az MFB. Ezen alprogram kapcsán 50 milliárdos keretösszeg áll rendelkezésre.

Az MFB Növekedési Garanciaprogram harmadik alprogramja keretében az MFB meghatározott feltételeknek megfelelő hitelintézet által nyújtott hitel, pénzkölcsön esetében nyújthat garanciát, kezességet.

Ezen alprogramban a következő hitelcélú kitettségek tartozhatnak bele: projekthitel, beruházási hitel, forgóeszközhitel, támogatásmegelőlegező hitel, hitelkiváltás, befektetett pénzügyi eszköz-vásárlás, akvizíciófinanszírozás, működésfinanszírozás, illetve az ezek visszafizetésének biztosítékaként hitelintézet által vállalt kezesség vagy garancia

Az MFB ebben az alprogramban is a hitel tőkeösszegének 80%-ig nyújt garanciát és ennek 90%-ig a Magyar Állam szintén készfizető kezességet vállal. A rendelkezések szerint a legfeljebb 20 éves futamidejű hitelekhez, maximum 100 milliárdos hitelösszegig vállalhat garanciát az MFB. Ezen alprogram kapcsán 150 milliárdos keretösszeg áll rendelkezésre.


A COVID-19 gazdasági hatásainak mérséklésére több, állami finanszírozási program került már eddig is meghirdetésre, amelyek kapcsán korábban mi is készítettünk blogposztokat (például MFB és a Garantiqa konstrukciói, illetve az MNB NHP Hajrá és NKP hitelprogramja, NHP Hajrá kapcsán a részletes szabályok pedig itt érhetőek el). A rendelkezésre álló különféle konstrukciók közül a gazdasági szereplőknek fontos elemeznie, hogy gazdasági tevékenységük, a COVID-19 vállalkozásukra gyakorolt hatása alapján mely finanszírozási forma segíti őket a legjobban a negatív hatások mérséklésében és a növekedésben.

Mindezek mellett az NKP kapcsán látjuk, hogy egyre több lehetőség van a hitelminőségek erősítésében is. Emiatt is fontos, hogy a kibocsátáshoz kapcsolódó várható ratinget alaposan járják körbe az érintettek, illetve a rating folyamatot megfelelő hatékonysággal támogassák.

A fentiek elemzése, vagy éppen a rating tanácsadások kapcsán is támogatjuk ügyfeleinket.


Írta

Olvass tovább