A KPMG idén is támogat három közhasznú szervezetet a vállalati felelősségvállalás jegyében

Amigos a Gyerekekért Alapítvány, Bókay Gyermekklinikáért Alapítvány, és Uccu Roma Informális Oktatási Közhasznú Alapítvány – a három közhasznú szervezet, mely a KPMG Felelős Társadalomért Program keretein belül pro bono szolgáltatásban, illetve pénz-és laptopadományban részesül. 

A KPMG a 2021-es pénzügyi évre is meghirdette, immár 12. alkalommal, a Felelős Társadalomért Programot, és idén az egészségügy, az oktatás, és a társadalmi érzékenyítés területén működő közhasznú szervezeteket támogatja. A KPMG célja, hogy a pályázat keretében lehetőséget teremtsen non-profit szervezeteknek a bemutatkozásra és az általuk képviselt társadalmi ügy mellé vállalati támogató megnyerésére. A pandémia okozta extrém helyzetben különösen fontos, hogy az olyan nagyvállatok, mint a KPMG segítsék a társadalom azon rétegeit, amelyek a koronavírus nehéz helyzetbe hozott. A Felelős Társadalomért Program szerves része a KPMG társadalmi szerepvállalásának, az értékvezérelt küldetés megvalósításának.

Ez alkalommal összesen 15 kolléga részvételével a pályázatok és a pályázók értékelésében, majd három szervezet támogatása mellett döntött a KPMG, komplex együttműködés keretében. A vállalat támogatja a nyertes szervezetek működését, programjaik megvalósítását és a szakértő munkatársak bevonásával pedig kompetenciát is megoszt és támaszkodik a társadalmi érzékenységre.

A civil szervezetek számára is akadályokkal és kihívásokkal teli volt a 2020-as év. Az otthoni munkavégzésre való átállás különösen megkérdőjelezi a gyakran csak személyes jelenlétre, interakcióra épülő munka hatékonyságát. Hogyan lehet egy kórházban fekvő beteg gyermeknek virtuálisan a segítségére lenni és megnyugtatóan vagy szórakoztatóan pozitív élményt nyújtani? Egy roma fiatal mennyire képes kialakítani hatásos, érzékenyítő párbeszédet egy gimnazista osztállyal az interneten keresztül? Vagy éppen a COVID-19 okozta többletkiadással hogyan tud megküzdeni egy Klinika? A KPMG szakmai támogatására az igény is megnőtt, közel 40 szervezet adta le a pályázatát.

A nyertes szervezetek az alábbi pro bono projektekben részesülnek 2021-ben:

  • Amigos a gyerekekért Alapítvány: számviteli tanácsadás
  • Bókay Gyermekklinikáért Alapítvány: könyvvizsgálat
  • Uccu Roma Egyesület: marketing és kommunikációs tanácsadás

Röviden bemutatjuk, mi az a társadalmi ügy, amire a szervezetek a választ keresik, megoldást nyújtanak a mindennapjaik során. Továbbá, hogyan látják a nonprofit és a vállalati szféra egyensúlyát a társadalmi problémák megoldásában, és hogy miben találják a szervezet sikeres működésének a kulcsát.

Az Amigos a gyerekekért egyetemista önkéntesei kórházban fekvő beteg (vagy hátrányos helyzetű) gyermekek kórházban eltöltött idejét szépítik nyelvtanuláson és kreatív foglalkozásokon keresztül. Úgy gondolják, hogy az odaadás, a precizitás és a lelkesedés a kulcsa a munkának, amit a sok-sok önkéntes teremt meg. Az Amigók (önkéntesek) barátai próbálnak lenni egy-egy gyermeknek, így kialakítva a körülményeket ahhoz, hogy a gyermekek lelkileg is egészségesen tudjanak visszatérni a megszokott környezetükbe. Az öntevékeny körök tagjai is folyamatosan fejlődnek újabb helyzetekben kipróbálva magukat, egymást segítve, és egy összetartó közösség részeként.

A Bókay Gyermekklinikáért Alapítvány célja, hogy a Gyermekklinika – Európa negyedik legrégebbi csecsemőket és gyermekeket ellátó fekvőbeteg intézménye – gyermek-, szülő- és munkatársbarát, modern, gyógyító intézetté váljon. Munkájuk során az ismeretterjesztés és a prevenció kiemelten fontos szerepet kap. Az alapítvány működésének a kulcsa a több, mint 300 munkatárs odaadó munkájában rejlik, legyen szó orvosról, nővérről, titkárnőről, portásról, takarítóról, vagy alapítványi munkatársról.

Az Uccu Alapítvány célja, hogy az ismeretek hiányából fakadó, romákkal szembeni tévhiteket és előítéleteket csökkentse egy informális oktatási módszertan által: párbeszédet teremt a roma önkéntes és nem roma fiatalok között. Az általános és középiskolákban zajló találkozások, az érzékenyítő foglalkozások során az önkéntesek arra törekednek, hogy a diákok személyes tapasztalatra tegyenek szert, így nyitottabbá és befogadóbbá váljanak. Az érzékenyítés mellett a roma fiataloknak is lehetőséget teremtenek készségeik és ismereteik fejlesztésére. A szervezet esszenciája éppen ezekben a fiatalokban rejlik: saját, személyes narratívájukon beszélnek arról, hogy mit jelent ma Magyarországon romának lenni.

„A pályázó szervezetek nagy részének a COVID-19 hatásainak kezelésében van szüksége a KPMG szakmai támogatására. A megszokott adó- és üzleti tanácsadás szolgáltatások mellett a kommunikáció fejlesztésére vonatkozóan kiemelkedően sok pályázat érkezett. A civil szféra számára most különösen nagy szükség van újabb támogatók bevonzására és a közösség elérésére. Örömmel ismertük fel, hogy visszatérő szervezetek is jelentkeztek a KPMG Felelős Társadalomért Programjára, ami nekünk újabb lehetőségeket teremt arra, hogy egy-egy szervezettel minél komplexebb és hosszú távú együttműködést alakítsunk ki” – osztotta meg gondolatát Szabó István, a KPMG senior managere.

Mi az NGO szerepe és mi a civil szektoré és a vállalatoké?

„A sok kicsi sokra megy, mi a kezdetektől ezt valljuk. Egyedül nem tudjuk megoldani a társadalomban rejlő problémák egyikét sem, nem hogy az összeset. Összekapaszkodva – magánszemélyek, szervezetek, nonprofit, forprofit-, világokat tudunk megmozgatni. Mindenki azt adja a közösbe, amije van: víziója, energiája, ideje, pénze, tudása. A végeredmény pedig egy élhetőbb világ”- mondta Forgács-Fábián Sára, az Amigos megálmodója.

 

„Fontos lenne, ne legyen éles határ a társadalmi felelősség vállalásban civil és a vállalati szektor között.  Egy társadalmi problémára a civil szektorban dolgozó NGO-k hívják fel a figyelmet, hiszen ők társadalmi ügyekkel foglalkoznak, de a probléma megoldásban közösen kell, kellene a két szektornak együttműködnie” – hangsúlyozta Kissné Szénási Szilvia, az Uccu vezetője.

Mire számítotok, a KPMG támogatása hogyan járul hozzá a céljaitokhoz?

„Legnagyobb segítséget mind a szervezetünk, mind a Gyermekklinika életében az anyagi támogatás jelenti… A beadandó pályázatok, valamint a jelenlegi mecenatúra kialakításánál fontos a hitelesség, az átláthatóság az alapítvány számára. Fontos tapasztalat, hogy a korábbi évek auditja a szervezetünk számára jelentős presztízsnövekedést hozott… Ezért is kiemelten fontos a számunkra, hogy pro bono támogatásként könyvvizsgálatot kapunk a KPMG Felelős Társadalomért Program keretében” – nyilatkozta Szanka Tímea, Bókay Gyermekklinikáért Alapítvány ügyvezető igazgatója.

 

,,Az együttműködés, támogatás előreviszi az Uccu Alapítvány szervezeti működését, segít az Uccu Brand építésének folyamatát tovább vinni, tapasztalatot és tudást kapunk, melyet be tudunk a munkánkba építeni” – tette hozzá az Uccu.

Mi a legkedvesebb történeted a szervezet működésében?

„Előfordult olyan, hogy a neurológián az egész éjszaka tartó vizsgálatok után a nyűgös kisbeteggel végül hatalmas társasjátékozások és kézműveskedések, spanyol-német-angol szótanulások voltak, amely végén a kislány egyszer csak odajött megölelni és megköszönte a délutánt, és majdnem pityeregni kezdett, amiért haza kellett indulnunk…” – mesélte az Amigos.

 

„Megannyi történetet tudnánk felsorolni, de a legjellegzetesebb, hogy a nálunk gyógyuló gyermekek akár 20 év után is szeretettel gondolnak vissza a dolgozókra, tartják a kapcsolatot orvosaikkal, ápolóikkal. A társadalom szövetében ezáltal egy nagycsalád vagyunk együtt: az orvosok, ápolók, szakdolgozók, az itt gyógyuló gyermekek és szüleik, hozzátartozóik és támogatóink” – mondta a Bókay Gyermekklinikáért Alapítvány.

Miért tartod különlegesnek a szervezetet, miben rejlik az esszenciája?

„Roma fiatalokkal dolgozunk, akik a saját személyes narratívájukon keresztül beszélnek arról, hogy mit jelent ma Magyarországon cigánynak lenni. Ők az Uccu Alapítvány mozgatórugói és különlegességünk,  egyediségünk ebben rejlik” – fejtette ki az Uccu.

Milyen hosszú távú terveitek vannak? Ezek eléréséhez hogyan tudtok páncélt növeszteni a krízisidőszakban (például COVID-19)?

„A COVID-19 krízisidőszak a kezdeti nehézségek ellenére hatalmas tanulási folyamatot jelentett nekünk, aminek utólag hálásak vagyunk. Rengeteget tanultunk az online munkavégzésről, a különböző lehetőségekről és mivel rá voltunk kényszerítve, hogy változtassunk, ezért kidolgoztunk több könnyen skálázható, online programot, ami megszünteti a térbeli akadályokat. Már nem vagyunk a kórház falai közé szorítva, ami a nehézségek mellett rengeteg lehetőséget is jelent.” – emelte ki az Amigos.

Az együttműködési folyamat hamarosan kezdetét veszi, és mindeközben a KPMG CR részlege arra törekszik, hogy a pro bono támogatáson túl a munkatársaknak is kapcsolódási lehetőséget kínáljon egy-egy kezdeményezésen keresztül.


Írta

Olvass tovább