Módosulnak a stratégiai társaságok kapcsán a külföldi befektetőket terhelő bejelentési kötelezettség szabályai

2020. október 30-án lép hatályba a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos egyes szabályok megállapításáról és a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló 2020. évi CIV. törvény (Módosító tv.), mely számos, a veszélyhelyzet alatt kihirdetett jogszabályt módosított.

A Módosító tv. többek között a  veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a  járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény stratégiai társaságokra vonatkozó külföldi befektetők által teljesítendő bejelentési kötelezettség szabályait is jelentősen módosította.

A Módosító tv. három vonatkozásban módosította a bejelentési kötelezettséggel kapcsolatos szabályokat:

  • A bejelentési kötelezettség – a korábbi 2020. december 31-ei határidőt meghosszabbítva –  a 2021. június 30-ig létrejött jogügyletekkel összefüggésben továbbra is fennáll.
  • A Módosító tv. csak a bejelentési kötelezettséget írja elő a külföldi befektetők számára, a bejelentés miniszter általi tudomásulvételének követelménye azonban kikerült a módosított jogszabályi rendelkezésből.
  • Új kivételként került meghatározásra a külföldi székhelyű jogi személy vagy egyéb szervezet és kapcsolt vállalkozása között létrejött jogügylet, melyre a továbbiakban már nem vonatkozik a bejelentési kötelezettség.

Írta

Olvass tovább