Munkajogi változások az örökbefogadó munkavállaló kapcsán

Az örökbefogadó munkavállaló támogatása a munkahelyen

2020. szeptember 1-től változnak a munkajogi szabályok az örökbe fogadni kívánó munkavállalók jogainak magasabb szintű védelme érdekében. A szabályozás célja, hogy az örökbefogadás menetét egyszerűbbé, átláthatóbbá tegye és ennek körében az örökbefogadó szülők munkahelyi helyzetét is segítse. A legfontosabb változásokat az alábbiakban foglaltuk össze röviden.

Az örökbefogadás előkészítése időszakában, a munkavállaló mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól – az örökbe fogadható gyermekkel történő személyes találkozás céljából – évente legfeljebb 10 (tíz) munkanapra.

Az örökbefogadás előkészítési szakasza az örökbe fogadni szándékozó szülők számára a gyermek bemutatásával kezdődik, amelyet egy ismerkedési, barátkozási célú időszak, majd az örökbefogadás engedélyezése iránti szakasz követ.

A munkavégzés, ill. rendelkezésre állási kötelezettség alóli mentességet mindkét szülő igénybe veheti.

A fenti rendelkezéseket vezető állású munkavállaló esetében is alkalmazni kell, ettől a vezető állású munkavállaló munkaszerződése nem térhet el.

A mentesítés folyamata

  • A munkavégzés alóli mentesülés az örökbefogadást elősegítő szervezet által kiállított igazolás alapján lehetséges.
  • Az igazolás kiállításától számított 90 napon belül lehet igényelni a mentesítést.
  • A mentesítés időpontjának a meghatározása a munkavállalót illeti meg.
  • A munkavállaló az igénybevételi szándékáról min. 5 munkanappal korábban kell, hogy tájékoztassa a munkáltatót.

A szabadsághoz hasonlóan, az örökbefogadás érdekében igénybe vett szabadság ideje alatt is távolléti díj illeti meg a munkavállalót.


Írta

Olvass tovább