Újabb kedvező finanszírozási lehetőségek és a THM szabályok

Az elmúlt időszakban számos új kormányrendelet és kormányhatározat született a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében azzal a céllal, hogy a koronavírus világjárvány gazdaságot érintő hatását enyhítése. Jelen posztunkban ezeket az intézkedéseket mutatjuk be, illetve kitérünk az új, teljes hiteldíj mutató számításra és közzétételére vonatkozó részletszabályokra.

Elsőként a mikro-, kis- és középvállalkozások megsegítését szolgáló Széchenyi Kártya Program hitelkonstrukcióit és az agrárgazdasághoz kapcsolódó hitel- és garanciakonstrukciókat foglaljuk össze.

Széchenyi Kártya Program

2020. május 15-től a Széchenyi Kártya Program keretében elindul a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz, a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel, a Széchenyi Likviditási Hitel, valamint a Széchenyi Beruházási Hitel Plusz, amely konstrukciók célcsoportja a mikro, kis-, és középvállalatok köre. Az egyes hitelekhez meghatározott, a vállalkozások által fizetendő nettó ügyleti kamat mértéke kedvező, alacsony szinten maximált.

A konstrukciókhoz kapcsolódó kamatokat, támogatásokat a következő táblázatban foglaltuk össze:

  Vállalkozások által fizetett ügyleti kamat Kamattámogatás a fennálló tőketartozásra vetítve Kezelési költség támogatás
Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz 0,1% 2,4 százalékpont 0,5 százalékpont
Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel 0,1% 2,4 százalékpont 0,5 százalékpont
Széchenyi Likviditási Hitel 0,2% 2,3 százalékpont 0,5 százalékpont
Széchenyi Beruházási Hitel Plusz 0,5% 4,0 százalékpont 0,5 százalékpont

 

Mindezeken felül a hitelekhez nyújtott készfizető kezességvállalás díjához 1%-os kezességi díjtámogatás is biztosított lesz.

A konstrukciók kapcsán a részletes feltételek kidolgozás még folyamatban van, de a jelenleg ismert információk alapján:

  • A Folyószámlahitel Plusz termék maximális hitelösszege 100 millió forint;
  • A Munkahelymegtartó Hitel maximális összege 750 millió forint, míg futamideje 2 év;
  • A Likviditási Hitel maximum 250 millió forint és a futamideje legfeljebb 3 év;
  • A Beruházási Hitel Plusz maximum 1.000 millió forint és a futamideje akár 10 év.

Az új termékek bevezetésével együtt 2020.05.15-től a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel, Széchenyi Forgóeszközhitel és Széchenyi Beruházási Hitel forgalmazása felfüggesztésre kerül a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel meghosszabbítással, illetve felülvizsgálattal érintett hitelkérelmei kivételével.

Agrárgazdasághoz kapcsolódó hitel- és garanciakonstrukciók

A Kormány 1195/2020. (IV. 30.) határozata szerint támogatja az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány új krízis garanciatermékének bevezetését, és az Alapítvány által generált hitelekhez nyújtott kezességi díjtámogatás felemelésével és többletforrást biztosít az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez kapcsolódóan. Továbbá, az Agrárminisztérium a vállalkozások által az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020, az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020, az MFB Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében felvett hitelekhez a hitel teljes futamidejére 100%-os mértékű kamattámogatást, a kezesség teljes időtartamára a kezességi díjhoz 100%-os kezességi díjtámogatást és a hitelek megkötésével és fenntartásával kapcsolatos agrárminiszteri rendeletben meghatározott költségekre vonatkozó 100%-os mértékű költségtámogatást biztosít.

A mezőgazdaságot érintő intézkedések sorába illeszkedik továbbá a 1196/2020. Kormány határozat is, amely többletforrás biztosításáról rendelkezik. Ennek értelmében 24 milliárd forint rendelkezésre állását írja elő a Nemzeti agrártámogatások jogcímcsoport javára, továbbá 1 milliárd forintban határozza meg a TÉSZ támogatására fordítandó összeget.

Teljes hiteldíj mutató számítása és közzététele

A napokban lép hatályba a 178/2020. (V. 4.) számú rendelet, melynek fókuszában a teljes hiteldíj mutató áll. A fizetési moratóriumra vonatkozó részletszabályok értelmében a hitelszerződések kapcsán fizetendő összes díjnak 2020. december 31-ig alkalmazott mértékét kell figyelembe venni a THM kiszámításakor, ez a kedvezményes THM. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kedvezményes THM számításán felül, a moratórium előtti rendelkezéseknek megfelelően számított THM-et is közzé kell tenni. A kedvezményes THM-et a hitelekre vonatkozó kereskedelmi kommunikációban a THM és a törlesztőrészletek feltüntetésére vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint kell feltüntetni. Mindezeken felül a hitel alapjául szolgáló szerződéskötési folyamat során nyújtott tájékoztatásban is alkalmazni kell a kereskedelmi kommunikációban alkalmazott tájékoztatást a figyelem felkeltésére alkalmas módon.

*   *   *

A COVID-19 gazdasági hatásainak mérséklésére több, állami finanszírozási program került már eddig is meghirdetésre, amelyek kapcsán korábban mi is készítettünk blogposztokat (például MFB és a Garantiqa konstrukciói, illetve az MNB NHP Hajrá és NKP hitelprogramja, NHP Hajrá kapcsán a részletes szabályok pedig itt érhetőek el). A rendelkezésre álló különféle konstrukciók közül a gazdasági szereplőknek érdemes lesz elemeznie, hogy gazdasági tevékenységük, a COVID-19 vállalkozásukra gyakorolt hatása alapján mely finanszírozási forma segíti majd legjobban a negatív hatások mérséklését, a gazdasági újratervezést. Ezek elemzése kapcsán is keressenek minket bizalommal.


Írta

Olvass tovább