További állami támogatások a koronavírus gazdasági hatásainak mérséklésére

Az elmúlt héten újabb intézkedéseket jelentett be a kormányzat a koronavírus okozta válság gazdasági hatásainak enyhítésére. A nyolcvan milliárd forintos keretösszegű munkahelyteremtő bértámogatási program mellett 100 milliárd forintra bővült a vállalkozások versenyképességi támogatása, illetve program indult a kkv-k technológiai megújulásának támogatására is.

Munkahelyteremtő bértámogatási program

A héten online sajtótájékoztatóján jelentette be Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a 70 ezer ember munkába állásának segítését célzó, nyolcvan milliárd forintos keretösszeggel rendelkező munkahelyteremtő bértámogatási program indulását.

A vállalkozásoktól 6 hónapos bértámogatás mellé 3 hónap továbbfoglalkoztatást vár el a kormányzat, így a programban részt vevő munkavállalóknak 9 hónapig biztosított a foglalkoztatása. A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és szociális hozzájárulási adó 100%-a, de legfeljebb havi 200 ezer Ft. A továbbfoglalkoztatás időtartamával együtt a 9 hónap alatt a személyenkénti támogatás elérheti a nettó 1 millió forintot.

A támogatás feltétele, hogy az álláskereső foglalkoztatásának a munkáltatói kérelem benyújtását megelőző 6 havi átlagos statisztikai létszámhoz viszonyítva a munkavállalói létszám nettó növekedését kell eredményeznie, amely időszak esetében nem kell figyelembe venni azt a létszámcsökkentést, amely a veszélyhelyzet kihirdetése a támogatás feltételeit tartalmazó hirdetmény közzététele között történt meg.

A kormányzati tájékoztatás szerint 160 ezren vannak azok az álláskeresők, akik álláskeresési járadékot vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapnak. A program célcsoportjának a kormányzat az aktív tudással, ismeretekkel rendelkező munkavállalókat tekinti, akik gyorsan újra el tudnak helyezkedni. A program további részleteiről a munka.hu oldalon lehet tájékozódni, a munkaadók beadott kérvényeit 8 napon belül bírálják el.

KKV-k technológiai megújulásának támogatása

Szintén az elmúlt héten jelentette be a Pénzügyminisztérium a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai megújulásához kapcsolódó fejlesztéseket támogató két pályázati felhívás megjelenését, több mint 50 milliárd forint keretösszeggel. A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében megvalósuló első pályázati felhívásaira 2020. május 29-től adhatják majd be a vállalkozások a támogatási kérelmeket. A felhívások célja a hazai vállalkozások munkavállalói létszámának minél nagyobb arányú megtartását ösztönző fejlesztések megvalósítása a feltételesen visszatérítendő támogatás segítségével. A vállalkozások a támogatási kérelmeket 33,3 milliárdos keretösszegre nyújthatják be a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP), és 18,8 milliárd forintos keretösszegre a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (VEKOP) keretében.

A támogatásból új eszközök, gépek szerezhetők be, továbbá új technológiai rendszerek és kapacitások alakíthatók ki. Támogatható automatizált termelési rendszerek, gyártási technológiák és információs technológiák fejlesztése, gyártási licenc, gyártási know-how beszerzése, ingatlannal kapcsolatos infrastrukturális és ingatlan beruházás, műszaki-, termék- és szolgáltatásfejlesztés, továbbá a fejlesztéshez kapcsolódó képzés és tanácsadás.

Egy-egy vállalkozás 5 és 153,5 millió forint közötti igényelhet, a támogatás maximális mértéke pedig az összes elszámolható költség 70 százaléka lehet. Kilenc főig munkavállalónként 1,5 millió forint, a 10. főtől a 49. főig egymillió, valamint az 50. főtől a 249. főig félmillió forint támogatás igényelhető. A program keretében a pályázó teljesítményét összevetik a beadáskori állapottal a támogató által előre meghatározott eredményességi céloknak a projekt megvalósítását követő fenntartási időszakban való visszamérése révén. Az összevetés végén születik meg a döntés a visszatérítési arányról, azaz a pályázó részleges vagy akár teljes felmentést kaphat az előzetesen kiutalt támogatás visszafizetése alól.

A támogatási kérelmek benyújtására 2020. május 29-től lesz lehetősége a legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel és 2020. április hónapra vonatkozóan minimum 5 fős állománnyal rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozásoknak. A kormányzat várakozásai szerint akár 2000 vállalkozás is részesülhet a támogatásból.

Versenyképességi támogatás keretösszege

Duplájára növelte a versenyképességi támogatás keretösszegét a kormány, de szerdán a Külgazdasági és külügyminiszter további bővítését kérte a kormánytól, mert a vállalkozások támogatási igénye átlépte a 100 milliárd forintot. A meghirdetés óta már összesen szerdáig 540 cég kért ilyen támogatást, a jelentkezők összesen 260 milliárd forint értékű fejlesztést vállalnának. A program költségvetési forrásból azonnali, vissza nem térítendő hozzájárulással segíti a pályázó cégeket. A kormányzat indokoltnak látná a 800 ezer eurós támogatási korlát emelését, ám erre csak az állami támogatásokra vonatkozó szabályok alapján az uniós döntéshozók jóváhagyása után volna lehetőség.

*   *   *

A COVID-19 gazdasági hatásainak mérséklésére több, állami finanszírozási program, támogatás került meghirdetésre, amelyről mi is rendszeresen beszámoltunk. A gazdasági szereplőknek érdemes lesz elemeznie, hogy gazdasági tevékenységük, a COVID-19 vállalkozásukra gyakorolt hatása alapján mely finanszírozási forma, támogatás segíti majd legjobban a negatív hatások mérséklését, a gazdasági újratervezést. A lehetőségeket érdemes minél előbb felmérni és szükség szerint igénybe venni, mivel egyrészt annál előbb tud kilábalni a nehézségekből egy cég, másrészt bizonyos támogatások keretei kimerülhetnek, illetve a veszélyhelyzet megszűntével – a jelenlegi ismereteink alapján – bizonyos támogatások is kivezetésre kerülnek (pl. részmunkaidős foglalkoztatás támogatásának igénylése a veszélyhelyzet lezárultát követő egy hónapos időszak végig lehetséges).


Írta

Olvass tovább