Újragondolt finanszírozási lehetőségek

A Monetáris Tanács április 7-ei döntései alapján a Magyar Nemzeti Bank több intézkedéssel támogatja a gazdasági szereplőket. Az aktuális gazdasági helyzetnek megfelelően átalakította a kis- és középvállalkozások megsegítésére létrehozott Növekedési Hitelprogramját 1000 milliárd forintos addicionális keretösszeget határozva meg a programra, illetve finomhangolta a Növekedési Kötvényprogramot is, mely a magyarországi nagyvállalatoknak biztosít majd ezentúl hatékonyabban a bankhitel alternatívájaként forrásbevonási lehetőségeket. Mindezek mellett az értékpapírosítás támogatásával új kockázatkezelési technikák vethetőek be.

NHP Hajrá program – kis- és középvállalatok támogatása

2013 júniusában indította útjára első Növekedési Hitelprogramját a Magyar Nemzeti Bank, azzal a céllal, hogy megfékezze a kkv hitelezés visszaesését. Az MNB számításai szerint a program első három éve alatt 2 százalékponttal járult hozzá a bruttó hazai össztermék növekedéséhez és 20 000 munkahelyet teremthetett. Az NHP lehetőségével elsősorban mikrovállalatok éltek, akik döntő többségében beruházási célra vettek fel kölcsönt, de forgóeszközhitelek, EU-s támogatások előfinanszírozása és cégvásárlás is szerepelt a hitelcélok között. A program a kkv-hitelezés regionális koncentrációját is csökkentette, valamint elsősorban a kereskedelem, feldolgozóipar, és mezőgazdaság szektorokban tevékenykedő vállalatok éltek a lehetőséggel. 2013 és 2017 között az NHP első három szakasza összesen több mint 2700 milliárd forintos keretösszeggel működött.

A folyamatban lévő NHP Fix programot gondolta újra a Nemzeti Bank, így létrehozta az NHP Hajrá névre keresztelt programot, mely a koronavírus okozta gazdasági válság által sújtott kkv-k számára biztosít majd széles körben felhasználható forrásokat. Az április 20-án induló program keretösszegét a jegybank 1000 milliárd forinttal emeli meg, mely így az NHP Fix programból fennmaradó 500 milliárd forinttal együtt 1500 milliárd forint forrást biztosít a kkv szektornak.

A főbb paraméterek megegyeznek majd az NHP korábbi fázisaival. Továbbra is 0%-os kamat mellett nyújtja az MNB a refinanszírozási hitelt és a vállalkozások által fizetendő kamat maximum 2,5%-os lehet. A maximális hitelösszeg 20 milliárd forint, a felhasználás módja lehet:

  • Beruházási hitelek maximum 20 éves futamidővel;
  • Forgóeszközhitelek legfeljebb 3 éves futamidővel;
  • Európai Uniós támogatás előfinanszírozása;
  • Hitelkiváltás az adósságszolgálat mérséklése céljából;
  • Cégvásárlás.

Fontos változás, hogy a bankok hiteldöntésére ezentúl mindössze két hét áll majd rendelkezésre, amely komoly követelmény, és jelentős felkészülést igényel, kockázati, front-office és back-office szempontból is. Ráadásul a változás kapcsán komoly verseny várható a piacon, mivel a Monetáris Tanács ülését követő sajtótájékoztatón elhangzottak szerint, ha a bankok nem tudnak ennyi idő alatt döntést hozni, vagy elutasítják a kérelmet, az MNB egy versenytársat kérhet fel a hitel elbírására, így ösztönözve, hogy “hitelkérelem ne maradjon gyors elbírálás nélkül”. Ennek részleteit még nem publikálta az MNB.

Az NHP hosszabb futamideje miatt és forgóeszköz-finanszírozásra való felhasználhatósága miatt számos vállalkozásnak segíthet átvészelni a válságot, a bankok számára pedig a kamatkedvezménnyel ellensúlyozza a jegybank a rövidített hitelelbírálási folyamatot, továbbá számíthatnak a program által generált keresztértékesítésből adódó lehetőségekre is (pl. folyószámlavezetés, devizaügyletek).

Növekedési Kötvényprogram – Nagyvállalatok támogatása

Míg az NHP a kis- és középvállalkozások pénzügyeit igyekszik támogatni, az NKP a nagyvállalatoknak kíván segíteni újfajta, banki hitelezésen kívüli, finanszírozási csatornák kiépítésével potenciálisan 200 hazai nagyvállalat számára. Eredetileg 2019 márciusában indította útjára a programot a Magyar Nemzeti Bank,  melynek keretében a jegybank hazai székhelyű, nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítésű kötvényeket vásárol. A programhoz a jegybank az EKB kötvényprogramját vette alapul, elsődleges célja eredetileg a vállalati kötvénypiac likviditásának növelése volt. A jelentkezésnek nincsenek iparági korlátozásai, a jegybank kikötése, hogy a vállalatok mérlegfőösszege haladja meg az egymilliárd forintot. Hitelminősítést bármely ESMA által felügyelt hitelminősítő végezhet, a folyamat nem különbözik markánsan egy banki hitelt megelőző folyamattól.

A koronavírus hatásainak mérséklése céljából az NKP korábban meghatározott 450 milliárd forintos keretösszege, melyből több mint 200 milliárd forint még rendelkezésre áll, változatlan marad, de módosulnak ​a program egyes paraméterei:

  • A jegybank egy vállalatcsoporttal szembeni maximális kitettségét 20 milliárd forintról 50 milliárd forintra emeli;
  • A jegybank a programban vásárolható értékpapírok futamidejét 10 évről 20 évre emeli.

Az MNB május 4-étől 2021 június végéig a preferenciális betétet sávos kamatozásúvá alakítja, az NHP Hajrá és NKP konstrukciók keretében megvalósuló, április 7-ét követő hitel és kötvényállomány-növekedésre a bankoknak 4%-os kamatot fizet, ezáltal elősegítve a hitelintézetek érdekeltségét az hitelezési aktivitásuk fenntartásában.

Hitelezés további ösztönzése: STS Értékpapírosítás

Az MNB az elmúlt egy évben elindította az európai uniós értékpapírosítási piac erősítésére kialakított STS értékpapírosítási folyamat hazai kereteinek a kialakítását.  Az STS (Simple, Transparent, Standardized) értékpapírosítási szabályozás célja az egyszerű, átlátható és egységesített termékekre egy külön kategória létrehozása, amelyen keresztül a pénzügyi válság kialakulásához vezető problémák megismétlődését elkerülve fejleszthető az értékpapír piac. Az STS értékpapírosításra a lehetséges kibocsátóknak a hagyományos értékpapírosításhoz képest kedvezőbb tőkekövetelmények jelenthetik az ösztönzést, ehhez ugyanakkor szigorúbb szabályozási feltételeknek kell megfelelniük. Az STS értékpapírosítás speciális szabályait az (EU) 2017/2402 rendelete szabályozza, ennek és az EBA iránymutatásainak alapján az MNB nemrég tette közzé tette a hazai alkalmazására vonatkozó ajánlásokat. A hitelezés bővítését támogatni szándékozó MNB számára az STS értékpapírosítás lehetőséget jelent a magyar bankrendszer forrásainak a részleges felszabadítására, így szabályozói részről a hazai gyakorlati bevezetés ösztönzése várható hosszabb távon.

A Monetáris Tanács további gazdaságsegítő intézkedései

A jegybank az NHP és NKP újragondolásával együtt összesen a bruttó hazai össztermék 6%-ának megfelelő, 3000 milliárd forintnyi új forrást biztosít a gazdaság védelmére és újraindítására, a fentieken túl a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, hogy ,a fentieken túl

  • 250 milliárd forint értékben fizet osztalékot a központi költségvetés felé;
  • 250 milliárd forint likviditást hagy a bankrendszerben, miután felmentést adott az 1%-os tartalékráta teljesítése alól (március 24-i MT döntés);
  • 1500 milliárd forint értékben indít államkötvény és jelzáloglevélvásárlási programot.

Mindezek mellett az alapkamat változatlanul 0,9 százalékos szinten maradt, hasonlóan a -0,05 százalékos szinten hagyott O/N betéti kamattal, miközben az O/N és az 1 hetes fedezett hiteleszközének kamatát az MNB 1,85 százalékra emelte. Az egyhetes betéti eszköz kapcsán ugyanakkor lehetségessé válik az ettől való eltérés a kamatfolyosón belül, ezt minden héten az aktuális tender meghirdetésekor határozza meg a jegybank.

Összefoglalva a Magyar Nemzeti Bank legújabb intézkedéseit, a jegybanki kommunikáció és gyakorlati lépések is azt a képet mutatják, hogy az MNB a bankrendszeren kívüli gazdasági szereplők gazdasági stabilitását is fontosnak tartja, a jegybanki és felügyeleti eszköztár fejlesztésével kész támogatni a pénzügyi stabilitásukat. A bankok számára ezen megoldások implementálása jelentős feladatot jelent (különösen a 2 hét alatti hitelelbírálás az NHP alatt), de ennek eredményeként a bankok hitelezési aktivitása és eredménye javulhat, míg a reálgazdasági szereplők kedvező költségű, stabil finanszírozási forrásokhoz juthatnak. A vállalkozásoknak érdemes a hamarosan megjelenő kormányzati vállalkozási finanszírozási csomag elemeivel együtt ezen lehetőségek is átgondolni és kiválasztani az adott célra legmegfelelőbb finanszírozási lehetőséget, ez utóbbi szerencsére a sokrétű lehetőségeknek lehet egy részletesebb elemzést igényel.


Írta

Olvass tovább