Megjelent az NHP új szakaszának terméktájékoztatója

Április 20-án publikálta a Magyar Nemzeti Bank terméktájékoztatóját a Növekedési Hitelprogram „Hajrá” névre keresztelt 1500 milliárd forintos keretösszegből gazdálkodó szakaszához, mely a koronavírusra adott jegybanki gazdaságsegítő intézkedések egyik legjelentősebb tétele. A program keretében a Nemzeti Bank 0% kamattal kínál legfeljebb 20 éves futamidejű refinanszírozási hitelt a KELER-nél számlát vezető, VIBER vagy BKR tagsággal rendelkező hitelintézeteknek, vagy közvetetten, ernyőbankon keresztül részt vevő, előbbi elvárásokat nem teljesítő bankoknak. A részvételhez a bankoknak május 29-ig szükséges cégszerűen aláírt keretszerződést küldeni az MNB-nek. Az április 20-tól mikro-, kis- és középvállalkozások számára elérhető program elődje még 2013-ban indult, azóta több mint ötvenezer vállalkozásnak biztosított kedvező és kiszámítható kamatozású forrást.

A korábban bejelentett új kondíciók közül – melyekről itt írtunk – a bankok számára a legfontosabb változást a hitelbírálatra rendelkezésre álló idő korlátozása volt, melyet az MNB a kiadott terméktájékoztatóban tíz munkanapban határozott meg. Azok a hitelintézetek, amelyek a szükséges dokumentáció kézhez vételét követő 10. munkanappal bezárólag nem hoznak hiteldöntést a 300 millió forint alatti hiteleknél/pénzügyi lízingeknél, nem lesz lesznek jogosultak az MNB által biztosított refinanszírozásra az adott hiteligény/pénzügyi lízing kapcsán. A változás a piaci szereplők részéről jelentős felkészülést igényel, kockázati, front-office és back-office szempontból is. Az MNB javasolta a hitelkérelmet fontolgató kkv-knak, hogy hiteligényükkel keressenek fel párhuzamosan több hitelintézetet is, így biztosítva, hogy a lehető legkedvezőbb kondíciókkal jussanak új forráshoz. A programmal kapcsolatban a felügyelet számos további részletet közölt:

  • A program keretében kizárólag 2,5%-ban maximált kamatozású beruházási kölcsön, forgóeszköz-finanszírozási kölcsön, valamint hitelkiváltás célú kölcsön nyújtható.
  • Beruházási kölcsönnek számít az Szmt. szerinti immateriális javak vagy tárgyi eszközök beszerzése, a jelenlegi vagy lízingelt eszközök korszerűsítése, valamint 2020. január 1-e előtt alapított gazdasági társaságokban történő részesedés vásárlása.
  • A program a nagyobb kkv-k számára hosszabb távú, nehezebben megtérülő befektetések finanszírozására is lehetőséget biztosít, a maximális hitelösszeg ugyanis 20 milliárd forint, az MNB pedig 20 évre tolta ki a legmagasabb futamidőt.
  • Mivel az NHP Hajrá program egyik célja a munkahelyek és a termelési kapacitások megtartásának támogatása, újra elérhető hitelcél lett a forgóeszközhitel, legfeljebb 3 éves futamidővel, gyakorlatilag szabad felhasználással. A program keretében nyújtott forgóeszközhitelt a KKV a működéséhez kapcsolódó kiadásainak fedezésére (korlátozás nélkül) használható.
  • Az NHP korábbi szakaszaiban a hitelfelvevők között legnagyobb arányban a mikrovállalkozások képviseltették magukat, ezért az igényeikhez igazítva a minimális hitelösszeget a Magyar Nemzeti Bank egymillió forintban határozta meg.
  • A program keretében lehetőség lesz olyan EU-s támogatások előfinanszírozására, melyet a kkv már elnyert, vagy olyan normatív támogatás előfinanszírozására, melyre jogosult, de az összeg még nem került kifizetésre.
  • Az adósságszolgálat mérséklése céljából lehetőség lesz, olyan, korábban nem az NHP keretében felvett hitelek kiváltására, amelyek célja az NHP Hajrában engedélyezett, fent részletezett hitelcélokkal összhangban van.
  • A piaci szereplők a keretösszeg első 1200 milliárd forintos összege erejéig a kapcsolódó adatszolgáltatás beküldési sorrendjében kapnak majd forrást, a fennmaradó 300 milliárd forintot az MNB fogja allokálni, az allokációról az 1200 milliárdos keret kimerülését követően fog tájékoztatást adni.
  • Az MNB-nek az NHP program keretein belül megvalósuló hitelekkel kapcsolatban eseti adatszolgáltatás kérésére is joga van, melyre akkor fog sort keríteni, ha az utólagos ellenőrzés során inkonzisztenciát tapasztal, továbbá szúrópróbaszerű vizsgálatra is joga van.

A Magyar Nemzeti Bank a vállalatok megváltozott finanszírozási igényeihez finomhangolt NHP Hajrá programot a gazdasági növekedés egyik legfontosabb forrásának szánja, az NHP hosszabb futamideje miatt és forgóeszköz-finanszírozásra való felhasználhatósága miatt számos vállalkozásnak segíthet átvészelni a válságot. A bankok számára ezen megoldások implementálása jelentős feladatot jelenthet (különösen a 10 munkanap alatti hitelelbírálás), de ennek eredményeként a bankok hitelezési aktivitása és eredménye javulhat, és számíthatnak egyrészt új ügyfelekre relatíve alacsony kockázat mellett, másrészt számíthatnak a program által generált keresztértékesítésből adódó lehetőségekre is (pl. folyószámlavezetés, devizaügyletek).


Írta

Olvass tovább