Tavaly is izmos maradt a kockázatitőke-piac a világban

Noha a 2018-as 300 milliárd dolláros rekordot nem érte el, de a korábbiakat meghaladta a kockázatitőke-befektetések mértéke 2019-ben a KPMG adatai szerint. A tranzakciók száma a 2014-es csúcs óta csökken, mert a vevők egyre inkább az érettebb, valamit már felmutatni képes vállalatok felé fordulnak. 

2019-ben valamivel több, mint 250 milliárd dollár kockázati tőke növelte a feltörekvő fiatal cégek tőkeállományát világszerte – derül ki a világ egyik legnagyobb tanácsadó cége, a KPMG felméréséből. Ez ugyan visszaesés a 2018-as 300 milliárd dollárhoz képest, de számottevően magasabb minden azt megelőző évnél, vagyis a kockázatitőke-társaságok aktivitása magas maradt. A tranzakciók száma 2014 óta folyamatosan csökken, az akkori 8088 üzlettel szemben tavaly már csak 5878 jött létre. A befektetők figyelme ugyanis mindinkább az érettebb, tehát drágább cégek felé fordult, így az átlagos tranzakciós érték tavalyra 44 millió dollárra emelkedett.

A KPMG elemzése szerint földrajzi értelemben a legtöbb tranzakciót még mindig az Egyesült Államok kockázatitőke-befektetői hajtják végre. Az amerikai kontinensen szétnézve nem lehet nem észrevenni a brazil cégek tőkevonzó képességének erősödését, hiszen az országban két 1 milliárd dollárnál többre értékelt cég is felnőtt (Wildlife Studios, EBANX).

Európában a második félévi nagy hajrával éves szinten is rekordot döntött a kockázatitőke-befektetés. A KPMG az okok közt kiemeli, hogy 6 országban is volt 100 millió dollárt meghaladó befektetés (Anglia, Németország, Hollandia, Franciaország, Izrael, Litvánia).

Ázsia tavaly 42 százalékkal kevesebb kockázati tőkét vonzott, mint egy évvel korábban, ami részben a politikai kockázatok növekedésének tudható be, de egy milliárd dollár körüli tranzakciók így is akadtak (Kínában a Beiki, Indiában a PayTM).

A kockázatitőke-befektetések között külön kasztot képviselnek az unikornisok, azaz azok a cégek, amelyeket egy új befektetés során több mint 1 milliárd dollárra értékel a piac. Tavaly a KPMG 110 ilyen céget regisztrált, amiből 71 az USA-ban működött. Az amerikai dominancia ellenére tovább emelkedett azoknak az országoknak a száma, amelyek unikornist adtak a világnak: Izrael – Lightricks, Litvánia – Vinted, Luxemburg – OcsiAL, Franciaország – Meero, Doctolib, Svédország – Northvolt, Svájc – Numbrs, Acronis.

Ami a kockázati tőke szektorok szerinti megoszlását illeti, a KPMG szerint abban továbbra is a banki szolgáltatásokat támogató, vagy bankszerű szolgáltatásokat nyújtó fintech cégek viszik a prímet. A brazil EBANX 1 milliárd, az amerikai Digital Bank Chime 500 millió dollár tőkét vont be, de az utolsó negyedévben Európa top10 kockázatitőke-befektetéséből mind a 10 fintech cégekbe áramlott. A többi szektor közül erős évet tudhat magáénak az ingatlan, a gépjármű gyártás, az építőipar, élelmiszer kiszállítás, vagy a logisztika.


Írta

Olvass tovább