Az IFRS 17 hatályba lépésének elhalasztása

A biztosítási szektor számos szereplője (ezáltal a nagy nemzetközi biztosító csoportok magyar leányvállalatai is, egyelőre a konszolidációs célú csoportjelentéseik céljaira) már korábban megkezdték a felkészülést az IFRS 17 Biztosítási szerződések című standardre való áttérésre.

Az IFRS 17 implementációs projektek előrehaladottsága tapasztalataink szerint sokféle – vannak akik már megkezdték a rendszereik fejlesztését is, de vannak olyanok is, akiknél a projekt még csak hatáselemzés fázisában, esetleg még azt megelőző állapotban tart.

Mindegyik szereplőnek segítséget jelent, hogy Nemzetközi Számviteli Sztenderd Testület (IASB) 2020. március 17-én döntött az IFRS 17 hatálybalépésének elhalasztásáról.

Eredetileg 2021. január 1-jén vagy azt követően induló üzleti évekre kellett volna alkalmazni a sztenderdet. A hatályba lépés 2022. január 1-jére történő halasztása már része volt annak a több pontos sztenderd módosítási javaslatnak, amelyről az IASB 2019 júniusában bocsátott ki nyilvános tervezet (ún. Exposure Draft-ot). Az IASB döntése értelmében ez a már korábban is halasztani tervezett dátum tolódott most 2023. január 1-jére. Az IFRS 17 előalkalmazás továbbra is megengedett maradna.

Az IFRS 17 kötelező alkalmazásának elhalasztásával párhuzamosan az IASB döntött az IFRS 9 alkalmazása alóli mentesség kiterjesztéséről is. Az IFRS 9 alkalmazása már 2018. január 1-jén vagy azt követően induló évekre kötelező, de azoknak a gazdálkodóknak, akik megfelelnek a mentesség feltételeinek, lehetőségük van arra, hogy az IFRS 9-et az IFRS 17 első alkalmazásával egyidejűleg, de legkésőbb a 2023. január 1-jén vagy azt követően induló üzleti évekre alkalmazzák először.

Az IFRS 17 módosításait, köztük a hatályba lépés elhalasztását is, 2020 második negyedévében tervezi kibocsátani az IASB.

Magát az IFRS 17 sztenderdet és a módosításait alkalmazásra be kell fogadnia az Európai Uniónak (EU), mielőtt az EU IFRS-ek szerint pénzügyi kimutatásokat készítők azt alkalmazhatnák. Egyelőre nem tudunk olyan információról, ami a befogadást veszélyeztetné, vagy arra utalna, hogy az EU eltérő tartalommal, vagy hatálybalépési dátummal tervezi befogadni az IFRS 17-et. Aki az IFRS 17 (és általában az IFRS-ek) EU általi befogadásának folyamatát szeretné nyomon követni, érdemes figyelemmel kísérnie az EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) státuszjelentését.

Ahogy fent is írjuk, a halasztás segítség valamennyi biztosítónak. Ahogy a kapcsolódó projektjeinkben tapasztaljuk, az IFRS 17 bevezetés rendkívül komplex folyamat, amely számos módszertani megfontolást és a jelentős új típusú adatigények miatt szignifikáns rendszerfejlesztést igényel. A halasztással az érintettek időt nyernek ahhoz, hogy még inkább megértsék az IFRS 17 hatásait, még optimálisabban tudjanak választani az áttérési opciók közül és megfelelő precizitással tudják végrehajtani és letesztelni a rendszerfejlesztéseiket. A kapott időt érdemes a lehető leghatékonyabban kihasználni.

Az IFRS 17 bevezetéshez ajánlott megfontolni külső tanácsadó igénybe vételét. A bevezetés teljes időtávját (a hatáselemzéstől az élesbe állításig) és a feladatok teljes skáláját (módszertani elemzés, hatáselemzések, modellezés, IT specifikációk, szállító kiválasztás és rendszerfejlesztés támogatás, tesztelés, projekt management) lefedően szívesen állunk tanácsadással az érdeklődők rendelkezésére!


Írta

Olvass tovább