Az IFRS 17 hatályba lépésének elhalasztása

A biztosítási szektor számos szereplője (ezáltal a nagy nemzetközi biztosító csoportok magyar leányvállalatai is, egyelőre a konszolidációs célú csoportjelentéseik céljaira) már korábban megkezdték a felkészülést az IFRS 17 Biztosítási szerződések című standardre való áttérésre.

Az IFRS 17 implementációs projektek előrehaladottsága tapasztalataink szerint sokféle – vannak akik már megkezdték a rendszereik fejlesztését is, de vannak olyanok is, akiknél a projekt még csak hatáselemzés fázisában, esetleg még azt megelőző állapotban tart.

Mindegyik szereplőnek segítséget jelent, hogy Nemzetközi Számviteli Sztenderd Testület (IASB) 2020. március 17-én döntött az IFRS 17 hatálybalépésének elhalasztásáról.

Eredetileg 2021. január 1-jén vagy azt követően induló üzleti évekre kellett volna alkalmazni a sztenderdet. A hatályba lépés 2022. január 1-jére történő halasztása már része volt annak a több pontos sztenderd módosítási javaslatnak, amelyről az IASB 2019 júniusában bocsátott ki nyilvános tervezet (ún. Exposure Draft-ot). Az IASB döntése értelmében ez a már korábban is halasztani tervezett dátum tolódott most 2023. január 1-jére. Az IFRS 17 előalkalmazás továbbra is megengedett maradna.

Az IFRS 17 kötelező alkalmazásának elhalasztásával párhuzamosan az IASB döntött az IFRS 9 alkalmazása alóli mentesség kiterjesztéséről is. Az IFRS 9 alkalmazása már 2018. január 1-jén vagy azt követően induló évekre kötelező, de azoknak a gazdálkodóknak, akik megfelelnek a mentesség feltételeinek, lehetőségük van arra, hogy az IFRS 9-et az IFRS 17 első alkalmazásával egyidejűleg, de legkésőbb a 2023. január 1-jén vagy azt követően induló üzleti évekre alkalmazzák először.

Az IFRS 17 módosításait, köztük a hatályba lépés elhalasztását is, 2020 második negyedévében tervezi kibocsátani az IASB.

Magát az IFRS 17 sztenderdet és a módosításait alkalmazásra be kell fogadnia az Európai Uniónak (EU), mielőtt az EU IFRS-ek szerint pénzügyi kimutatásokat készítők azt alkalmazhatnák. Egyelőre nem tudunk olyan információról, ami a befogadást veszélyeztetné, vagy arra utalna, hogy az EU eltérő tartalommal, vagy hatálybalépési dátummal tervezi befogadni az IFRS 17-et. Aki az IFRS 17 (és általában az IFRS-ek) EU általi befogadásának folyamatát szeretné nyomon követni, érdemes figyelemmel kísérnie az EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) státuszjelentését.

Ahogy fent is írjuk, a halasztás segítség valamennyi biztosítónak. Ahogy a kapcsolódó projektjeinkben tapasztaljuk, az IFRS 17 bevezetés rendkívül komplex folyamat, amely számos módszertani megfontolást és a jelentős új típusú adatigények miatt szignifikáns rendszerfejlesztést igényel. A halasztással az érintettek időt nyernek ahhoz, hogy még inkább megértsék az IFRS 17 hatásait, még optimálisabban tudjanak választani az áttérési opciók közül és megfelelő precizitással tudják végrehajtani és letesztelni a rendszerfejlesztéseiket. A kapott időt érdemes a lehető leghatékonyabban kihasználni.

Az IFRS 17 bevezetéshez ajánlott megfontolni külső tanácsadó igénybe vételét. A bevezetés teljes időtávját (a hatáselemzéstől az élesbe állításig) és a feladatok teljes skáláját (módszertani elemzés, hatáselemzések, modellezés, IT specifikációk, szállító kiválasztás és rendszerfejlesztés támogatás, tesztelés, projekt management) lefedően szívesen állunk tanácsadással az érdeklődők rendelkezésére!


Írta

Fűzzön hozzá gondolatokat

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Olvass tovább