Konszolidáció a digitalizáció jegyében – KPMG felmérés

2020. kezdetével hivatalosan is hátunk mögött tudhatunk egy újabb évtizedet. Nem kell messzire mennünk, ha felakarjuk idézni, hogy milyen rohamos változásokon estünk át az utóbbi 10 évben: megjelentek a kriptovaluták, megízlelhettük a műhúst, házat építhetünk 3D-s nyomtató segítségével, az iPhone 3G-től eljutottunk az iPhone XR-ig, illetve elkezdődtek az önvezető autók tesztelései.

A technológiai újításokkal kézen fogva a gazdasági környezet is rohamosan változott, újabb és bonyolultabb tranzakciók, gazdasági folyamatok kerültek előtérbe, melyek számviteli leképzése pillanatnyi újszerűségük és bonyolultságuk ellenére továbbra is szükségszerű. Számviteli tekintetben elegendő, hacsak az utóbbi pár év változásaira gondolunk, hogy belássuk milyen tempóban is változott meg a szakma: kezdve a Számviteli törvény 2016. évi változásaival, a frissen bevezetett új cash flow kimutatással és projekt elszámolással, illetve folytatva a sort az IFRS-sek egyre nagyobb térnyerésével mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban.
Az újabb és újabb törvényeknek, standardoknak, előírásoknak való megfelelés érdekében a számviteli szakma részévé váltak az előző évtized technológiai vívmányai, mint az önkiszolgáló üzleti intelligencia eszközök, felhő alapú ERP rendszerek, mesterséges intelligencia megoldások és folytathatnánk a sort.

A fentiekkel ellentétben azonban a számvitel egyik jelentős területe, mintha egyes helyeken elmaradottabb volna automatizáció és digitalizáció szempontjából, ez pedig nem más, mint a konszolidáció.

Míg elméleti és módszertani szinten az egyik legstabilabb pontnak tekintetjük az életünkben, addig a gyakorlati megoldás gyakran megragadt a manuálisan előállított excel tábláknál. Gondoljunk akár egy tőkekonszolidációra, ahol esetleg egy pótbefizetést kell kezelni. Nem egyszerű eset, így érthető, hogy miért ragaszkodunk az egyszerű, bevett megoldáshoz.

Hasonlóan más területekhez, itt is rengeteg lehetőség áll a társaságok rendelkezésére, azonban ezen lehetőségek felfedezése, illetve implementálása egyedül nem egyszerű, így jellemzően ez a fő probléma is.

A KPMG elkötelezett amellett, hogy minél szélesebb körben legyen képes támogatni azokat a magyar vállalatokat, akik anyavállalatként a Számviteli törvény előírása alapján készítik akár a magyar akár az IFRS szabályok szerint konszolidált beszámolójukat. Ennek érdekében igyekszünk felmérni, hogy a konszolidált beszámolót készítő vállalatok hogyan tudnak megbirkózni ezzel a rendszeresen jelentkező feladattal.

Amennyiben hozzájárulna a felmérés sikerességéhez, illetve érdeklődne a különböző konszolidációs megoldások iránt, töltse ki a következő linken elérhető kérdőívünket, mellyel egyidejűleg meginvitáljuk Önt az azonos témában tartandó „Brunch és Konszolidáció” című eseményünkre.


Írta

Olvass tovább