A fiatal innovátorok világa – avagy a generáció, aki megmenti a Földet!

A KPMG vállalati felelősségvállalási stratégiája az elmúlt pár évben új irányt vett. Megváltozott a munkavállalói elvárás a vállalati önkéntesség gyakorlatait illetően, a hagyományos adománygyűjtést és kerítésfestést kezdi háttérbe szorítani a pro bono szolgatatás, azaz a szakmai segítségnyújtás. Ez mára elkezdett beépülni az üzleti modellbe is, melyre a 2015-ben elfogadott ENSZ Fenntarthatósági Célok is hatással vannak ma már.

A KPMG vállalati felelősségvállalásában az agilitást ugyanúgy fontosnak tartjuk, mint az üzleti életben. A klímaváltozás állandósult kihívást jelent a mindennapokban, amely vállalatunkat is cselekvésre készteti.

A ’’Climate-KIC Accelerator program powered by KPMG’’ a második szezonját kezdi meg idén ősszel. A startup inkubációs program egyedisége abban rejlik, hogy olyan szereplők jelentkezését várjuk, amelyek klímainnovációs ötletekkel megvalósításán dolgoznak. A cleantech-greentech startupok számára a program segít, hogy piacon határozottabban tudjanak megjelenni és hatékonyabban támogathassák az alkalmazkodást a klímaváltozáshoz vagy a környezetbarát, alternatív technológiák alkalmazását.

A program 3 szakaszból épül fel:

A STAGE1 célja, hogy támogassa a kezdő fázisból induló startupokat az üzleti modelljük és a termékük tulajdonságainak optimalizálásban. A STAGE2 szakasz a validációról szól és a vásárlók megszerzéséről. A STAGE3 pedig felkészíti és támogatja a startupokat a megfelelő befektetések elnyeréséhez.

A program nyitó ’’Bootcamp’’ eseménye iránytűként szolgál a vállalkozóknak, hogy mely fázisokon át vezet az út az élet-és piacképes ötletek megvalósításához. Az akcelerátor programban a startupok fejlődését tapasztalt coachok és a KPMG önkéntes szakértői támogatják heti rendszerességű mentoring alkalmakon. Az egyes szakaszok mérföldkövei a ’’Demoday’’ alkalmak, ahol a startupoknak az eddig elért eredményeiket kell rövid pitcheken keresztül prezentálni egy szakmai zsűri előtt. Az idén már 250 ezer eurós összdíjazású programban a kiválasztott ötletek akár 50 ezer euró vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak és az erről szóló döntések eredményét az érintettek már itt az eseményen megtudhatják.

Az inkubációs program iránt kollégáink is elkötelezettek és motiváltak. Egyik mentorunk – Kerepes Anna (senior advisor) szavait idézve:

’’Mentorként bepillantást kapunk azokba kihívásokba, amelyekkel egy startup naponta szembesül. Habár a mentor szerepbe mi lépünk, gyakran legalább annyit (ha nem többet) tanulunk a startupot működtető fiataloktól, mint amennyit ők tanulnak tőlünk.’’

Az elmúlt évben a klímainnovációs ötletek között a mobilitás, az újrahasznosítás, a megújuló energiaforrások hasznosítása gyakori téma volt. A júniusban tartott Demoday alkalmával 3 kiemelkedő projektet külön KPMG díjban is részesítettünk. Az újgenerációs kerékpártárolót megálmodó startup a BLOCK; az otthoni hidroponikus zöldség- és gyümölcstermesztést segítő technológiát támogató AquaShield; és a textilipari hulladékot akusztikus panelek kialakítására alkalmazó Rawfiction mind olyan ötletet valósított meg, amelyek alapja a környezetbarát innováció.

A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében megvalósuló nemzetközi összefogás meglehetősen lassan látható eredményeket hoz, ezért rendkívül fontos, hogy helyi szintű kezdeményezéseket – zöld startup ötleteket – támogassunk.

Ha van egy jó ötleted, amely megoldást jelenthet a klímaváltozás problémájára jelentkezz a Climate-KIC Hungary-vel közös akcelerátor programunkra és indítsuk el együtt sikeres cleantech startupodat! Tegyünk együtt egy lépést a környezetbarát innovációk megvalósításáért!

Az ősszel induló programba való jelentkezés határideje: szeptember 10.

További információ és jelentkezés ITT!


Írta

Olvass tovább