Jelentős előrelépés az euróövezetbeli referencia-kamatlábak cseréjében

Július első hetében az Európai Központi Bank (ECB) levélben kereste fel az euróövezet jelentős intézményeinek vezérigazgatóit arra kérve őket, hogy a – Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB) által kezdeményezett – folyamatban lévő globális benchmark reformra való tekintettel készítsenek kockázati összefoglalót és részletes akciótervet a kockázatmentes referencia-kamatlábakra való átmenetre.

A levél célja annak biztosítása, hogy a cégek felsővezetői és igazgatósági tagjai megértsék az átmenethez kapcsolódó kockázatokat és időben megkezdjék a szükséges lépéseket a felülvizsgált Benchmark rendeletben (BMR) meghatározott 2021-es átállás érdekében. Korábbi hírlevelünkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a bankközi referencia-kamatlábak (IBOR-ok) cseréjével kapcsolatban, amelyek hasznos segítséget nyújthatnak a felkészülés megkezdésében.

A megkeresésre számíthattak az európai bankok, hiszen 2018-ban a Prudential Regulation Authority (PRA) és Financial Conduct Authority (FCA) hasonló levelet küldött ki, amely a válaszadásra két hónapot adott az Egyesült Királyság bankjainak. A kapott válaszokból egyértelmű üzenet tükröződik: fel kell gyorsítani az előkészületeket annak érdekében, hogy a piaci szereplők készen álljanak a LIBOR megszűnésére 2021-ben.

Az európai bankok számára lényegesen rövidebb idő áll rendelkezésre a július 21-ei válaszadási határidővel, hogy felvázolják kulcsfontosságú kockázataikat és cselekvési tervüket a kockázatok enyhítésére, árképzési kérdések kezelésére és a végrehajtási folyamatra vonatkozóan. Tekintettel az IBOR-ok széleskörű és összetett használatára a forgalmazott termékek, értékelések, számvitel és vállalati rendszerek esetében, egy átfogó értékelés elkészítése számos szervezet számára kihívást jelenthet. A legfontosabb kockázatok és feladatok közé tartozik az ügyfélhatás értékelése, a szerződések azonosítása és kezelése, a működési kockázat és a fedezeti elszámolás.

Az ECB emellett kéri egy kérdőív kitöltését is szeptember 15-ig, amely tartalmazza a jelentős intézmények EONIA, EURIBOR és LIBOR kitettségének értékelését terméktípusonként és egy kvalitatív értékelést a jelenlegi referenciakörnyezet megváltoztatásával kapcsolatos kockázatokról. A kiértékelt válaszok betekintést nyújtanak majd az átmenet előrelátható számszerű és minőségi hatásairól.

Az euróövezeti bankok hamarosan szembesülnek majd az első átmenettel. Az ECB bejelentette, hogy az EONIA-t (Euro Overnight Index Average) felváltó €STR-t 2019. október 2-án teszi közzé először, tükrözve a 2019. október 1-jei kereskedési tevékenységet (T+1). Az EONIA publikációja 2022 elején szűnik meg végleg. Amíg az €STR nem áll rendelkezésre, az ECB szeptember 30-tól kezdődően közzéteszi majd az ún. pre-€STR adatokat, melyet a piaci szereplők használhatnak az új kamatláb alkalmasságának értékelésére, előremozdítva a zökkenőmentes átmenetet.

Nyilvánvaló, hogy még mindig nagy a bizonytalanság az IBOR-ok megszüntetésével kapcsolatban. Az €STR bevezetése remélhetőleg számos tanulsággal szolgál majd a banki szereplők számára. Azoknak, akik a jelen helyzetben gyorsan és rugalmasan reagálnak, helyzeti előnyük lesz abban, hogy a további IBOR cserékkel kapcsolatos kihívásokat hatékonyan menedzseljék majd és minimalizálják a potenciális kockázatokat.

A magyarországi bankok és egyéb szektorok vállalatai is érintettek. Bár a hazai referencia indexnek, a BUBOR-nak esetleges leváltásáról még kevés konkrét információ érhető el, sok hazai pénzintézet aktív szereplő LIBOR és EURIBOR alapú finanszírozási és pénzügyi termékek nyújtásában. Az európai nagybankok leányai biztosan feladatokat kapnak a központból az ECB kéréseivel kapcsolatosan. Más hazai intézményeknek is erősen javasolt azonban hasonló kockázatértékeléseket elvégezni. Továbbá, a megkötés alatt lévő, illetve, a jövőbeni szerződések esetében pedig ajánlott már olyan kikötéseket is megtenni, hogy mi történik abban az esetben, ha a szerződéses kondíciók alapjául szolgáló referencia indexek megszűnnének.


Írta

Olvass tovább