Hol a határ a piaci együttműködés és a kartell között?

„Lassan egy kávét sem lehet meginni a konkurencia valamilyen képviselőjével” – panaszkodnak különböző szakmai szervezetek amiatt, hogy a Gazdasági Versenyhivatal meglehetősen szigorúan értelmezi a kartellekre vonatkozó szabályokat. Nos, a helyzet az, hogy a beszélgetés tartalma az igazán fontos. Valóban nem lehet a versenyt bármilyen módon korlátozó megbeszéléseket folytatni, és ez független attól, hogy kávézás közben vagy szakmai szervezet ülésén történik a beszélgetés. Hogy hol a határ, miről szabad beszélni és miről nem, azt nem egyszerű definiálni. A KPMG Legal ezért is szervezett a GVH-val közösen egy ingyenes edukációs workshopot, ahol válaszokat kaphatnak a KKV vezetők ilyen jellegű kérdéseikre.

Regisztrálj most!

Hol a határ a szakmai érdeklődés, a jogszerű együttműködés és a piaci kartell között? A válasz nem is olyan egyszerű, különösen, ha az olyan esetekre gondolunk, amikor egy szakmai szövetség keretein belül ülnek egy asztalhoz az ágazat képviselői.

Csak egy kávé a konkurenciával

Nos, ha az utóbbi esetet tekintjük, akkor a jogszabályi keretek meglehetősen szigorúak. Az természetesen nem tilos, ha egy szakmai szövetség ülésén a tagok egy új jogszabály értelmezését vitatják meg. Ha azonban a felek az ilyen megbeszéléseken olyan feltételekben állapodnak meg, amelyek magukban hordozzák a verseny korlátozásának lehetőségét, akkor már okkal lép a színre a GVH.

Az ilyen megállapodások nemcsak az árra irányulhatnak. Ugyanígy korlátozhatja a versenyt, ha a versenytársak a piacot osztják fel, az értékesítendő mennyiségekben állapodnak meg vagy „versenyérzékeny” információkat osztanak meg egymással. Ilyen információnak minősülnek például az általuk alkalmazott árak vagy a jövőbeni piaci magatartásukra vonatkozó adatok.

Ugyancsak bajban lehetnek maguk a szakmai szervezetek is, amelyek közül nem egyet bírságolt már meg az ezredforduló óta a GVH. A hatóság szerint például klasszikus ár-összehangoló tevékenységet végzett az élelmiszer beszállítók egyik szövetsége, amikor megjelentette honlapján az egyik termék “reális” átadási és fogyasztói árát, majd a szövetség egyik regionális ülésén felszólította a jelenlévőket, hogy egyeztessenek egymással az áremelésről. A GVH a szövetséget és több tagját is megbírságolta emiatt.

Pedig a szövetség vezetői és a tagok jól érzékelték, hogy a kiskereskedelmi hálózatok térnyerésével egyre nehezebben tudják érvényesíteni az átvételi árak emelésére vonatkozó igényüket. Csakhogy ez a piac velejárója, a kereskedelmi láncoknak természetes érdekük volt, hogy az egymással folytatott versenyben a lehető legalacsonyabb árakat érvényesítsék a beszállítóikkal szemben.

Ennél is egyértelműbb eset volt az a kartell, amikor több cég nemcsak az árat, de a piac alapvetően területi alapú felosztását is meghatározta. Az utóbbi időben is több ármegállapító és piacfelosztó kartellt számolt fel a GVH és szabott ki bírságot ez ügyekben.

De mégis, mit lehet akkor csinálni, és mit nem?

Az árazás kialakítása különösen érzékeny kérdés. Ennek kapcsán például nagyon fontos, hogy a vállalkozások egyáltalán ne egyeztessenek versenytársakkal ilyen kérdésekben, hanem önállóan döntsék el, hogy milyen árakat alkalmaznak a piacon.

A szakmai egyeztető testületek ülésein pedig nem szabad olyan információkat megosztani, amelyek a vállalkozás jövőbeli piaci magatartásával kapcsolatosak. Ezzel szemben nem problematikus egy versenytársak közötti szakmai találkozó, ahol például egy új jogszabály értelmezését vitatják meg.

Hogy mit lehet, és mit nem lehet megbeszélni egy szakmai szervezet keretein belül, vagy akkor, amikor az ember egyszerűen csak leül egy kis közös gondolkodásra az ágazatába tartozó más cégek vezetőivel, arról a június 5-én délelőtt első kézből kaphatnak részletes információkat a KKV vezetők és szakértők a GVH és a KPMG Legal közösen szervezett workshopján:

 

Ingyenes KPMG Versenyjogi Képzés KKV vezetőknek

Dátum: 2019. június 5.

Helyszín: KPMG Irodaház, C konferencia terem – 1134, Budapest Váci út 31.

Program:

9:30: Érkezés, regisztráció, kávé

10:00: Kis és középvállalkozások versenyjogi megfelelése –
Dr. Priskin Boglárka, irodavezető, Versenytanács Titkárság

11:00: Kávészünet

11:15: A versenykorlátozó megállapodások (kartellek) és a KKV-k –
dr. Tóásó Bálint LL.M irodavezető ügyvéd
dr. Krénusz Ákos senior associate, KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda

12:15: Networking

Regisztrálj most a linken található űrlap kitöltésével!


Írta

Olvass tovább