Már nem vonzó az ingatlanbefektetés, az IT és az egészségügy az új kedvenc

A jelenlegi árazási szinteken már nem igazán vonzóak az üzleti célú ingatlanok a befektetők többsége szerint, míg az IT szektor és az egészségügy jól jövedelmezhet a közeljövőben – derül ki a KPMG befektetői körben végzett felméréséből. Egy átlagos magyar tranzakció 6 hónap alatt zárul le, és az eladók többnyire csak egy vevővel tárgyalnak, ami sok esetben rontja az alkupozíciót.

Miközben a lakóingatlanok piacán újabb és újabb rekordok dőlnek meg, a professzionális befektetők már nem tartják az átlagosnál vonzóbb iparágnak az ingatlanszektort a KPMG felmérése szerint. Jelzésértékű, hogy míg 2017-ben a magyarországi befektetések 2,7 milliárd euróra becsült összegének még több mint kétharmada volt köthető ingatlanhoz, addig 2018-ban ez az arány már alig haladta meg a 4,6 milliárd eurós érték egyharmadát, a tranzakciós piac nagyságáról publikált friss adatok alapján. Ugyanakkor az IT és az egészségügyi szektorokat az átlaghoz képest sokkal vonzóbbnak látják a befektetők, összességében közel 70 százalékuk nyilatkozott pozitív várakozásról velük kapcsolatban.

Magyarországon egy átlagos tranzakciós folyamat – az első kapcsolatfelvételtől az adásvételi szerződés aláírásáig – közel 6 hónapig tart, és az esetek közel 60 százalékánál nincs versenyhelyzet, az eladó kizárólag egy befektetővel tárgyal – derül ki a KPMG 2019 elején, a magyarországi tranzakciós piacról készített felméréséből.

A globális tanácsadócég által készített kutatás eredményei megerősítik, hogy a stratégiai befektetőnek tekinthető vállalatok leginkább olyan felvásárlási célpontot keresnek, amellyel diverzifikálhatják, illetve jól kiegészíthetik meglévő portfóliójukat, ezzel szemben a pénzügyi befektetőknél (az adott felmérésnél főleg magán- és kockázati tőke alapkezelő cégek) a célpont későbbi eladásával elérhető várható nyereség a domináns kiválasztási szempont. Említést érdemel, hogy más szempontok is hangsúlyos szerepet kaphatnak, például a stratégiai befektetők negyede a pénzügyi befektetőkhöz hasonlóan mérlegeli azt is, hogy az adott befektetéstől később milyen áron tudna megválni, vagy a pénzügyi befektető azért vesz meg egy céget, mert annak tevékenysége jól összehangolható egy már meglevő érdekeltségével és együtt majd jobb áron értékesíthetőek.

A KPMG felmérése kitér arra, hogy a már megkezdett cégfelvásárlási tárgyalások sok esetben zátonyra futnak. A formálódó tranzakciók meghiúsulásának legjellemzőbb oka, hogy az eladó túl magas vételárat vár el. Emellett viszonylag gyakran köthető a kudarc az átvilágítási folyamat során azonosított jelentős problémákhoz és az akvizíciós célpont tranzakcióra való felkészületlenségéhez is.

Ami a vételár kialakítását illeti, a pénzügyi és stratégiai befektetők egybehangzó véleménye, hogy a legfontosabb tényező a növekedési potenciál, amit a megcélzott ROI/IRR elérhetősége követ. Viszont a potenciális költségmegtakarítást jellemzően csak a stratégiai befektetők veszik figyelembe praktikus okokból: a pénzügyi befektetőknél ez csak akkor lenne érvényesíthető, ha a befektetési portfoliójukban lenne már a célponttal vertikálisan vagy horizontálisan integrálható portfólióelem.

A befektetők tanulnak a tapasztalatokból és nem tartják tévedhetetlennek magukat: a több mint húsz válaszadó túlnyomó többsége nyilatkozott úgy, hogy a következő befektetésnél másképp csinálna valamit, mint a korábbi tranzakcióknál. Közülük csak egy érezte úgy, hogy túl magas vételárat fizetett korábban, a legtöbb válaszadó az akvizíciós célpont üzletének jobb megértésére szánna több időt.

A felmérés alapján leggyakrabban jogi átvilágítási szolgáltatást rendelnek külső féltől a vevők a tranzakcióval kapcsolatban, amit a pénzügyi átvilágítás, az adásvételi szerződés elkészítésének támogatása és az adózási átvilágítás követ. A tanácsadó kiválasztásánál az iparági és a szolgáltatási tapasztalatot, illetve a pragmatikus hozzáállást keresik leginkább a befektetők, és közel kétharmaduk preferálja, hogy a szakmai szolgáltatások közül lehetőleg minél többet ugyanaz a szereplő nyújtsa.

Támpontot jelenthet a tranzakcióra való felkészüléshez, hogy a befektetők kétharmada kifejezetten pozitívan ítéli meg, ha az eladói oldal pénzügyi és adózási átvilágítási jelentést készíttet, még akkor is, ha az a befektetői tapasztalatok alapján az csak részben tudja kielégíteni az információs igényeket. Ugyanakkor a válaszok alapján, a magyarországi piacon a tranzakciók alig ötödénél vettek igénybe ilyen szolgáltatást az eladók a közelmúltban.

Felmérésünk eredményeinek összefoglalója elérhető itt.


Írta

Olvass tovább