Remek magyar projektek csökkentik a széndioxid kibocsátást

Március elején választja ki a következő 10 legígéretesebb projektet az EIT Climate-KIC magyarországi partnere, a PANNON Pro Innovations Kft. A két szervezet a KPMG tanácsadó céggel együttműködve olyan projektek beindításán dolgozik, amelyek csökkentik a globális széndioxid kibocsátást és üzleti értelemben is sikeressé válhatnak.

A Climate-KIC a legnagyobb startupokat támogató közösség, amelynek célja a kisebb széndioxid kibocsátással járó technológiák felkarolása. A szervezet összeköti a projekteket az akadémiai világgal és az üzleti szférával, hogy hatékonyan támogassa azok megvalósítását a tudományos illetve technikai háttér biztosításával és a szükséges finanszírozás megszerzésével, és olyan menedzsment tudás átadásával, amellyel a jó kezdeményezések üzleti értelemben is sikeressé válhatnak. A csoport magyarországi partnere a PANNON Pro Innovations Kft., amely az első, 2013-as EIT Climate-KIC Accelerator program meghirdetése óta 130 startup vállalkozásnak szervezett több mint 700 óra tanácsadást profi mentorokkal, valamint több mint 1 millió euró vissza nem térítendő támogatást biztosított.

A mentorok között kiemelkedő szerepet játszanak a KPMG tanácsadói, akik az elmúlt évben 10 startup vállalkozást segítettek, egyebek mellett üzletviteli, finanszírozási, fenntarthatósági kérdésekben, valamint kockázat menedzsment tanácsokkal és informatikai megoldásokkal. Az együttműködés sikerén felbuzdulva a KPMG részt vállal a márciusban induló legújabb EIT Climate-KIC Accelerator programban is, amiben 10 új projekt kap hathatós támogatást a szakértőktől.

A most futó projektek közül a KPMG szakemberei nagy jövőt jósolnak a Waste Lamb néven futó projektnek, amely a textiliparban keletkező gyapjú hulladék újrahasznosítását oldja meg azzal, hogy abból jó áron értékesíthető akusztikai paneleket állít elő. Ugyancsak nagy sikere lehet annak a magyar fejlesztésnek, amely dobozos megoldást kínál a közlekedési csomópontok optimális áteresztő képességének vezérlésére. A rendszer képes arra, hogy a hagyományos idő alapú vezérlés helyett a forgalomhoz igazítsa a közlekedési lámpák működését, így minimalizálva a közlekedésben résztvevő járművek várakozási idejét és széndioxid kibocsátását. A megoldás érdekessége, hogy a rendszer nem igényli az adott település előzetes felmérését, hanem bármikor és bárhol bevethető megoldást nyújt a városvezetésnek.

A TranSIT nevű megoldás a világ távoli pontjain elhelyezkedő bányák energiahatékonyságának növelését tűzte ki célul. A projekt lényege, hogy bevonja a bányák energia ellátásába az ott használt, illetve az ott kitermelt alapanyagok elszállítására szolgáló hagyományos üzemanyaggal működő gépek és járművek által megtermelt és eddig kárba veszett energiát. A rendszer képes kezelni és optimalizálni a bányák energia ellátásába bevont megújuló energia ingadozásait és a jellemzően dízel meghajtású eszközök által megtermelt energiát, így jelentősen csökkenti a bányák széndioxid kibocsátását.

Az EIT Climate-KIC Accelerator programra február 28-ig lehet még jelentkezni. A pályázók közül a zsűri március közepéig kiválasztja a 10 legígéretesebbet, akikkel azután megindulhat a közös munka.


Írta

Olvass tovább