Elkezdődött a visszaszámlálás: az illetékes hatóságok is készülnek a no-deal Brexit-re

Ahogy közeledik a bűvös március 29-ei dátum, és láthatóan nincs megegyezés a brit parlament és az EU között a kilépés feltételeiről, egyre több mozgolódás látható az érintett illetékes hatóságok és felügyeletek között.

A brit pénzügyminisztérium által február 1-én közzétett szabályozás tervezet ideiglenes jogokkal ruházná fel a brit szabályozó hatóságokat, hogy átmeneti rendelkezéseket vezethessenek be a no-deal Brexit esetére. Az intézkedés lehetőséget nyújthat a szabályozott intézmények számára, hogy adott esetben maximum 2 évvel késleltetve kelljen megfelelniük a Brexit okozta megváltozott szabályozói elvárásoknak. Mivel a pénzügyi piacok stabilitása és integritása elsődleges szempont minden szereplő számára,  így meghatározásra kerülnek azon területek is (pl. MiFID II jelentési kötelezettségek), amelyeken nem várható átmeneti szabályozás, tehát mihamarabb fel kell készülni a változásokra.

A másik oldalon az európai hatóságok is készülnek a megállapodás nélküli Brexitre. Előzetes megállapodás, ún. Memoranda of Understanding (MoUs) született az ESMA (Európai Értékpapír-piaci Hatóság) és a Bank of England között a brit központi szerződő felek (CCP) és központi értéktárak (CSD) elismerése céljából. Az EMIR és a CSDR is meghatározza a harmadik országbeli intézmények elismerhetőségének kritériumait, amelyek között mindkét esetben szerepel a felek között létrejött együttműködési megállapodás, mint követelmény. Ezt a követelményt az előzetes megállapodás kielégíti.

Továbbá, az ESMA február 5-én kiadott közleménye alapján a megállapodás nélküli kilépés esetén a MiFID II-es jelentések és adatszolgáltatások kapcsán előállt adatbázisokhoz az FCA nem szolgáltat adatot március 30-tól, tehát ezt követően az ESMA adatbázisban nem lesznek elérhetőek új adatok a brit piacokról. Kérdéses, hogy ez milyen hatással lesz az adatbázisok minőségére és üzleti célú felhasználására, mivel az adatok jelentős része az angol piacokról jön, várhatóan jóval kevesebb adat áll majd rendelkezésre.

Természetesen a fentieken túl még számos, Brexit-et érintő közlemény volt és várható is a közeljövőben az érintett hatóságok részéről. A hátralévő rövid időre való tekintettel egyre gyakrabban várhatóak ilyen jellegű közlemények és megállapodások, amelyek célja egyrészt a figyelemfelhívás az érintett intézmények számára, másrészt pedig a piac stabilitásának fenntartása lehetséges megállapodások útján.

A megsűrűsödött Brexit-tel kapcsolatos közlemények miatt az ESMA külön aloldalt is létrehozott, ahová a Brexittel kapcsolatos közleményeket rakja ki, ez itt érhető el.


Írta

Olvass tovább