Új kolléga érkezik: a szoftverrobot

A szoftverrobot fejlesztések gyorsan, néhány hónap alatt megtérülnek. Nem kell megvárni a költséges és gyakran évekig tartó rendszerintegrációt, helyette a meglévő rendszerek közötti manuális interfész használatát lehet hatékonyabbá tenni automatizációval.

Automatizálással kapcsolatban manapság a legtöbben a mesterséges intelligenciát és a kognitív gépi tanulást említik, pedig a hétköznapi valóságban a vállalatok ennél jóval egyszerűbb szinteken tudnak valódi megtakarítást elérni. A munkaerő-hiányos környezetben kifejezetten aktuális kérdés, hogy ki lehet-e váltani a monoton, repetitív irodai feladatokat gépi segítséggel, úgy, hogy ez ne járjon együtt évekig tartó komplex IT fejlesztéssel. A választ a szoftverrobotizálás jelenit, ami valójában annyit tesz, hogy jól definiálható, ismétlődő rutinfeladatokat a munkaállomások interfészén keresztül kezelő algoritmusokat állítunk csatasorba. Habár a valóságban a robotok a háttérben virtuális szervereken dolgoznak, ezt valóban úgy kell elképzelni, hogy az általunk is látott grafikus interfészt használva a robotok mozgatják a kurzort, weboldalakat nyitnak meg, űrlapokat töltenek ki, Excel táblákat szerkesztenek, fájlokat mentenek és másolgatnak, ha szükséges.

Olyan vállalati környezetben, ahol a folyamatok sztenderdizálása már megtörtént vagy legalább elkezdődött, de egymástól technológiailag és a befolyásolhatóság szempontjából is különálló rendszerekben történik a munka, ott a szoftverrobotok látványos hatékonyságnövekedést tudnak elérni. Tipikusan ilyen terület a vállalati pénzügy, a bankszektor, a szolgáltatóközpontok és akár az államigazgatás is. A szoftverrobotok legnagyobb előnye, hogy a “telepítést” követően az üzleti oldal képviselői képviselői komoly IT kompetencia nélkül is képesek automatizálási feladatokat definiálni vagy változás esetén frissíteni.

A Robotics Process Automation (RPA, szoftverrobotos folyamat automatizálás) megoldásokat a cikkek gyakran csak áttekintő jelleggel vizsgálják, abból a célból, hogy mely üzleti folyamatok esetén célszerű alkalmazni őket, az operatív szempontú vizsgálatok azonban jóval ritkábbak. A KPMG Magyarország IT tanácsadó részlegének saját tapasztalatai és  2018. júniusi Forrester Wave: Robotic Process Automation kutatás alapján megkíséreljük pótolni ezt a hiányosságot. Az általános tapasztalat az, hogy az RPA még mindig nem számít kézenfekvő megoldásnak, talán azért, mert egy határterület, de ahol felkerül a térképre, ott jellemzően intenzíven elkezdi használni az üzleti oldal is.

Az ügyfelek számára leggyakrabban a Blueprism és a UiPath segítségével készítünk RPA megoldásokat, és ezen felül az Automation Anywhere program képességeit is egyre alaposabban elkezdtük felmérni . A gyakorlati életből származó tapasztalatok alapján ebben a cikkben most erről a három szoftverről adunk egy áttekintést. (Azonban jelen cikk nem tekinthető a KPMG Csoport vagy tagvállalatai hivatalos álláspontjának.)

Blue Prism, robotprogramozás programozási ismeretek nélkül

A három szoftver közül Blue Prism a leginkább üzleti szemléletű abban az értelemben, hogy a legkevesebb programozási ismeretet igényli, könnyen megérthető a kezelőfelülete és folyamatábra szerűen vizualizálja a készülő szoftverrobotot. Ez azért fontos, mert a Blueprism elképzelése szerint az RPA rendszer irányítása ugyan az IT területhez tartozik, azonban a fejlesztés az üzleti oldalra hárul. Egy folyamatszemlélettel rendelkező munkavállaló szerényebb Visual Basic vagy C# tudással is összetett feladatokat képes automatizálni a Blueprism segítségével. Ezen felül a felhasználóbarát debugging funkció sok időt és fejfájást takarít meg.

A Blueprism partnerséget épített ki a Google-lel, az IBM-mel és a Microsofttal is a szoftverrobot kognitív képességeinek javítása érdekében. Ezt a funkciót azonban a normál licenc nem tartalmazza, eléréséhez külön előfizetésre van szükség. Korábban a Blueprism úgy nyilatkozott, hogy nem támogatja az úgynevezett „attended bot” (emberi felügyelet mellett működő szofverrobot) koncepcióját, azonban az utóbbi időkben ez a nézőpont megváltozott és a Trust Portal-al közösen kínálnak egy attended bot megoldást ügyfeleiknek.  Az attended bot mindazonáltal nem tartozik a Blueprism erősségei közé, sokkal inkább a lehető legkisebb emberi felügyelet mellett működő szoftverrobot megoldások terén kiemelkedő. A Control Room szolgáltatás bennefoglalt az árban, és remekül támogatja a szoftverrobotok menedzselését és riportálását is.

Mindent összevetve a Blueprism a közepes és nagyvállalatoknak ajánlható, átlagos komplexitású folyamatok esetén . Pl. törzsadat karbantartás, amikor szükség van a szállítói törzsadatokat több adatbázisban ellenőrizni.

UiPath, lemásolt emberi interakciók

A UiPath egy gyorsan fejlődő, nagy potenciállal rendelkező eszköz. A fejlesztői környezet kevésbé felhasználóbarát a Blue Prism-hez képest, hiszen a fejlesztőnek .NET tapasztalatra van szüksége az eszköz gördülékeny használatához, amelyhez a fejlesztői környezet alapját a Microsoft Workflow Foundation adja. A több szint és a széttartó folyamatok nehezíthetik az összetett automatizmusok átlátását, különösen a debugging során, viszont a UiPath tartalmaz egy rögzítő eszközt, amely nagy segítség lehet a kezdők számára és helyes használat esetén segít elmozdulni egy sokkal inkább üzletbarát felhasználás felé. Rögzíti a felhasználó által végzett egérmozgatást és billentyűzet használatot és szekvenciálisan megjeleníti azt, mint a leendő szoftverrobot alapja.

A UiPath szintén kínál attended bot lehetőséget, amely akkor jelenthet megoldást, ha egy olyan folyamat néhány lépését szeretnénk automatizálni, amely feltétlenül igényli az emberi interakciót, például a frontend folyamatok.

A UiPath ingyenes, közösségi verziója lehetővé teszi a termék kipróbálását, mely által felhasználói bázisát, ismertségét növelheti és magasabb létszámú, önállóan tanuló fejlesztőt biztosít a piacon. A UiPath a Blue Prism-hez hasonlóan partneri kapcsolatot épített ki, többek közt a Google-lel, az IBM-mel, a Microsofttal és a Stanford Egyetemmel a szoftverrobot kognitív képességeinek fejlesztésére. Az alap UiPath licenc azonban nem tartalmazza ezt a szolgáltatást, a kognitív elemek eléréséhez külön előfizetés szükséges. A szoftverrobotok menedzselése az önálló Orchestrator felületen érhető el, ami a Design Studio-ból nyílik meg.

A UiPath a kis és közepes vállalatoknak ajánlható, illetve olyan cégeknek, ahol jellemzően attended bot megoldásokat kívánnak használni a folyamatok automatizálás során.

Automation Anywhere – mélyvíz, gyakorlott fejlesztőknek

Az Automation Anywhere kínálja a leginkább tradicionális kódolás alapú megközelítést a vizsgált három megoldás közül. A fejlesztői felület megjelenése egy scripting eszközére hasonlít, kiegészítve drag and drop funkcionalitással, így az elkészült folyamatokat is scriptként kell olvasni. Ez a megközelítés vonzó lehet a gyakorlott fejlesztők számára, de a kezdő és az üzleti hátterű felhasználókat eltántoríthatja. A legegyszerűbb folyamatok leképezése nem kíván programozási ismereteket, de már a közepesen összetett folyamatok automatizáláshoz is erősen ajánlott a komolyabb C# tudás. A debugging funkció kényelmes, viszont nem rendelkezik különleges funkciókkal.

Az Automation Anywhere IQ bot komoly kognitív képességekkel rendelkezik és kiegészül machine learning, valamint harmadik feles AI platformok, például IBM Watson használatával. Az Automation Anywhere továbbá rendelkezik egy Bot Store-al is, amelyen keresztül a felhasználók bőséges előre elkészített szoftverrobot választékkal találkozhatnak.

Az Automation Anywhere egy igazán sokoldalú eszköz, amely elsősorban nagyvállalatok részére ajánlható[h6] . Egyrészt a nagyobb szervezeteknél jellemzően található olyan IT szakértői gárda házon belül, akik ki tudják használni ennek a komplexebb és sokoldalú eszköznek az előnyeit, másrészt inkább valószínűbben előfordulnak olyan átfogó problémák, melyeket csak nagyon bonyolult folyamat rendszereken keresztül lehet megoldani..

A három eszköz három különböző megközelítést jelent, különböző szituációkban érdemes mérlegelni, hogy melyik irány segíti leginkább a munkavégzést. A választás nem csak a cégmérettől, de a rendelkezésre álló szakértelem összetételétől, a feladatok komplexitásától, az érintett felületek típusától is függ, de az nem kérdés, hogy az RPA-t bátran ajánlható minden olyan esetben, ahol repetitív irodai feladatokat kell kiváltani. A monoton rutinfeladatok egyrészt jelentősen rontják a munkavállalói elégedettséget, másrészt az elrontott, elgépelt adatbevitelhez kapcsolódó hibajavítás költsége (cost of failure) mindig szignifikáns. A legtöbb esetben az ügyfelek már az induláskor viszonylag könnyen tudják azonosítani, hogy melyek az elsőként automatizálandó feladatok, hiszen a napi munkájuk során szembesülnek az ezekből fakadó hátrányokkal. Sokszor van is hosszútávú fejlesztési terv ezek kiküszöbölésére, de az RPA éppen azt a könnyebbséget adja meg, hogy nem szükséges az esetlegesen évekig tartó rendszerintegrációt megvárni. Az „új munkatárs” gyors és hatékony gyógyírt nyújt a fenti problémákra.


Írta

Olvass tovább