Itt a piros, hol a piros?

Az Európai Unió Bírósága előtt védte meg a luxuscipő készítő francia Louboutin a mára már ikonikus márkajegyének számító piros cipőtalpat.

Fellélegezhetnek a Louboutin világhírű piros talpú luxuscipők rajongói. Az Európai Unió Bírósága 2018. június 12-i döntése alapján ugyanis valószínűsíthető, hogy egyhamar nem fogják utánzatok ellepni a boltokat.

A híres Louboutin cipők különlegessége, hogy azok talpát készíttetőjük, Christian Louboutin, francia divattervező mindig piros színűre festi. Annak érdekében pedig, hogy ezt a dizájnt más rajta kívül ne használhassa, a divattervező a cipői ezen jellegzetességét védjegyként levédette a Benelux államokban.

A Bíróság döntése annak apropóján született, hogy a Van Haren holland vállalat a fenti védjegyoltalom ellenére a Louboutin jellegzetességét magán viselő cipőket kezdett el árusítani Hollandiában. Emiatt azonban Louboutin védjegybitorlási pert kezdeményezett a Van Haren-nel szemben, kérve annak megállapítását, hogy a Van Haren jogellenesen használ piros cipőtalpat.

A Van Haren arra hivatkozott, hogy a Louboutin által bejegyeztetett „Piros Cipőtalp” érvényesen nem védjegyeztethető, hiszen azzal gyakorlatilag a cipők formáját védetné le a Louboutin, a piros talpú cipők pedig túl gyakoriak ahhoz, hogy azt kizárólag egy piaci szereplő árusíthassa.

Az Európai Unió Bírósága ennek kapcsán azonban közvetetten kimondta: a Louboutin által bejegyeztetett „Piros Cipőtalp” védjegy érvényes, mivel egy tárgy (jelen esetben a cipők) formáját valóban nem mindig lehet védjegyoltalomban részesíteni, annak színe azonban nem képezi ennek a tilalomnak a részét, így az védjegyoltalomban részesíthető. Erre tekintettel pedig valószínűsíthetően a Louboutin azt továbbra is kizárólagosan használhatja azokon a területeken, ahová a bejegyzett védjegy oltalma kiterjed. Úgy néz ki tehát, hogy az ikonikus piros talpú cipők továbbra is csak Louboutin mester műhelyéből kerülhetnek a Benelux boltok polcaira.


Írta

Olvass tovább