Hamarosan véget ér az átmeneti időszak a LEI kódokra vonatkozóan

A MIFID II rezsim, amely idén január 3-án lépett hatályba, számos más követelmény mellett kötelező jelleggel bevezette a jogi személyek számára alkalmazandó Legal Identifier Code (LEI kód) használatát az ügyletjelentési kötelezettség alá eső ügyletek megkötésénél, ami néhány eszköz kivételével, pénzügyi eszközökre kötött ügyletek jelentős részét lefedi.

A LEI kód jelenleg az egyetlen olyan adat, amely lehetővé teszi a különböző pénzügyi intézmények ügyfeleinek egyedi azonosítását és éppen ezért kiemelt fontossággal bír a szabályozói tevékenységek támogatásában, különös tekintettel a piaci visszaélések felderítését tekintve, valamint az átláthatóság javításában is. 

A MIFID II elég szigorú e tekintetben és a ’no-LEI-no-TRADE’ elv alapján tiltja a jogi személyek számára a LEI kód nélküli kereskedést.  Bár a LEI kódok használata korábban is gyakorlat volt, nem követelte meg a szabályozás, és így a befektetési vállalkozások sem, minden jogi személytől minden tranzakció tekintetében. Ez a kötelezettség azért is fájt a piacnak, mivel a LEI kódok igényléséért és fenntartásáért fizetniük kell a piaci szereplőknek, és habár az éves összeg nem túl jelentős mértékű (kb. 100 EUR/év), azok számára akik korábban is csak minimális kereskedési tevékenységet folytattak, lehet hogy túl erős belépési korlátnak minősül.

Habár a jogszabály hatályos január 3. óta, az ESMA bevezetett egy átmeneti lazítást a hatályba lépést követő 6 hónapra. Ez alatt az időszak alatt az ügyfelek úgy is köthetnek ügyletet, hogy még nem rendelkeznek érvényes LEI kóddal, amennyiben a befektetési vállalkozás azonnal megkezdi az igénylést az ügyfél nevében. Ezen átmeneti lazítás július 2-ával bezárólag megszűnik, attól kezdve él a ’no-LEI-no-TRADE’ szabály. Július 3-án tehát már csak akkor köthet ügyletet egy jogi személy, amennyiben rendelkezik LEI kóddal.

Alapvetően az a várakozásunk, hogy várhatóan nem fog komolyabb hatással járni az ügyfelek számára az átmeneti lazítás kivezetése. Ennek oka, hogy a kereskedni akaró ügyfelek jelentős része a hatályba lépés óta már vélhetően rendelkezik LEI kóddal, mivel a befektetési vállalkozás elindította az igénylést azoknak az ügyfeleknek is, akik korábban nem rendelkeztek LEI kóddal, de kötöttek ügyletet az érintett eszközökre az elmúlt fél év során.

A LEI kódok igénylése és fenntartása egyébként nem csak a MIFID II miatt fontos, ahogyan azt Verena Ross az ESMA ügyvezető igazgatója is kifejtette július 27-én Párizsban tartott beszédében, mivel a várhatóan 2019 nyarán hatályba lépő Prospektus Rendelet és SFT Rendelettel kapcsolatos jelentési kötelezettség is megköveteli majd azt. A Prospektus Rendelet alapján az eszköz kibocsátóknak a tájékoztatójukon fel kell tüntetniük saját LEI kódjukat. Az SFT rendelet szerint pedig minden értékpapír-finanszírozási ügyletben résztvevő félnek rendelkeznie kell majd LEI kóddal. 


Írta

Olvass tovább