Elkelt az Aegon Magyarország jelzáloghitel-portfóliója

Az Aegon Hitel Zrt. már évekkel ezelőtt befejezte a lakossági hitelek folyósítását, most a megmaradt, közel 75 milliárd forintos hitelállományát is eladja.

A tranzakcióval kapcsolatban az Aegon Hitel Zrt. ügyfeleinek semmi teendője nincs, hamarosan pontos tájékoztatást kapnak a továbbiakról. Az Aegon Csoport többi tagja, illetve azok ügyfelei nem érintettek a tranzakcióban.

Több hónapos előkészítés és elemzés után a Raiffeisen Bank Zrt. vásárolja meg az Aegon Hitel Zrt. jelzáloghitel-állomány portfólióját. A megállapodás kizárólag a fizetési késedelem nélküli, úgynevezett teljesítő ügyfélkörre vonatkozik. A szerződést június 4-én írták alá. Az érintett ügyfeleknek pillanatnyilag nincs teendőjük, hamarosan részletes tájékoztatást kapnak. 

Ezt követően az Aegon Hitel Zrt társaságot a nem teljesítő hitelállománnyal együtt az Európában 24 országban jelen lévő, a követeléskezelésben piacvezetőnek számító Intrum svéd követeléskezelő társaság magyar leányvállalata vásárolja meg. Az Intrum a tranzakció zárását követően tájékoztatja az ügyfeleket a tulajdonos személyében bekövetkezett változásról. Az ügyfeleknek a tranzakcióval kapcsolatban külön teendőjük nincs, a zárást követően az Intrum minden ügyfél helyzetét egyedileg megvizsgálja.

Az Aegon Hitel Zrt. 2014 márciusáig fogadott be új hiteligényléseket, majd a piaci helyzet változására tekintettel az új igénylések befogadását felfüggesztették. Az ügylet néhány ezer ügyfelet érint, a portfólió mérete közel 75 milliárd forint.

A tranzakció a felügyeleti jóváhagyások után, várhatóan az ősz folyamán zárul le. Az eladó pénzügyi tanácsadója a KPMG volt.

A Raiffeisen Bankról:

A Raiffeisen Bank Zrt. az egyik legnagyobb, univerzális banki szolgáltatásokat nyújtó szereplő a magyarországi bankpiacon a Raiffeisen Bank International (RBI) csoport tagjaként, mely 14 CEE országban 16,5 millió ügyfelet szolgál ki több, mint 2400 fiókot számláló hálózatában.

Az Intrumról: 

Az Intrum Európa vezető követeléskezelési szolgáltatásokat nyújtó vállalatcsoportja. Az 1923-ban alapított Intrum olyan testreszabott szolgáltatásokat kínál, amelyek igénybevételével mérhetően javul ügyfeleinek cash-flow-ja és hosszú távú jövedelmezősége. A vállalatcsoport Európa 24 országában közel 8000 munkavállalót foglalkoztat.

Az Aegon Hitel Zrt.-ről:

Az Aegon Hitel Zrt., mint pénzügyi vállalkozás, 2006 és 2014 között folyósított főként lakáshiteleket és fogyasztói kölcsönöket. A cég az Aegon Magyarország cégcsoport tagja.


Írta

Olvass tovább