A belső audit főszereplőjévé válik a mesterséges intelligencia

A vállalati világban a mesterséges intelligencia (AI) egyik komoly felhasználási területe a munkafolyamatok megfelelőségének ellenőrzése, a hibák, a kihágások és a szabálysértések kiszűrése lesz. Az AI eszközök forradalmasíthatják a vállalati védelmi vonalakat és a belső kontrollrendszert. Míg a belső ellenőri funkció jelenleg utólagosan és szúrópróbaszerűen végez ellenőrzéseket, a jövőben az AI eszközökkel mindent valós időben és teljes körűen lát.

Hogy milyen ütemben törhet előre a mesterséges intelligencia a közeljövőben, azt jól mutatják a KPMG vállalatvezetők körében végzett kutatásai is. A cégvezetők 72 százaléka nyilatkozik úgy, hogy a saját vállalata olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyek átírják a szektor játékszabályait (disruptive technologies), és 61 százalékuk meg van győződve róla, hogy a munkahelyeken szerepet kell kapnia a mesterséges intelligenciának. Ami a belső ellenőrzést illeti, az ezzel foglalkozók között 2016-ról 2017-re 47-ről 62 százalékra emelkedett a mesterséges intelligenciát alkalmazni akarók száma, de csak 29 százalékuk érzi magát technikailag felkészültnek erre.

A KPMG belső audit területre vonatkozó kutatása szerint a Data&Analytics és a mesterséges intelligencia trendek csak néhány éve keltették fel az ezzel foglalkozó foglalkozó vállalati vezetők figyelmét, de mára egyértelművé vált, hogy a digitalizáció és az automatizálás itt is jelentős fordulatokat hoz. A nagy cégek belső audit rendszerei jelenleg úgy működnek, hogy az ezzel foglalkozó csoport jellemzően egy kockázatelemzésen alapuló, előre meghatározott éves menetrend szerint szúrópróbaszerűen, utólag vizsgálja egy-egy részleg tevékenységét vagy funkciókon átívelő folyamatokat.

A digitalizáció ezzel szemben az kínálja a társaságoknak, hogy folyamatosan és valós időben vizsgálják az összes cégen belül zajló tevékenységeket. Ha pedig a teljesen digitális folyamat mesterséges intelligenciával is összekapcsolódik, akkor alkalmassá válik arra is, hogy a belső szabályoknak ellentmondó, vagy egyszerűen csak szokatlan eseményekre felhívja az üzemeltetője figyelmét, vagy akár meg is akadályozza, mondjuk egy átutalás teljesítését.

A digitalizáció és a mesterséges intelligencia alkalmazása rendszerint felveti azt a kérdést, hogy mi lesz a dolgozókkal, akiknek tevékenységét kiváltja. Nos, az ellenőri szakmának nincs mitől tartania, nem az történik, hogy a robotok elveszik a munkánkat, hanem arról, hogy nagyságrendekkel több feladatot tudunk sokkal jobb minőségben elvégezni – végeredményben jobb szolgáltatást nyújtva azonos áron. A jövőben nem manuálisan ellenőrzünk szerződéseket és számlákat, hanem egy rendszert üzemeltetünk, és annak alapján sokkal jobb képet rajzolunk fel a cég vezetésnek a szervezet működéséről, mint valaha.

Az világos, hogy amíg van emberi döntési pont a folyamatokban, addig a belső ellenőrzés nélkülözhetetlen. Ennél meglepőbb, hogy a folyamatok teljes gépesítése után is szükség lesz rá, igaz egészen más problémákat kell majd feltárnia és kezelnie: a gépek nem lusták, és nem is korruptak, de létrehozásukban, illetve működésük összehangolásában is lehetnek anomáliák, ezért felügyeletük, a rendszerek folyamatos működésnek biztosítása kiemelt jelentőséget nyert az idő előrehaladtával.  

A mesterséges intelligencia minden eddiginél jobban felértékeli a kibervédelmi és az üzemfolytonossági kérdéseket, ami ugyancsak új munkahelyek létrejöttéhez vezet. Ez azonban nem lehet akadálya technológia fejlődésének, mert senki nem akar már monoton humánintenzív folyamatokkal és riportokkal időt tölteni. A vállalatokban dolgozó alkalmazottak is azt várják a technológiától, hogy a munka kellemetlen részétől mentesítse őket, és így több figyelem maradjon a stratégiai értékteremtésre, a hatékonyság növelésére és a dinamikusabb működési mechanizmusok megalkotására.

A belső ellenőrzés ennélfogva a jelenleginél sokkal nagyobb szerepet kap, de már nem csak mint utólagos kontroll funkció, hanem a stratégiai vállalati döntések előkészítésében is. Ugyanaz a folyamat, játszódik le a könyvelőknél vagy az adótanácsadóknál: ahogy a technológia fejlődik, úgy nőnek az elvárások is.

Mivel a robotokkal nem tudunk versenyezni, az embernek arra kell fókuszálnia, miként tudja a gépet a szolgálatába állítani, illetve mi az, amiben jobb, mint a gép. Ilyen a stratégia alkotás, a kritikus gondolkodás, a csapatmunka, vagy az empátia. Ennek megfelelően a belső ellenőrök egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a klasszikusan nem pénzügyi folyamatokra és mechanizmusok ellenőrzésére, mint a vállalati kultúra, az etikai normák betartása, a humán és a talent kockázatok, az egészség, vagy akár a fenntarthatóság. Kutatások igazolják, hogy ezek fontossága mára lényegesen meghaladta a vállalatok könyveiben szereplő valós értékeket. Tehát nincs mitől félnie a szakmának, a robotok mellett továbbra is meglesz a szerepe, de át kell alakulnia ahhoz, hogy továbbra is értéket tudjon teremteni a tulajdonosok és a vállalat egyéb érintettjei számára.


Írta

Olvass tovább