Hab az IFRS tortán – Változások az MNB felé történő kötelező adatszolgáltatásban

A hitelintézeti szektort érintő nemzetközi számviteli rendszerre történő átállás, valamint az új pénzügyi instrumentumok standard (IFRS 9) 2018.01.01-i kötelező alkalmazása számos változást eredményez. Mindezek kapcsán a Magyar Nemzeti Bank közzétette a hitelintézetek, hitelintézeti típusú EGT-fióktelepek, illetve a hitelintézettel egyenértékű prudenciális szabályozásnak megfelelő pénzügyi vállalkozások új, IFRS 9 alapján átdolgozott adatgyűjtéseit.

Az alább felsorolt rendeletek 2018. január 1-től érvényesek és kötelezően alkalmazandóak. Ez tehát azt jelenti, hogy január 1-től (néhány kivételtől eltekintve) minden hitelintézet nem csak, hogy átállt az IFRS-ek éles alkalmazására, de az év első napjától kezdve már napi jelentéseik szintjén is IFRS adatokat kell szolgáltatniuk az MNB felé.

Kihívások? Kérdések? Elakadások?

A jelentések kapcsán az utóbbi időszakban főként a gyakorlati megvalósítás tekintetében több kérdés is felmerült, hiszen a hitelintézetek különböző megoldások mellett döntöttek az IFRS áttérés rendszerszintű megvalósításának vonatkozásában. Néhány példa:

  • Az IFRS áttérés és/vagy az IFRS 9 bevezetés hatásának szerepeltetése hogyan történjen a napi jelentésekben?
  • Hogyan kell kitölteni a napi jelentéseket abban az esetben, ha az IFRS szerinti adatok rendszerszintű előállítása nem történik meg napi szinten?

Ilyen és hasonló kérdések mellett rendkívül időigényes az IFRS áttérés és/vagy IFRS 9 áttérés miatt módosítandó táblákhoz szükséges rendszerfejlesztési igények elkészítése és azok implementálása, miközben a táblák közötti kötelező összefüggéseket is szem előtt kell tartani.

További kihívást jelenthet, hogy hozzávetőlegesen – 2018.01.01-es IFRS áttérést feltételezve – 80-100 db jelentés lehet érintett egy-egy hitelintézetnél, illetve egyes esetekben teljesen új jelentések kialakítására is szükség van!

A vonatkozó rendeletek elérhetőek az MNB honlapján:

27/2017. (XI.21.) MNB rendelet a jegybanki információs rendszerhez elsődlegesen a Magyar Nemzeti Bank alapvető feladatai ellátása érdekében teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségekről

28/2017. (XI.22) MNB rendelet a pénz- és hitelpiaci szervezetek által a jegybanki információs rendszerhez elsődlegesen a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti feladatai ellátása érdekében teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségekről

29/2017. (XI.22) MNB rendelet a tőkepiaci szervezetek által a jegybanki információs rendszerhez elsődlegesen a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti feladatai ellátása érdekében teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségekről


Írta

Olvass tovább