A kriptovaluta-hype után jön majd az igazi Blockchain forradalom

Az amerikai Gartner kutatócég 2017-es évben közzétett elemzése szerint a Blockchain technológia széleskörű alkalmazása rövidtávon még nem, csupán 5-10 éves időtávon várható. Az azonban már most kijelenthető, hogy a kezdeti kiszámíthatatlanság ellenére komoly szerepet fog játszani a jövő pénzügyi szolgáltatásaiban, de több más üzleti területen is. A Blockchain algoritmus egy összefüggő láncot képezve nyilvántartja az elosztott adatblokkokat, a láncban szereplő blokkok pedig bármilyen digitális adatot vagy kódot tartalmazhatnak.

Az elosztott, minden résztvevő fél számára elérhető adatblokkokra építő technológia központosított adminisztráció nélküli tranzakciók lebonyolítására kiválóan használható, így nem meglepő módon elsődlegesen a bankrendszer alternatívájaként megjelenő kriptovalutákkal történő tranzakciók lebonyolítására kezdték el alkalmazni.

A rendszer tipikus jellemzője, hogy az informatikai hálózat végpontjai nem egy központi szerverhez kapcsolódnak, hanem közvetlenül egymással kommunikálnak.  A fizetési tranzakcióknál ez azt jelenti, hogy a felhasználók nem a központba (például: bank) küldik meg a tranzakció adatait, hanem a hálózatban résztvevő pontok monitorozzák, ellenőrzik és validálják azt. A Blockchain algoritmusa biztosítja azt, hogy a tranzakciók egyediek legyenek, a hálózatban lévő pontok pedig azt igazolják, hogy a végrehajtott tranzakciók hitelesek, és nem költötték el kétszer ugyanazt a kriptovalutát. Az igazolást követően a tranzakció adatait kriptográfiai eljárással adatblokkba írják, amelyet hozzákapcsolják az adatlánchoz.  Így jön létre egy nyitott, vagyis központi felügyelet nélküli, úgynevezett megosztott főkönyv alapú rendszer.

A 2017-es év a globális pénzügyi szektorban egyértelműen a kriptovalutákról szólt, amelyek gyors, de kockázatos befektetésnek minősültek. A kriptovalutákat – mint a Bitcoin, Ethereum, vagy a Litecoin, csak hogy a legnépszerűbbeket említsük – azonban nem szabad azonosítani a digitális pénzzel, mivel nem tölti be annak alapfunkcióit. A jegybankok jelenleg vizsgálják annak lehetőségét, hogy központi felügyelet mellett a Blockchain technológiát alkalmazva új pénzügyi szolgáltatásokat vezessenek be.

Jogi megközelítésből, a Blockchain-alapú technológia pénzügyi szektorban történő felhasználásán túl még komoly lehetőségeket rejt nyilvántartások kezelése, ügyfolyamatok vizsgálata vagy akár szerződések megkötése és végrehajtása terén is. A Blockchain messze nem egyenlő a Bitcoinnal, az csak az első terület volt, ahol felforgatta a hagyományos működést, de minden vállalatnak tisztában kell lennie azzal, hogy számára milyen lehetőségeket és fenyegetést jelent ez a változás középtávon.

Ha kérdésed lenne, keresd a KPMG szakértőjét: Janos.Rinfel@kpmg.hu


Írta

Olvass tovább