A fájlmegosztás vége!

A KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda korábbiakban már ismertetett főtanácsnoki indítványt követően, megszületett az Európai Unió Bíróságának ítélete a „The Pirate Bayhez” hasonló, online fájlmegosztó platformokkal kapcsolatban. A bíróság sajtóközleménye szerint e fájlmegosztó platformok szerzői művek „nyilvánossághoz való közvetítését” valósítják meg azzal, hogy hozzáférést tesznek lehetővé védett művekhez.

Dr. Szimler Gergő, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda ügyvédje szerint ez jogalapot teremthet azon internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatókkal szemben való fellépésre, amelyek nem korlátozzák az online fájlmegosztó platformok működését. A fellépés alapja, hogy a platformok lehetővé teszik a szerzői jogokat sértő fájlmegosztást.

A kérdéses fájlok nagy többsége pedig szerzői jogi védelem alatt álló műveket tartalmaz, anélkül hogy a jogosultak engedélyt adtak volna azok megosztására. A bíróság szerint a platformok e védett művek megosztásában megkerülhetetlen szerepet játszanak (pl. keresőmotoron kívül a művek jellegén, műfaján és népszerűségén alapuló kategóriákat kínálva). Ezzel az aktív és folyamatos közreműködéssel pedig megvalósítják a védett művek nyilvánosságoz való közvetítését.

A fentiek alapján, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda szerint, az e weboldalak letiltását célzó intézkedés arányos lenne az említett szerzői jogi jogsértések jelentőségével és súlyosságával.

Megjegyzendő azonban, hogy nem az európai bíróság dönti el a tagállami bíróságok előtti jogvitákat. A nemzeti bíróságok feladata lesz a továbbiakban, hogy ezt az ítéletet szem előtt tartva döntsenek a tagállamokban felmerülő hasonló kérdésekben.


Írta

Olvass tovább