Sárgul az UBER?

Érdekes fejlemény következett be az Európai Unió Bírósága előtt folyamatban lévő, az UBER szolgáltatással kapcsolatos előzetes döntéshozatali eljárás során.

Maciej Szpunar, a bíróság illetékes főtanácsnoka ugyanis arra az álláspontra helyezkedett, hogy az UBER tevékenységét a közlekedés területén kifejtett szolgáltatásnak kell tekinteni, ezáltal vonatkoznak rá a tagállamok által a taxisofőrök számára előírt kötelezettségek is.

Röviden a részletekről: a főtanácsnok szerint elsődlegesen arról kell határozni, hogy az UBER által kínált szolgáltatás információs társadalommal összefüggő szolgáltatásnak minősül, vagy a tagállamok által szabályozott közlekedés területére tartozik-e. A főtanácsnok véleménye szerint, az UBER által kínált szolgáltatás nem felel meg az információs társadalommal összefüggő szolgáltatás előzetesen meghatározott feltételeinek. Egyrészről az applikáción keresztül nyújtott szolgáltatás nem független gazdaságilag a sofőrök által nyújtott utas szállítási szolgáltatástól (pl. árak meghatározása, sofőrök kizárásának lehetősége, stb.). Másrészről nem ugyanazon személy hatáskörébe tartozik az előbbi kettő tevékenység (applikáció fejlesztés és szolgáltatás vs. utas szállítás). Ezáltal a tagállamok joga által szabályozott közlekedés területére sorolható az UBER tevékenysége.

Így akár az is elképzelhető lehet, hogy azonos követelményeknek kell majd megfelelniük, mint a taxisofőröknek. Előírhatóvá válik a megfelelő engedélyek beszerzése, valamint a kocsik sárgára festése is.

A főtanácsnok indítványa nem köti az Európai Unió Bíróságát, amely majd a végső szót mondja ki.


Írta

Olvass tovább