Megnyugodhatnak a munkaerő-közvetítők: működik a jelölt-tulajdonlás

Izgalmas kérdésben döntött jogerősen a Fővárosi Törvényszék 2017. január 26-án. A tét áttételesen nem kevesebb volt, mint a jelölt-tulajdonlás intézményének fennmaradása a munkaerő-közvetítésben.

A törvényszék által vizsgált ügyben a jelölt-tulajdonlás kapcsán az alábbi speciális kérdés merült fel: jár-e a megbízási díj a közvetítőnek, ha az kiajánl egy jelöltet a munkaerő-közvetítést megrendelő társaságnak egy adott munkakörre, de az egy másik munkakörben foglalkoztatja az adott jelöltet.

A bíróságnak abban a kérdésben kellett állást foglalnia, hogy érvényesek-e a munkaerő-közvetítési szerződések jelölt-tulajdonlási kikötései. Ezek a kikötések egy vélelmet állítanak fel a közvetítő cégek védelme érdekében. A vélelem alapján, ha egy közvetítő kiajánl egy jelöltet a munkaerő-közvetítést megrendelő társaságnak egy adott munkakörre, akkor azt a jelöltet 12 hónapig (vagy más megállapodott időtartamig) a közvetítő jelöltjének kell tekinteni. Ez praktikusan azt jelenti, hogy ha a munkaerő-közvetítést megrendelő társaság munkaviszonyt vagy egyéb foglalkozatásra irányuló jogviszonyt létesít a jelölttel ezen a határidőn belül, a megbízási díj akkor is jár a közvetítőnek, ha a jelöltet végül nem az eredetileg tervezett munkakörben alkalmazzák.

A munkaerő-közvetítést megrendelő társaság jelen ügyben azzal érvelt, hogy a jelölt az eredeti munkakörre nem volt alkalmas és egyébként is a közvetítő általi bemutatást követően, külön úton találtak ismét egymásra a jelölttel.

A törvényszék azonban a közvetítők számára megnyugtató módon amellett foglalt állást, hogy a jelölt-tulajdonlási rendelkezés ebben az esetben is alkalmazandó, az belefér a felek szerződéses szabadságába, ezért jár a megbízási díj a közvetítőnek.


Írta

Olvass tovább