A fájlmegosztás vége?

Új megközelítést hozott a fájlmegosztókkal szembeni szerzői jogi küzdelembe az Európai Bíróság egyik főtanácsnoka, aki azt is javasolta a bíróságnak, hogy kötelezzék az internetszolgáltatókat a Pirate Bayhez való hozzáférés blokkolására. Ha a javaslatot átveszi a bíróság, az új fejezetet nyit a szerzői jogvédelemben. Dr. Szimler Gergő, a  KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda ügyvédjének írása a témában.

Az Európai Unió Bírósága hamarosan véget vethet a „The Pirate Bay” weboldalhoz való hozzáférésnek. Egy szerzői jogok védelmére specializálódott alapítvány ugyanis azt kérte egy holland bíróságtól, hogy kötelezze az internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatókat a Pirate Bay-hez való hozzáférés blokkolására. Az indok, hogy az oldal szerzői jogsértéseknek szolgál helyszínéül, amennyiben lehetővé teszi a szerzői jogokat sértő fájlmegosztást.

Az ügyben eljáró holland bíróság kikérte az európai bíróság véleményét azzal kapcsolatban, hogy fel lehet-e lépni az oldalhoz hozzáférést biztosító internet-szolgáltatókkal szemben, amelyek lehetővé teszik a felhasználói számára, hogy szerzői jogvédelem alatt álló művekhez (pl. filmek, szoftverek) jogosulatlanul hozzáférjenek. A megközelítés újdonsága, hogy nem csak a fájlmegosztókkal szemben lépnének már fel, hanem azt a platformot érintené a korlátozás, amely a szerzői jogsértésnek teret biztosít.

Az ügy friss fejleménye, hogy Maciej Szpunar bírósági főtanácsnok a fentieknél is határozottabb fellépést váró indítványt terjesztett a bíróság elé. A főtanácsnok szerint az internetszolgáltatókat közvetlen felelősség terheli az általuk biztosított internethasználat során elkövetett szerzői jogsértésért. Továbbá, szerinte kötelezni kell az internetszolgáltatókat, hogy tiltsák le a szóban forgó weboldalhoz való hozzáférést.

A főtanácsnok indítványa nem köti a bíróságot, amely várhatóan június közepén dönt. Amennyiben a bíróság követi Szpunar főtanácsnok álláspontját, az a jogsértő fájlmegosztókkal szembeni hatékonyabb fellépést tenne lehetővé.

Amennyiben tetszett Önnek bejegyzésünk, ossza meg ismerőseivel:
Share on LinkedIn0Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Fűzzön hozzá gondolatokat